Шокуючі цифри: За час правління Путіна російські військові вбили 38 тисяч людей

Однак не тільки глава РФ має опинитися на лаві підсудних у Гаазі.

Ілюстрація: ЖЖМіжнародний трибунал у Гаазі минулого тижня засудив до 40 років ув'язнення 70-річного Радована Караджича. Він був у 1992‑1996 роках президентом самопроголошеної Республіки Cербської, Боснії і Герцеговини. Його звинувачують у геноциді восьми тисяч боснійських мусульман, злочинах проти людяності й порушеннях законів війни: взяв у заручники 284 миротворці ООН і використовував їх як живий щит, щоб уникнути авіаударів сил НАТО по сербських позиція, повідомляють Патріоти України з посиланням на gazeta.ua.

1. За два десятиліття правління суданського президента Омара Хасана Ахмад аль-Башира, 72 роки, знищили від 200 до 400 тис. людей. У 1990-х почався затяжний конфлікт у західній провінції Дарфур і етнічні чистки. А також – громадянська війна на півдні країни, яка завершилася відділенням Південного Судану.

21 липня 2008 року Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт аль-Башира за геноцид. "Хай представники Гаазького трибуналу з'їдять цей ордер", – заявив 4 березня 2008-го аль-Башир. Після цього відвідав 22 країни.

2. Понад 200 тис. людей загинули за президентства Башара Аль-Асада, 50 років, у Сирії. 15 березня 2011-го в країні почалися демонстрації за його відставку. Асад застосував зброю проти мітингувальників. Конфлікт переріс у громадянську війну. В березні 2013-го урядові війська використали хімічну зброю при штурмі міста Алеппо.

Асад править Сирією з 2000 року – після смерті свого батька Хафеза. 2002-го відвідав Україну і став кавалером ордена князя Ярослава Мудрого I ступеня.

3. За чотири з гаком роки правління лідера Північної Кореї Кім Чен Ина стратили понад 70 людей. Зокрема, торік у травні розстріляли міністра оборони 66-річного Хен Ена Чхоля. Він задрімав у присутності лідера під час параду.

33-річний Кім Чен Ин успадкував владу від батька Кім Чен Іра у грудні 2011-го, а той – від свого батька Кім Ір Сена у жовтні 1994 року. Кім Чен Ин навчався в швейцарській приватній школі під псевдонімом. Любив грати в баскетбол і дивитися фільми з Джекі Чаном, згадують однокласники.

У корейських концтаборах перебувають близько 120 тисяч в'язнів. Із них знущаються, ґвалтують, страчують. "Я мала залізти на вершину гори, рубати дерева і зносити вниз. Стовбури були більші, ніж можна обхопити руками. Ми вставали вдосвіта й працювали. Їли крупи і 100 грамів каштанів на день. Багато з нас помирали від голоду. Скрізь мене оточували живі мерці", – розповідає про перебування в таборі Сі Чу Ме. Вона втекла в Китай 2012 року.

4. Через два дні після призначення Володимира Путіна виконувачем обов'язків прем'єра Росії 12 серпня 1999 року почалася операція з витіснення повстанців із Дагестану. Під час неї загинуло близько 300 людей. Як став президентом 2000-го, ввів війська до Чечні. За 10 років там загинуло понад 25 тис. мирних жителів, за даними правозахисної організації "Меморіал".

2008 року Росія вторглася у Грузію, окупувала Абхазію та Південну Осетію. Внаслідок цього загинули понад 2 тис. людей. Тоді Володимир Путін був прем'єр-міністром РФ. У березні позаторік, за третього президентства Путіна, Росія анексувала український Крим. "Нехай спробує хтось із війсь­ковослужбовців стріляти у своїх людей, за якими ми будемо стояти позаду. Нехай спробують стріляти в жінок і дітей. Я подивлюся на тих, хто віддасть такий наказ в Україні", – заявив він 4 березня 2014 року перед незаконним референдумом у Криму.

Через місяць Росія розв'язує війну на Донбасі. 17 липня позаторік її бойовики біля міста Торез Донецької області збивають Boeing-777, що летів рейсом Амстердам – ­Куала-Лумпур. Гинуть 283 пасажири. За час війни на Донбасі загинули понад 9 тис. людей, понад 6,7 тис. – поранені.

Торік Путін, якому зараз 63 роки, відправив кількатисячне військо до Сирії – на допомогу тамтешньому президенту Башару аль-Асаду. За час операції загинули до 2 тис. мирних жителів. Тобто всього протягом правління Володимира Путіна російські військові вбили понад 38 тис. людей.

5. 80-річний Тан Шве керував М'янмою з 1992-го по 2011 рік. Передав владу наступнику Тейн Сену. Однак продовжує впливати на політику. Переслідував національні меншини – карелів і шанів. Їх, за даними ООН, загинуло до 20 тис. Також були гоніння на мусульманський народ рохінджа. Близько 250 тис. людей виїхали в Бангладеш.

М'янма посідає перше місце у світі за кількістю дітей, яких використовують як дешеву робочу силу. В армію їх рекрутують із 11 років. Домашній арешт лідера демократичної опозиції, лауреата Нобелівської премії миру 1991-го Ауни Сан Су Чжи триває із серпня 1988 року. Нещодавно його продовжили ще на півроку. Той, хто проїде повз її будинок, ризикує бути заарештованим за співпрацю з ворогом.

6. Під час Революції гідності в Україні у грудні 2013-го – лютому 2014 року державні силові підрозділи вбили понад 120 людей і поранили понад 300. Близько 30 катували. Двічі засудженого за пограбування і розбій Віктора Януковича обрали президентом 2010 року. Він повернув стару Конституцію, щоб збільшити свої повноваження. Коли 2013-го не підписав Угоду про асоціацію з ЄС, на майдані Незалежності в Києві зібралися студенти. Після їх силового розгону почалися масові протести, що охопили всі регіони країни. Люди вимагали відставки президента. 21 лютого 2014 року Янукович утік до Росії.

"Те, що я почав "закручувати гайки" і вимагав своєчасної сплати податків, не подобалося олігархам", – казав він російським ЗМІ торік у вересні. 15 листопада 2015-го в Гаазі оприлюднили попередні результати розслідування справи Віктора Януковича. Судді погоджуються, що його дії були спрямовані "проти цивільного населення", але не бачать підстав говорити про злочини проти людяності.

7. З листопада 2012 року Сергій Шойгу очолює Міністерство оборони РФ. Відтоді російські військові вбили понад 11 тис. людей. Шойгу координує операцію російських військ на Донбасі, за даними Головного управління розвідки Міноборони України. За участь у боях під Дебальцевим торік дарував годинники пораненим російським бійцям.

Ситуація лишається складною: Українці відповіли, що робитимуть у разі загострення або затягування війни

четвер, 25 квітень 2024, 16:56

Українці відповіли на питання про свої плани на випадок загострення або затягування війни. Переважає готовність тим чи іншим чином долучатися до боротьби з російськими загарбниками, передають Патріоти України з посиланням на дані опитування фонду "Демо...

Марення тривають: Лукашенко заявив, що сусідні країни "озброєні до зубів" і пригрозив "ядеркою"

четвер, 25 квітень 2024, 16:53

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що ризик військових інцидентів на білорусько-українському кордоні досить високий. Про це він висловився під час засідання Всебілоруських народних зборів 25 квітня, передають Патріоти Украї...