Шантаж Кремля:"Путін намагається залякати Захід, щоб вийти з глухого кута" - Огризко

Українська влада дала зрозуміти, що не піде на поступки тільки тому, що так захотілося Москві, вважає дипломат.

Володимир Огризко. Фото:espreso.tv

Погрози Володимира Путіна під надуманим приводом зірвати переговори по Донбасу в "нормандському форматі" - це спроба президента РФ шантажувати Захід. Про це дипломат, керівник Центру досліджень Росії, колишній міністр закордонних справ України Володимир Огризко розповів в коментарі Главреду, повідомляють Патріоти України.

"Питання про переговори і їх формат - це лише один з елементів гри Путіна. Я думаю, що основний підхід полягає в тому, що російський президент вирішив серйозно шантажувати Захід. І справа тут не тільки і не стільки в його заявах про "безглуздість" переговорів в "нормандському форматі".

Як ми бачимо, зараз оголошена раптова перевірка збройних сил на західному кордоні Росії. Оголошена раптова перевірка цивільних адміністрацій на випадок військових дій. Чітко простежується небажання Росії вести переговори в "нормандському форматі", а перед цим звучали заяви про можливість розриву дипломатичних відносин з Україною. Тобто обрана лінія нагнітання страху", - говорить дипломат.

На його думку, Путін розмірковує: "Взяти Захід економічно я не здатний: 2,1% світового ВВП - це менше, ніж середнє економічне зростання в європейській країні. У військовому плані порівняння також далеко не на користь Росії. Єдине, що залишається - намагатися створити враження, що РФ все-таки піде війною, навіть у невигідних для себе умовах. Оскільки Захід найбільше боїться війни, Росія виграє".

"Тому, думаю, що все це елементи системного підходу російського керівництва, спрямованого на залякування богобоязливо Заходу. Путін зараз намагається промацати грунт - чи дасть така лінія поведінки якийсь результат. Якщо він відчує, що почалися якісь рухи йому назустріч, то він цю лінію буде продовжувати. Якщо ж зрозуміє, що "страшилка" не працює, тоді він буде змушений повернутися до того, щоб почати думати, як виходити з ситуації", - підкреслив керівник Центру досліджень Росії.

"Путін все більше заганяє себе в глухий кут і намагається хоч якось з цього глухого кута вийти. Якщо Захід протримається і не злякається, тоді у нас будуть шанси. Якщо Захід піде на поступки Росії, то все те, що сьогодні є, буде і далі продовжуватися", - поділився думкою екс-глава МЗС України.

"Росії зараз взагалі все одно, в якому форматі будуть йти переговори, оскільки вона не хоче розмовляти в принципі. Українська влада, слава Богу, дає зрозуміти, що не піде на поступки тільки тому, що так захотілося Москві. Ця позиція аргументована і донесена до керівників західних країн, і там нашу позицію в тій чи іншій мірі починають сприймати.

Тому Путіну немає сенсу вести переговори, адже вони не дадуть ніякого вигідного для нього результату. Повторюся, питання переговорів - це елемент більш широкої стратегії, яку він зараз відчуває, і яка, на його думку, повинна дати результат", - говорить експерт з міжнародних питань.

"Для будь-якого західного лідера сам натяк на можливість війни - це жах, на який вони не підуть. Зараз просто потрібно спробувати пояснити нашим західним партнерам, що їм потрібно мати хоч трохи сили волі і демонструвати, що вони не піддаються на шантаж Росії", - підсумував Володимир Огризко.

"Нех*й шастать": Турецькій авіакомпанії заборонили літати до однієї з країн Європи через зв’язки з Росією

четвер, 28 березень 2024, 21:17

Фінське агентство транспорту та комунікацій Traficom заборонило польоти турецької авіакомпанії Southwind Airlines до Фінляндії через зв'язки з Росією. Про це повідомляє Avianews, передають Патріоти України. "Наша загальна оцінка показує, що значна част...

Цікавий нюанс: "Викривач корупціонерів" Бахматов виявився доларовим мільйонером

четвер, 28 березень 2024, 20:27

Викривач корупції, засновник Офісу трансформації Максим Бахматов виявився доларовим мільйонером. Про це свідчить декларація, подана ним у НАЗК, за 2022 рік, передають Патріоти України. Згідно з повідомленням НАЗК, у Бахматова зберігається готівкою 605 ...