Рука Кремля: У Чорногорії заявили про необхідність проведення "референдуму" за кримським сценарієм

Проросійські політики країни мають намір мобілізувати вороже налаштованих до вступу в НАТО жителів Чорногорії, заявляючи, що країна стала "полем випробування для геополітичної конфронтації" між Росією і Заходом.

Прокремлівські політики запланували незаконний референдум щодо членства в НАТО. Ілюстрація:Еспресо.TV

Проросійські політики Чорногорії, яких звинувачують в організації невдалої спроби перевороту в країні, планують провести незаконний "референдум", щоб мобілізувати вороже налаштованих до вступу в НАТО людей, і це нагадує кримський сценарій РФ. Про це пише видання Financial Times, зазначають Патріоти України з посиланням на Укрінформ.

"Ми організуємо народний, консультативний референдум, який покаже, що люди проти НАТО", - заявив один із ініціаторів Мілан Кнезевич у своєму офісі, увішаному православними іконами і портретами радянського маршала Георгія Жукова.

За його словами, Чорногорія стала "полем випробування для геополітичної конфронтації" між Росією і Заходом.

Інший опозиційний депутат Андрей Мандич також заявив про підтримку ініціативи проведення неофіційного голосування щодо членства Чорногорії в НАТО (обох депутатів прокуратура Чорногорії звинувачує в організації кримінальної групи, яка стоїть за організацією терактів під час виборів торік у жовтні).

"Вимоги депутатів нагадують практику використання незаконних референдумів проросійськими сепаратистами три роки тому в Криму і на сході України для підриву суверенітету країни", - пише видання.

Як повідомляється, наміри опозиції провести подібний "референдум" посилюють побоювання, що Росія щосили намагається зупинити інтеграцію Західних Балкан із Заходом, підтримуючи воєнізовані націоналістичні групи в регіоні.

Вступ Чорногорії до Альянсу погодили торік. Це рішення мають ратифікувати всі 28 країн-членів НАТО. Цей процес поки не завершено в США, Канаді, Іспанії та Нідерландах. Міністр закордонних справ Чорногорії Срджан Дарманович висловив сподівання, що його країна стане членом НАТО на саміті наприкінці травня.

Прем'єр-міністр Греції відповів, чи передаватиме його країна системи ППО для України

четвер, 25 квітень 2024, 23:06

Греція не передаватиме Україні системи протиповітряної оборони Patriot та С-300, незважаючи на тиск з боку ЄС і союзників по НАТО, які просили надати ці системи Києву. Про це заявив прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс, повідомляють Патріоти Украї...

Пентагон оголосив про новий пакет військової допомоги для України: Що туди входить

четвер, 25 квітень 2024, 21:54

Міністерство оборони США оголосило про новий пакет військової допомоги Україні орієнтовною вартістю $1 мільярд, який має терміново задовольнити критичні потреби України в сфері безпеки та оборони. Оголошення оприлюднили одразу про підписання президенто...