"Це жах, але не такий страшний жах": Бійці АТО розказали, що насправді відбувається під Авдіївкою

​Бійці АТО в зоні Авдіївки, яку штурмують бойовики, повідомляють, що ті дійсно активізувалися, але отримують достойну відповідь.

Сили АТО. Фото: ЖЖ

Журналісти depo.ua поспілкувалися з бійцями АТО, які працюють в районі Авдіївки. З ночі мережу заполонили тривожні повідомлення від волонтерів та журналістів про те, що в районі Авдіївки тривають важкі бої з використанням важкої зброї, а бойовики прагнуть взяти наших в кільце.

Військовий волонтер Тім Златкін повідомив, що в районі "вкрай жорсткий бій". "Рашистський спецназ, танки, важка артилерія. Стоїмо надійно. Орки, готуйте рефрижиратори, падли", - написав він, а згодом додав: "Воно, звісно, жах, але не жах-жах-жах. Періоди затишшя є, 300-х небагато, є й важкі. Оркам насипали відмінно і продовжуємо крити їх по норма, в які вони розповзаються зализувати рани. Кілька одиниць зброї та тушок вони не дорахуються".

Разом із тим, Златкін закликав не вважати події під Авдіївкою чимось, що на війні відбувається зазвичай. "Тащуся від фраз "як зазвичай" від різного роду "очевидців" на лінії фронту. Це "зазвичай" як коли? Біля ДАПу або на хресті в Дебальцево теж було завжди - в години прильоту градів. Зараз на промком Авдіївки або в районі Широкиного приїжджають танки і важка арта - теж звичайна справа. Бойові зіткнення з сепарами на відстані 300-400 метрів зі стрілецькою зброєю - взагалі нісенітниця, хулі. За три години бою повідомляти "та тихо, нічого такого особливого, іноді лише міни десь прилітають" - я вважаю мерзотою, вже вибачте", - заявив він.

Але повідомлення багатьох бійців дійсно кажуть про те, що ситуація справіді "жах, але не жах-жах-жах". Боєць АТО, артилерист Володимир Корабльов повідомив, що "все не так погано, як пишуть". За його словами, бойовики використовують танки, САУ, міномети калібром 120 и 82, але "це норма" і паніку підіймати не треба.

Боєць АТО Андрій Хартанович повідомляє, що вночі по Авдіївці і сусіднім позиціям без перерви летіли всі калібри і все важке, були великі перестрілки. Біля Донецька гатило щось калібром крупніше за танки та міномети.

Через кілька годин він повідомив, що перший штурм росіян відбито і інколи ще лунають постріли з важкої артилерії та танків, а вранці розповів, що на всіх ділянках противник був відкинутий, несучи значні втрати, не зумівши вклинитися в бойові порядки сил АТО. Вранці, повідомляє Хартанович, все тихо.

В ISW пояснили, що стоїть за оголошенням РФ у розшук політичних і військових лідерів України

неділя, 5 травень 2024, 12:30

Оголошення Росією у розшук президента України Володимира Зеленського та ще кількох політичних і військових лідерів є частиною її інформаційної операції з дипломатичної ізоляції країни. Кремль і не думає полишати спроб представити свою неспровоковану аг...

Українські воїни з артилерії та мінометів розтрощіли банзай-атаку окупантів: У BILD розповіли про бій під Красногорівкою

неділя, 5 травень 2024, 12:25

Окупаційні війська Росії спробували провести наступ на Красногорівку у Донецькій області "танками-черепахами" - план росіян обернувся для них катастрофою, передають Патріоти України. Днями колона російської бронетехніки вийшла з-під Мар'їнки на Красног...