Спосіб є: ​Стало відомо, як Європа може зупинити свавілля РФ в Азовському морі

Експерт переконаний, що Росія повинна припинити свавілля, інакше отримає контрсанкції у відповідь на свої дії.

Свавіллю РФ в Азовському морі треба покласти край. Фото: соцмережі.

Світ все виразніше говорить про порушення Росією міжнародного морського права на шкоду не тільки Україні, але і глобальному мореплавству, і може незабаром застосувати контрзаходи, які вже на слуху. Про це розповів стратегічний радник міжнародного фонду "Відродження", радник міністра закордонних справ України Тарас Качка, передають Патріоти України.

"Росія навчилася прикидатися сліпою і глухою, коли мова йде про міжнародне право, і зображати гравця в покер, коли творить беззаконня в Азовському морі, яке вважає своєю вотчиною. Багато в Україні бачать ситуацію на Азові крізь призму російського спотвореного сприйняття світу і намагаються посіяти в суспільстві відчай і смуток. Однак резолюція Європейського парламенту від 26 жовтня про ситуацію в Азовському морі нагадує про реальність", - розповів Качка.

За словами експерта, велика увага в документі приділена питанням міжнародного морського права та їх порушенням Російською Федерацією. "Крім загальної оцінки неправомірності дій РФ в першому ж пункті резолютивної частини документа, Європейський парламент звертає особливу увагу і на конкретні порушення: Росія, зловживаючи правом на інспекцію, порушує права навігації. Надмірно тривалі і необґрунтовані інспектування судів є протиправними. Йдеться про свободу транзитного проходу суден Керченською протокою і Азовським морем, свободи навігації в територіальних водах України. В цьому ж контексті - про весь комплекс суверенних прав України, визначенні них Конвенцією ООН з морського права. Мова про неправомірність спорудження мосту через Керченську протоку, про протиправність видобутку українських корисних копалин Російською Федерацією", - переконаний радник.

Він також підкреслив, що всі ці положення важливі з огляду на те, що світ все виразніше говорить про порушення Росією міжнародного морського права на шкоду не тільки Україні, але і глобальному мореплаванню.

"Не має значення, що порушення відбуваються в напівзамкнутому морі, прибережними країнами якого є Україна і Росія. Для всіх морських держав порушення базових норм міжнародного морського права є неприйнятними. Тому так важливо постійно підкреслювати неприпустимість їх порушення. Для нас це означає і підтримку зусиль України в протидії неправомірній поведінці Росії, і підтвердження правильності нашої позиції щодо дій РФ і застосовності міжнародного морського права в ситуації на Азові", - розповів Качка.

Експерт переконаний, що Росія повинна припинити свавілля, інакше отримає контрсанкції у відповідь на свої дії. "Європейський парламент особливо підкреслює, що РФ повинна припинити безпідставні і дискримінаційні перевірки судів в Азовському морі, а якщо немає - отримати належні контрзаходи. Тут слід сказати, що в резолюції згадано порушення морського права Росією в Балтійському морі щодо Польщі, Литви і Латвії. у Балтійському морі Росія використовує свободу навігації в якості підстави для будівництва газопроводу "Північний потік-2". тому ідея контрзаходів проти РФ, що виходить з боку інституцій ЄС, відкриває дискусію про те, чи може держава, що творить свавілля і порушує базові норми міжнародного морського права в Азовському і Балтійському морях, використовувати ці ж норми в свою користь по відношенню до тих держав, чиї права воно порушує. На сьогоднішній день жоден проект таких контрзаходів не розглядається. Однак з резолюцією ЄП ця ідея стає офіційним пунктом порядку денного", - розповів радник.

"Мене вражає, як багато дорослих українців починають вживати дитячу лексику, реагуючи на небажання Польщі бути втягнутою у війну", - Фурса

четвер, 28 березень 2024, 16:50

"Мене вражає, як багато дорослих українців починають вживати дитячу лексику, реагуючи на небажання Польщі бути втягнутою у війну", - пише у своєму блозі Сергій Фурса, передають Патріоти України, і продовжує:. "Абсолютно природне небажання. Яке розум...

"Вони володіють українською мовою або суржиком": У Раді резервістів ЗСУ назвали ймовірні завдання російських ДРГ у разі появи на Київщині

четвер, 28 березень 2024, 16:39

Проникнення розвідувально-диверсійних груп ворога в столицю може вплинути на рівень застосування Росією масованих атак, це надзвичайно серйозно. Про це повідомив військовослужбовець ЗСУ, голова Ради резервістів Сухопутних військ ЗСУ Іван Тимочко в етер...