"Это не армия, а какой-то сброд": Двоє бойовиків "ДНР" здалися українській поліції

Тепер за рішенням суду колишні бойовики можуть бути звільнені від відповідальності за ч.6 ст.260 Кримінального кодексу України.

Двоє бойовиків "ДНР" здалися українській поліції. Фото: Соцмережі.

Два бойовики, які розчарувалися в "ДНР", здалися поліції, повідомляють Патріоти України з посиланням на відділ комунікації ГУНП в Донецькій області.

Поліцейські вийшли на осіб, які добровільно покинули ряди незаконних збройних формувань і отримали шанс звільнитися від відповідальності в рамках програми "Повернись додому", що діє для тих, хто не брав участі в бойових діях і не здійснював тяжких злочинів.

Один з них - 32-річний житель окупованого Єнакієвого, раніше судимий за розбійний напад. Чоловік звільнився з місць позбавлення волі, де відсидів майже 7 років, в травні 2014 року. Він перебивався випадковими заробітками, поки не був завербований бойовиками, в рядах яких пробув "з лютого по квітень 2016 року".

Новобранцеві, який ніколи не служив в армії, видали камуфляжну форму і автомат Калашникова. У функції найманця входила охорона бази бойовиків. Чотири рази на місяць учасників НЗФ вивозили на полігон для навчання, де вони стріляли по мішенях.

Батальйон виїжджав на бойові дії в Озерянівку на околиці Горлівки. "Люди в ньому були різні - шахтарі, алкоголіки, раніше судимі, були і краматорці, і слов'янці, які починали цю війну. Приїжджають воювати в Донецьку область з РФ "добровольці". Їм не вистачає екстриму, хочуть постріляти. Були такі, які вже були на війні. У Чечні воювали", - розповідає колишній бойовик.

Але довго в лавах бойовиків чоловік не протримався. "Посмотрел на это все - и драки, пьянки прямо в части, наркотики. Это не армия, а какой-то сброд. Понял, что это не мое. Когда все начиналось, где-то 90% верили, даже не в "республику", а в то, что отойдут к РФ, сейчас таких людей осталось максимум 40%. Остальные уже жалеют и хотят вернуться обратно в Украину", - розповідає єнакієвець.

Другий бойовик - 56-річний житель Слов'янського району, який, покинувши ряди "ДНР", два роки переховувався в РФ. На початку 2014 року він потрапив під вплив масової пропаганди і приєднався до бойовиків. "Услышал, что нужен референдум, чтобы отделиться, защитить свою землю. Хотели быть в Украине, но чтобы наша область была отдельно. Хотел посмотреть, во что оно выльется, но все молчат. Украина меня всем устраивает, я здесь 60 лет прожил. Просто телевизор посмотрел - а там говорится, что "за русский язык в тюрьму сажают", - пояснює колишній найманець.

Чоловік ніс службу на блокпостах, перевіряв транспорт і громадян. Грошей за це не отримував. "Задача была - не пускать, чтобы к нам не приезжали из чужих областей люди. Считалось, что если человек с выраженным украинским говором - это диверсант", - розповідає учасник НЗФ, сам, до речі, україномовний.

Коли Слов'янськ і район були звільнені Збройними Силами України, чоловік виїхав разом з іншими найманцями через Ямпіль в Дебальцеве. Там «жива сила» проходила перепідготовку під час тактичних навчань. Піхоту - близько 100 чоловік - вчили воювати в окопах, діяти під час танкового бою. Ніяких виплат найманці не бачили.

"Поняв, что ему грозит смерть в бою за чужие идеалы, славянец бежал в РФ. До войны он неплохо зарабатывал «шабашками», но в «братской стране» найти себя не смог, работал грузчиком, на других низкооплачиваемых должностях", - йдеться в повідомленні. Колишній учасник НЗФ захотів повернутися і спокійно жити у своєму місті, тому вирішив здатися.

"У цьому році до нас звернулися двоє людей. Ми провели по них перевірки і доставили в управління поліції області. Жителя окупованого Єнакієвого співробітники поліції за сприяння працівників прикордонної служби супроводили через лінію розмежування на територію, підконтрольну Україні. В даний час проводиться перевірка. Якщо не буде виявлено обставин, які перешкоджатимуть звільненню, вони за рішенням суду будуть звільнені від відповідальності за ч.6 ст.260 Кримінального кодексу України", - зазначив заступник начальника управління кримінальної поліції ГУНП в Донецькій області Роман Осуховський.

Україна отримає надсучасні фронтові БПЛА для розвідки та вогневої підтримки та розвідки від американської компанії Feloni

п’ятниця, 3 травень 2024, 17:15

Американська компанія Feloni Aero оголосила про запуск нової лінійки БПЛА, призначених для "зміцнення обороноздатності України". Йдеться про Felon 1.0 c системою озброєння калібру 5,56 мм і FelonX, який має найменшу у світі ракету Spike. Про це 3 травн...

Залізна завіса закривається: У Росії чиновникам остаточно забороняють виїзд за кордон

п’ятниця, 3 травень 2024, 16:49

У Росії чиновникам остаточно забороняють виїздити за кордон через страх перед витоком державних таємниць. Усі закордонні поїздки чиновників мають бути попередньо узгоджені, і обмеження стосуються не тільки країн, які вважаються недружніми до Росії, але...