"Совпадение? Не думаю": Посередник Каддафі передав Саркозі привіт від Путіна – Le Monde

Ключовим героєм матеріалу виступає Ахмед Джухрі - авантюрист, який народився в передмісті Парижа і зміг стати посередником між французьким бізнесом і африканськими країнами, включаючи Лівію, сприяючи укладенню контрактів та отриманню відкатів.

Ніколя Саркозі і Володимир Путін. Ілюстрація:ZN.ua

Екс-президент Франції Ніколя Саркозі може втратити перспективи зайняти цей пост знову через колишні зв’язки з режимом Муаммара Каддафі в Лівії. Французька газета Le Monde присвятила великий матеріал зв’язкам Саркозі з Росією, і Володимиром Путіним зокрема, а також з Каддафі, передають Патріоти України з посиланням на Politeka.

Зокрема, в матеріалі ключовим героєм виступає Ахмед (Олександр) Джухрі. Це авантюрист, який народився в передмісті Парижа і який зміг стати посередником між французьким бізнесом і африканськими країнами, включаючи Лівію, сприяючи укладенню контрактів та отриманню відкатів.

Крім того, як пише газета, він пов’язаний з оточенням Путіна. Його син Жермен одружений на дочці мера Нижнього Тагіла Сергія Носова, який близький до представника ближнього кола господаря Кремля – голови держкомпанії "Ростех" Сергія Чемезова.

Саркозі ж також вважається нині "другом" Кремля, якому Путін допомагає стати президентом Франції. А також колишнього президента неодноразово раніше підозрювали і звинувачували в отриманні коштів від Каддафі на ведення передвиборної кампанії у 2007 році. Сам Каддафі заявляв про це в 2011 році. А в 2012 році видання Mediaport писало, що Саркозі отримав від лівійського диктатора 50 млн доларів.

Джухрі ж, на думку французьких слідчих, вів переговори про виділення Саркозі цих коштів, після того, як зміг вийти на контакт з колишнім скарбником покійного полковника Баширом Салехом. Салех, до слова ховався десь в Африці, а втекти з Лівії йому, зазначає видання, допоміг Джухрі.

Що стосується зв’язків із Росією, то Le Monde, наводить розшифровку телефонних розмов Саркозі і Джухрі, згідно з якою "зв’язковому" вдалося зустрітися з Путіним. Так, 20 січня він телефонував Саркозі з Москви, куди прибув з екс-главою МЗС Домініком де Вільпеном.

«Що ви робите у Москві?» – поцікавився у нього Саркозі. «Потрібно спробувати заробити бабло все-таки. Працюємо…», – була відповідь Джухрі. Через тиждень відбулася ще одна розмова.

Видання наводить і її:

«Саркозі: Дякую, Олександре, за твоє послання.

Джухрі: Треба, щоб ти пішов в атаку.

С.: Путін мені подзвонив і привітав з днем народження, це мило, ні?

Д: Це супер! Він до тебе добре ставиться. Він говорив про тебе: «З нетерпінням чекаю, коли Ніколя повернеться … Я вже більше не можу виносити Олланда".

З того моменту, Джухрі потрапив у поле зору слідства і став підозрюваним. Але йому вдалося втекти, цілком ймовірно, до Алжиру. Проте, пише газета, Джухрі тепер становить загрозу для Саркозі.

Він навряд чи захоче повернутися до Франції для зустрічі з правоохоронцями, але навіть масованого нагадування про скандал з грошима Каддафі і ролі Джухрі буде досить, щоб вплинути на праймеріз партії Саркозі «Республіканці», на яких 20 і 27 листопада обиратимуть кандидата в президенти.

"Проводиться значна робота": Стало відомо, які ракети запускатимуть із українських F-16

понеділок, 6 травень 2024, 13:50

Поставлені Україні винищувачі F-16 зможуть використовувати новітні французькі високоточні авіаційні бомби AASM Hammer. Про це заявив депутат французького парламенту, голова комісії з питань оборони та збройних сил Томас Гасіллуд, передають Патріоти Укр...

"Пропаганда у них працює, мізки промиваються": У ЗСУ розповіли про тактику військ РФ під Бахмутом

понеділок, 6 травень 2024, 13:45

Окупаційні війська Росії не припиняють спроб штурмувати українські позиції на Бахмутському напрямку фронту. Водночас в механізовані атаки ворог більше йде піхотою, аніж бронетехнікою. До того ж йдеться не тільки про новоспечених "мобіків", а й більш до...