"Секретні об'єкти" можна легко побачити із висоти": У Польщі зробили несподіване відкриття про атомні бази СРСР (фото)

Радянські розробники допустили помилки в проектуванні, через що бази не були добре замасковані.

Колишній радянський склад ядерних боєголовок № 3003 "Вовкодав" на території Польщі. Фото: ЖЖ.

Секретні атомні бази-склади СРСР, побудовані на території Польщі, служили місцем проживання для сімей військових. Це з'ясував археолог Гжегож Кяршіс після аналізу розвідувальних матеріалів ЦРУ, передають Патріоти України із посиланням на Onet.pl.

Він також прийшов до висновку, що радянські розробники допустили помилки в проектуванні, через що бази не були добре замасковані. Так, у 1969 році на території Польщі було створено три великі склади ядерної зброї - в Темплевому, Бжежніці-Колонії і Подборську. Сховищем для атомних боєголовок служило монументальне, закопане на кілька метрів у землю бетонне укриття. До початку 1990-х років інформація про них була строго засекречена.

"Протягом кількох десятиліть із моменту розкриття існування баз ці об'єкти обросли легендами, про них видавалася численна, часто неперевірена інформація, яку я вирішив перевірити", - сказав учений. Раніше стверджувалося, що бази були практично непомітні для шпигунських супутників. Однак розсекречені знімки американських супутників Corona i HEXAGON показали зворотне - головні елементи баз, а також під'їзні шляхи і вертолітні майданчики, - прекрасно видно з висоти.

Завдяки аерологічної лазерному скануванню Кяршіс виявив раніше невідомі елементи баз - канави, що оточували всі три об'єкти, а також укриття для автомобілів для транспортування боєголовок. Ученому вдалося з'ясувати, що на атомних базах жили військові разом із сім'ями, у них навіть був дитячий садок, а біля будинків були розбиті сади та утримувалися домашні тварини.

"Гра в хорошого поліцейського": Зеленський може ветувати закон про мобілізацію після ухвалення Радою, - політолог

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:26

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони розглянув уже 82% усіх запропонованих депутатами поправок до проекту закону "Про мобілізацію" і найближчим часом він може бути проголосований "у тому форматі, в якому він уже підійде безпо...

Ракети цілили й на Молдову: Коваленко вказав на особливості нової масованої атаки РФ на Україну

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:52

З вечора 28 березня й у ніч 29 березня Росія масовано атакувала території України. Крім того, дві ракети перетнули повітряний простір іншої держави, що демонструє: РФ байдуже на всіх. Про це написав військово-політичний огляда Олександр Коваленко, пере...