Смоленська катастрофа: У Польщі оприлюднили скандальний документ 2010 року

Виявляється, в Кремлі розглядали візит тодішнього прем'єра Дональда Туска в РФ і катастрофу президентського літака під Смоленськом як розширення "простору доброзичливості" в польсько-російських відносинах.

На місці катастрофи президентського Ту-154. Фото: Антикор.

Міністерство закордонних справ Польщі розсекретило документ за 2010 рік, у якому стверджується, що візит тодішнього прем'єр-міністра РП Дональда Туска 7 квітня у Смоленськ і катастрофа президентського літака 10 квітня створили "простір доброзичливості" в польсько-російських відносинах. Документ оприлюднили напередодні в ефірі телеканалу TVP INFO, пишуть Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

"Зустріч прем'єрів Польщі та Росії 7 квітня у Катині, а також трагічна загибель польської делегації в авіакатастрофі в Смоленську 10 квітня створили особливий клімат у двосторонніх відносинах, який значно розширює простір до діалогу, співпраці та примирення", - йдеться у документі.

Також у листі пропонувалася низка дій, які повинні була виконати Польща.

Зокрема, мова йшла про полюбовне вирішенні питання щодо позовів громадян РП проти Росії у Європейському суді з прав людини в Страсбурзі щодо польських жертв Катині за умови розсекречення Москвою матеріалів тієї справи. Крім того, на 90-річчя польсько-більшовицької війни 1920 року пропонувалося згадати про трагічну долю червоноармійців у польському полоні. У МЗС Польщі також пропонували реалізувати кілька спільних із Росією ініціатив на рівні ООН.

У свою чергу діючий глава польського МЗС Вітольд Ващиковський заявив, що за цю справу повинна взятися прокуратура.

"Якщо нас попросять про експертизу, то ми зможемо оцінити, чи була це покірність, або підпорядкованість. Але я хотів би, щоб цією справою зайнявся суд і прокуратура", - наголосив він.

При цьому політики правлячої партії "Право і Справедливість" (PiS) вже назвали документ "скандальним".

На їхню думку, він свідчить про те, що в попередньому уряді "Громадянської платформи" (РО) були люди, "які думали по-російськи, а не по-польськи". Але в РВ наголошують, що після катастрофи всі говорили про примирення з росіянами, на чому навіть акцентував увагу протягом певного часу чинний лідер PiS Ярослав Качинський.

Як повідомляли Патріоти України, Варшава пригрозила Москві позовом до Міжнародного кримінального суду ООН у Гаазі за російське розслідування у справі і за відмову повертати уламки літака, що впав.

Нагадаємо, 10 квітня 2010 року в катастрофі загинуло 96 осіб, зокрема президент Польщі Лех Качинський. Польська делегація прямувала на урочистості з нагоди 70-ї річниці Катинського розстрілу.

Путін не зупиниться: Генінспектор Бундесверу заявив, що РФ може підготуватися до нападу на НАТО через 5-8 років

субота, 20 квітень 2024, 8:30

Росія може бути готова до військового нападу на країни НАТО вже через п’ять-вісім років. Щоб бути загрозою, спочатку їй потрібно відновити свої сили, виснажені в Україні, вважає генеральний інспектор Бундесверу Карстен Бреєр, передають Патріоти Україн...

Громадяни Словаччини, після відмови уряду Фіцо підтримати ініціативу Чехії, зібрали понад 2 млн євро на снаряди для України

субота, 20 квітень 2024, 8:05

Жителі Словаччини зібрали понад два мільйони євро на купівлю снарядів для України, після того, як влада країни відмовилася підтримати ініціативу Чехії зі збору коштів та пошуку боєприпасів для Києва. Суму зібрали менш ніж за дві доби. У кампанії, яка п...