Скрепи беруть за зябра: В Естонії пройшла облава на "мийників" брудних російських грошей

Під підозру потрапили 42 працівники естонського відділення банку Danske.

Danske Bank. Фото: Russia Business Today.

В Естонії за підозрою в причетності до великомасштабного відмивання зарубіжних грошей затримано 10 колишніх співробітників банку Danske. Правоохоронні органи підозрюють, "що затримані навмисне дозволяли клієнтам банку здійснювати операції, пов'язані з відмиванням грошей". Про це повідомляє прес-служба державної прокуратури Естонії, передають Патріоти України.

За інформацією наглядового відомства, затримання колишніх співробітників банку Danske відбувалися протягом двох днів - у вівторок і в середу, 18-19 грудня. Раніше були виявлені масштабні випадки відмивання грошей через естонське відділення датського банку Danske Bank. Зокрема, через це відділення в 2007-2015 роки пройшов 201 мільярд євро проблемного походження. Кількість укладених угод залишається невідомою. В даний час з 15 тис. закритих на сьогодні банківських рахунків під підозрою знаходиться не менше 6,2 тис.
"Сірі" угоди були пов'язані з бізнесом клієнтів-нерезидентів, які припинили на сьогодні свою діяльність. Як розповів керівник, що проводив розслідування, "серед клієнтів з числа нерезидентів громадяни Великобританії, Фінляндії, Росії, Данії, а також представники ще 85 країн". Серед 15 тис. нерезидентів - 23% громадяни РФ, 12% - Латвії, 9% Кіпру, 4% - Великобританії. Рішення про те, хто з них насправді відмивав гроші, повинна прийняти фінансова інспекція Естонії.
Під підозру потрапили 42 працівники естонського відділення банку. 31 липня цього року естонська Держпрокуратура порушила кримінальну справу за обмеженою кількістю епізодів в естонській філії Danske Bank після того, як власник Hermitage Capital Білл Браудер подав заяву про злочин щодо 26 співробітників естонського філії банку. За словами Браудера, місцеві банківські співробітники на чолі з Айваром Рехе створили умови для масштабного відмивання грошей і приховували це.
У жовтні уряд Естонії прийняв рішення провести своє розслідування про події в естонському відділенні банку Danske. Рапорт доручено скласти експерту, обраному міністром фінансів Томасом Тиністе. У листопаді прокуратура Данії пред'явила попередні звинувачення за чотирма випадками порушення правил по відмиванню грошей. Всі вони пов'язані з естонською філією датського банку. Данська банк знаходиться під розслідуванням і в США.

Danske bank був заснований в 1871 році в Копенгагені. Є найбільшим датським банком і важливим банківським гравцем в Північній Європі з філіями в країнах регіону. Число його клієнтів перевищує п'ять мільйонів.

З подачі Москви? Лукашенко заявив, що Заходу варто "зіграти з Росією внічию", і заговорив про "зникнення" України

четвер, 25 квітень 2024, 15:56

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко запропонував Заходу "зіграти внічию з Росією". Він пригрозив, що в іншому разі війна може закінчитися "припиненням існування України", передають Патріоти України. Про це білоруський диктатор заяви...

Під ударом буде і Шойгу? Військове відомство Росії склолихув найгучніший скандал за 10 років, - британська розвідка

четвер, 25 квітень 2024, 15:26

Слідчий комітет Росії затримав на два місяці заступника міністра оборони Тимура. Як зазначається у зведенні, Іванову пред'явлено звинувачення у скоєнні злочину, передбаченого частиною 6 статті 290 КК РФ, а саме в отриманні хабаря у великому розмірі. Де...