Зграйка українських "Ланей" зможе завдати непоправного удару ЧФ РФ: Перспективи створення ударного ракетного кулака ВМСУ

6-8 ракетних катерів ЗСУ озброєні ПКР в змозі зупинити армаду крейсерів та есмінців ЧФ Росії. А також завдати нищівного удару по береговій інфраструктурі агресора у Криму та Новоросійську. Благо і належна ракета стане на конвеєр українського ВПК.

Ракетні катери забезпечать Україні спокій на морі. Ілюстрація: Військовий навігатор України.

Група ракетних катерів, оснащених протикорабельними ракетами, гарантуватиме Україні стримування противника на морі. Одним із першочергових завдань для України в умовах агресії з боку Росії є створення власних корабельно-катерних платформ малої водотоннажності, які стануть носіями ударної ракетної зброї дальньої дії, здатними знищувати морські та берегові цілі. Такі кроки значно охолодять імперські амбіції нашого північного сусіда в Чорному морі. Патріоти України пропонують вам прочитати статтю на цю тему, яка була опублікована на сайті видання "Народна армія".

Ефективність бойового застосування протикорабельних ракет (ПКР) морського базування, носіями яких є катери малої водотоннажності, цілком очевидна й перспективна. Приміром, іще 50 років тому єгипетські ракетні катери типу «Комар» залпом трьох ПКР П-15 «Терміт» уразили й потопили біля Синайського півострова ізраїльський есмінець «Ейлат». Під час Індо-пакистанської війни 1971 року ракетні катери типу «Оса» індійських ВМС напали на пакистанську військово-морську базу в Карачі, де завдали удару по її кораблях. Унаслідок цих дій було знищено або виведено з ладу дві третини пакистанського флоту. Серед утрат були два есмінці, танкер, корабель постачання боєприпасів, близько 12 одиниць допоміжних суден і велика кількість малих катерів та суден тощо. Як бачимо, факти — уперта річ.

На сучасних морських театрах бойових дій визначальним аргументом є швидкий маневр, малопомітність, раптовість, взаємодія сил і засобів та, безперечно, високоточна ударна ракетна зброя, спроможна завдавати ударів по цілях противника. Нині у своїй переважній більшості провідні морські держави будують кораблі малої водотоннажності, зброя яких за потужністю та бойовою ефективністю така ж, як і на корветах або фрегатах.

Наразі українські військові моряки спільно з експертами країн НАТО розробляють Стратегію розвитку ВМС ЗС України до 2035 року, кінцева мета якої — створення оптимальних за кількістю, мобільних, боєздатних і високотехнологічних ВМС України, спроможних виконувати завдання не тільки під час захисту прибережної берегової лінії від можливих агресивних дій противника, а й під час різноманітних миротворчих морських операцій під егідою НАТО далеко за межами Чорного моря.

Заступник начальника штабу Командування ВМС ЗС України з євроатлантичної інтеграції капітан 1 рангу Андрій Риженко:

— ВМС України в питаннях створення ударного морського ракетного потенціалу доцільно використати закордонний досвід. Наприклад, ВМС Катару за кількості всього 1800 осіб (!) уже створили потенціал стримування з 300 крилатих ракет типу «Екзосет» різних модифікацій. У сумарній кількості 300 ракет розосереджено на всіх корабельних платформах ВМС Катару, включно з трьома ракетними катерами типу «Комбатант» і чотирма ракетними катерами типу «Віта» виробництва Франції та Великої Британії відповідно. Кожен ракетний катер має близько 500 тонн водотоннажності й несе 8 ПКР. Це дуже корисний для нас досвід. На сьогодні вітчизняна промисловість пропонує українському флотові як ударні платформи ракетні катери типу «Лань». Сподіваємося, що вони виправдають наші сподівання й підтвердять заявлені характеристики.

У штабі Командування ВМС України впевнені: щоб ефективно протидіяти флоту агресора, потрібно забезпечити такий розвиток надводних сил ВМС України, який дасть змогу вийти на необхідні оперативно-бойові спроможності застосування наших сил у Чорноморському регіоні. Зокрема, це стосується будівництва багатоцільових патрульних катерів, які забезпечуватимуть оборону портів і прибережної зони. Також потрібно створити корабельні платформи, які виконуватимуть завдання щодо захисту виняткової морської (економічної) зони України, загальна площа якої становить понад 72 тис. кв. км. Ці завдання мають вирішувати ракетні катери типу «Лань», багатоцільові катери класу «Айленд» тощо. Для дальньої морської зони та за межами Чорного моря Україні потрібні кораблі великої водотоннажності, які сьогодні будують за програмою «Корвет».

Особливе місце в розвитку ВМС України посідає створення ударного морського ракетного потенціалу. Коли ресурсні можливості є обмеженими, варто вибирати проекти за критерієм «ефективність — вартість — швидкість будівництва». У цьому разі це будівництво ударних ракетних катерних платформ малої водотоннажності, які нестимуть ударну ракетну зброю дальньої дії. Українська морська авіація в майбутньому також оснащуватиметься ПКР. Командування вітчизняного флоту переконане, що ці кроки мають стати основою успіху ВМС України в боротьбі проти значно сильнішого за фізичними параметрами противника. Згідно з розрахунками бойової ефективності, шість-вісім ракетних катерів, оснащених ПКР, уже зможуть стримувати й протидіяти угрупованням кораблів російського Чорноморського флоту в разі агресії.

Ураховуючи географічні особливості прибережної зони України, катери мають використовувати тактику завдавання ракетних ударів із засідки, тобто діяти раптово й приховано. Адже берегова лінія нашої країни дає змогу це зробити максимально ефективно. Завдяки малопомітним властивостям і невеликим розмірам, російським крилатим ракетам із системами самонаведення буде важко знайти наші малі катерні платформи, які, приміром, перебувають в акваторії Дунаю та «зливаються» з берегом. Навіть якщо противник запеленгує українські катери та спланує завдати удару з повітря, йому це не вдасться зробити, оскільки діятиме вітчизняна система ППО.

Ситуація лишається складною: Українці відповіли, що робитимуть у разі загострення або затягування війни

четвер, 25 квітень 2024, 16:56

Українці відповіли на питання про свої плани на випадок загострення або затягування війни. Переважає готовність тим чи іншим чином долучатися до боротьби з російськими загарбниками, передають Патріоти України з посиланням на дані опитування фонду "Демо...

Марення тривають: Лукашенко заявив, що сусідні країни "озброєні до зубів" і пригрозив "ядеркою"

четвер, 25 квітень 2024, 16:53

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що ризик військових інцидентів на білорусько-українському кордоні досить високий. Про це він висловився під час засідання Всебілоруських народних зборів 25 квітня, передають Патріоти Украї...