Скандал у МЗС України: Стало відомо. чому був звільнений Юрій Сергєєв

В українському МЗС намітився розкол через протистояння дипломатів старого гарту з молодими. А звільнення Сергєєва стало яскравою ілюстрацією до ситуації картині.

Юрій Сергєєв. Фото:www.ntv.ru

Колишній посол України в ООН Юрій Сергєєв приховав підписання контракту про своє працевлаштування в США, що послужило причиною для його звільнення з Міністерства закордонних справ. Про це говорять опубліковані 3 березня результати розслідування видання Європейська правда, зазначають Патріоти України.

У статті йдеться про кадровий конфлікт у зовнішньополітичному відомстві, важливою складовою якого стало відмінність підходів у роботі Сергєєва, представника "старої школи" української дипломатії, і "нових" дипломатів команди Клімкіна.

У публікації йдеться, що новим роботодавцем колишнього дипломата став Єльський університет.

"У Єлі ... офіційно заявили, що екс-посол України в ООН ще до свого повернення в Україну підписав з ним контракт. Тобто продовжувати роботу в МЗС він і не планував", - йдеться в тексті.

"Офіційне призначення посла Сергєєва відбулося в січні 2016 року, а офіційний початок (співпраці) з 1 лютого", - заявили в Єльському університеті.

Автори розслідування заявили, що екс-посол України відверто брехав про причини свого звільнення. Сергєєв стверджував, що міністр закордонних справ Павло Клімкін нібито змусив його піти з дипломатичної служби і не хотів з ним зустрічатися.

"Адже складно прийняти, що люди, гідність яких не підлягає сумніву, насправді маніпулювали громадською думкою і поширювали дезінформацію", - йдеться в публікації про дії Сергєєва.

Після того, як дипломат підписав контракт з Йєльським університетом, він приїхав до Києва і отримав запрошення на зустріч з Клімкіним. Однак Сергєєв "повідомив, що йому не підходить призначений час, і вже на наступний день ... написав заяву про звільнення".

"Але це не завадило дипломату "розганяти" в інформпросторі неправдиві повідомлення про те, що його не захотіли бачити в стінах рідного міністерства. Єдине, що залишилося незрозумілим в цій історії - це мотиви колишнього посла", - йдеться в статті.

"Сам Сергєєв ... пояснив, що керувався досвідом інших дипломатів, які "чекали місяцями аудієнції з міністром". Не дивлячись на те, що в його випадку зустріч вже була призначена. І одночасно ця історія - хоча і не виправдовує інформатаки на МЗС - розкрила кадровий конфлікт в дипломатичному відомстві.

Якщо зі звільненням представника України при ООН ситуація очевидна (він не планував повертатися в Київ), то кілька інших послів, які повернулися із закордонних відряджень, дійсно не знайшли свого місця в системі і залишили дипломатичну службу. і причини, за якими стара генерація дипломатів "не вживається" з новою, є темою для окремого дослідження", - йдеться в тексті.

"Згідно із законом про дипломатичну службу Юрій Сергєєв міг претендувати на призначення на посаду першого заступника міністра. У 2003 році, залишаючи Україну, він поїхав у відрядження (тоді - послом до Франції) з аналогічною за рангом посадою державного секретаря МЗС", - підкреслюється в публікації.

"Правда, твердження про "відсутність пропозицій" з 9 грудня викликало певні сумніви. Відомо, що і після указу президента (датований 09.12.2015) Сергєєв залишався представником України в ООН. За словами нового посла Володимира Єльченка, він повинен був повернутися до Києва наприкінці грудня (2015 року. - ред.). Реальність виявилася іншою. З'ясувалося, що Юрій Сергєєв перед своєю відставкою пробув у Києві не два місяці і навіть не один, а лише кілька днів", - заявили автори розслідування.

Як з'ясувалося, Сергєєв перетнув кордон 3 лютого 2016 року. Про це свідчить копія паспорта дипломата (до того, стверджують в МЗС, дипломат взяв відпустку, залишаючись в США. - ред.).

"Але найцікавішим виявилася відповідь на питання про причини, за якими Сергєєву не запропонували посаду першого заступника. За версією МЗС, зустріч міністра з послом дійсно планувалася, але була зірвана з вини ... самого Юрія Сергєєва. Більш того, в міністерстві наполягають на хибності припущень про те, що міністр ігнорував посла. Ми не знайшли жодного співробітника МЗС, хто бачив Сергєєва в приймальні Клімкіна. Навіть ті, на кого екс-посол посилався згодом в розмовах з колегами-дипломатами, спростовують дані про зустрічі і кажуть, що тільки розмовляли з Сергєєвим по телефону", - йдеться в статті.

Також повідомляється, що автори розслідування попросили Сергєєва прокоментувати ситуацію. Колишній посол частково спростував дані про своє очікування в приймальні. Також він пояснив, що виходив з досвіду інших дипломатів.

"Мав розмову з послами Володимиром Хандогієм і Олександром Купчишиним, від яких дізнався, що після їх повернення з відрядження (відкликані з посад послів в Великобританії і Франції) вони місяцями чекали аудієнції з міністром. Зрозумів, що мене чекає така ж доля. Образи ні на кого немає. Бог їм суддя", - сказав Сергєєв.

У статті наголошується, що в МЗС намітився розкол через протистояння дипломатів старого гарту з молодими. А звільнення Сергєєва стало яскравою ілюстрацією до ситуації картині.

"Не даремно Сергєєв згадав про Хандогія і Купчишина, які також є дипломатами "старої закалки". Їх відкликали до Києва навесні 2014 року в рамках виборчої боротьби з "послами Януковича", рішенням в.о. президента Турчинова. Це, до речі, сталося ще до призначення Клімкіна в МЗС.

І при новому керівництві ці дипломати так і не отримали кадрових пропозицій. Немає простої відповіді, добре це чи погано. Критики такого підходу говорять про втрату "школи", прихильники - дорікають низькою працездатністю "старих кадрів" і відсутністю інновацій.

Але очевидно одне: і Климкіну, і іншим представникам нової команди МЗС треба змінити принципи відносин зі старшими колегами, які очікують іншого рівня уваги до себе. І нерідко їх очікування цілком обгрунтовані. Тому запорукою успіху української дипломатії є не тільки активність, але і досвід, не тільки натиск, але і традиції, не тільки матеріальне забезпечення, але і зовнішні прояви поваги. Нехай навіть очікування "старого покоління" деколи можуть здаватися старомодними ", - йдеться в тексті.

Семеро солдатів армії РФ відмовилися від виконання бойового завдання (аудіо)

вівторок, 7 травень 2024, 20:18

Семеро російських солдатів, які нині перебувають у селі Новоборове на Луганщині, відмовились від виконання бойового завдання. Про це стало відомо із перехопленої розмови, аудіозапис якої опублікувало Головне управління розвідки Міноборони України, пере...

Речник Повітряних сил ЗСУ розповів про ситуацію з боєприпасами для Patriot та IRIS-T

вівторок, 7 травень 2024, 20:03

Речник Повітряних сил Збройних сил України Ілля Євлаш розповів про запаси боєприпасів для систем протиповітряної оборони Patriot та IRIS-T, передають Патріоти України. "Звичайно, це не нуль. Ви бачили під час останньої комбінованої атаки – ми збили вел...