Сирійська ППО вела безладний і неточний вогонь: Стали відомі подробиці доповіді ізраїльських військових щодо збитого Іл-20

Міноборони РФ заявляло, що отримало попередження про авіаналіт лише за хвилину до його початку, однак в Ізраїлі стверджують, що це не так.

Делегація Ізраїля прибула в Москву. Фото: The Times of Israel.

Делегація Армії оборони Ізраїлю на чолі з керівником ВПС генерал-майором Амікамом Норкином 20 вересня прибула в Москву з доповіддю про катастрофу в Сирії російського Іл-20, передають Патріоти України.

Як пише The Times of Israel, після звинувачень з боку Москви уряд Ізраїлю зробив «повномасштабні дипломатичні зусилля» для вирішення ситуації, побоюючись втратити тісну кооперацію з російськими військовими в Сирії. Зокрема, відомство пішло на нестандартні для себе дії, відкрито визнавши факт проведення в Сирії операції і опублікувало частину висновків свого внутрішнього розслідування.
Частина даних в доповіді збігається з тим, що Ізраїль заявив на наступний день після аварії Іл-20: сирійські ППО почали стріляти, коли ізраїльські винищувачі вже повернулися в свій повітряний простір. Вони вели безладний і неточний вогонь - не впевнившись, що в повітрі немає літаків РФ.

Ізраїльські військові заявили, що система попередження конфліктних ситуацій з Росією в ту ніч cпрацювала відповідно до звичайної процедури - так само, як і при 200 аналогічних атаках Ізраїлю на об'єкти в Сирії за останні два роки. Міноборони РФ заявляло, що отримало попередження про авіаналіт лише за хвилину до його початку, однак в Ізраїлі стверджують, що це не так: 21 вересня джерело в ЦАХАЛі заявило журналістам, що Росію попередили «абсолютно точно значно раніше, ніж за одну хвилину», передає РІА Новини.

Згідно з доповіддю, після атаки увечері 17 вересня вогонь відкрили сирійські ППО по всій Сирії і в усіх напрямках, в тому числі на південь (в сторону Лівану), на схід і на захід, тобто в сторону моря - де і був збитий російський літак. Вогонь вівся більше півгодини з використанням десятків видів ракет; Іл-20 був збитий після залпу радянської системи С-200.
На думку військових Ізраїлю, такий підхід до протиповітряної оборони з'явився у Сирії в лютому, коли місцевим військовим вдалося збити ізраїльський винищувач F-16. До цього Сирія відповідала на ізраїльські авіанальоти декількома ракетами, але з лютого кожна атака супроводжувалася пуском десятків ракет. 10 травня, коли Ізраїль атакував близько 50 об'єктів в Сирії, у відповідь було випущено близько 170 ракет.
Також наголошується, що зазвичай Сирія і Росія координують свої дії в таких випадках, проте 17 вересня був допущений ряд помилок, які і привели до краху Іл-20, вважають в ЦАХАЛі. «Армія оборони Ізраїлю називає дивом той факт, що жоден зарубіжний літак не був збитий Сирією до цього моменту», - пише сайт Ynetnews.
Офіційно про реакцію російської сторони на ізраїльську доповідь не повідомлялося. Ліванський телеканал «Аль-Маядін», який The Times of Israel називає пов'язаним з «Хезболлою», 21 вересня повідомив, що Росія «відкинула» ізраїльську доповідь і зажадала провести нове розслідування.

Росіяни прорвалися й контролюють частину Очеретиного, - речник ОСУВ "Хортиця"

субота, 27 квітень 2024, 20:46

Речник ОСУВ "Хортиця" Назар Волошин увечері в суботу, 27 квітня 2024 року, підтвердив утрату контролю над "частиною" селища Очеретине Покровського району Донецької області. З такою заявою він виступив в етері телеканалу "Ми - Україна", передають Патріо...

Верховною Радою керує не Стефанчук, а призначена Офісом президента людина, - депутатка Європарламенту фон Крамон

субота, 27 квітень 2024, 20:05

Депутатка Європарламенту Віола фон Крамон висловила стурбованість розподіленням повноважень в українському парламенті, заявивши, що насправді Верховною Радою керує не Стефанчук, а призначений Офісом президента Штучний. Про це вона заявила в інтерв'ю "І...