Рубан друкував і розповсюджував в Україні проросійські агітаційні матеріали, - СБУ

Спонсорські кошти Володимиру Рубану надходили від двох російських офіцерів спецслужб.
Рубан за гроші з Росії друкував і розповсюджував в Україні пропаганду. Ілюстрація: прес-служба СБУ.

Керівник ГО "Офіцерський корпус" Володимир Рубан у 2004-2005 роках створив низку видавничих та поліграфічних підприємств, які за спонсорські кошти з Росії видавали проросійські агітаційні матеріали. Про це повідомляється в інформаційних слайдах, опублікованих на Facebook-сторінці СБУ, передають Патріоти України.

Так, згідно з інформацією української спецслужби, Рубан створив потужну видавничо-поліграфічну групу із великим ресурсов, до якої увійшли ТОВ "Видавництво "Київська Русь" (2004), ТОВ "Журнал "Радуга" (2004), ТОВ "Поліграфічний центр "Київська Русь" (2005), ТОВ "Рекламне агентство "Нестор", ТОВ "Відкритий руський університет ім. М,І. Костомарова" (2008), ТОВ "Редакція дитячого журналу "Соняшник" (2008).

Ці підприємства існували за рахунок російських грантів від уряду Москви, "Росспівробітництва", фондів ім. Єльцина та Долгорукого, а співзасновником "руського університету" був директор московського центру "Президентський фонд Б.М. Єльцина" Олександр Дроздов.

За даними СБУ, спонсорські кошти Рубану надходили від двох російських офіцерів спецслужб – колишнього працівника МЗС СРСР, а згодом заступника голови "Росспівробітництва" Георгія Мурадова, який на сьогодні є "заступником" у російському окупаційному уряді Криму, а також від Дроздова, який раніше офіційно працював у зовнішній розвідці КДБ СРСР.

Отримані кошти Рубан витрачав на видання та поширення періодики, підручників та літератури про велич Росії та її президента Володимира Путіна. У 2013 році Рубан почав працювати в організації "Український вибір" Віктора Медведчука. Останній, як відомо, є членом Тристоронньої контактної групи в Мінську та кумом Путіна. В цій організації Рубан просував ідеї федералізації України, вступу до Митного союзу та відмови від євроінтеграції. Зазначається, що з початком Революції Гідності Рубан засуджував Євромайдан.

"Ні угоді про асоціацію з Європейським Союзом... Не можна допустити розриву стосунків з Росією", – писав тоді Рубан.

В СБУ повідомили про проби приховати зв'язок Рубана з "Українським вибором". Задля цього інформація щодо персональної участі Рубана в діяльності організації була видалена з відповідного медіа-ресурсу. Проте ці дані збереглися в кешованих версіях та відновлені через можливості веб-архівів.

"Процес має йти": Кремль погрожує вбивати українців, навіть якщо настане перемир'я

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:53

Міністр закордонних справ країни-агресорки Сергій Лавров заявив, що Росія не збирається переривати бойові дії в Україні в разі початку переговорів щодо війни, яку розв'язала. Про це Лавров заявив в інтерв'ю росЗМІ, коментуючи домовленості, які нібито о...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...