У Москві не сплять: "Смотрящий" Путіна скуповує газовий бізнес в Україні - ЗМІ

Всього за два роки Павло Фукс зумів створити в Україні гігантську газову імперію під вивіскою компанії MosCityGroup, в яку увійшли активи енергетичних фаворитів часів колишнього президента - Едуарда Ставицького і Юрія Бойка.

Павло Фукс. Фото:http://www.vestnik-ua.com/

Російсько-український мільярдер Павло Фукс може вважати себе великим щасливчиком. Втеча Віктора Януковича і його людей після Майдану подарувала бізнесменові шанс усього життя, яким той скористався сповна. Всього за два роки Фукс зумів створити в Україні гігантську газову імперію під вивіскою компанії MosCityGroup, в яку увійшли активи енергетичних фаворитів часів колишнього президента - Едуарда Ставицького і Юрія Бойка. Про це пише Економічна правда, передають Патріоти України.

За цей час олігарх заволодів десятками родовищ природного газу, включаючи найбільше в Україні - Сахалінське. До того ж колишні міністри Януковича продавали свої активи з великим дисконтом, побоюючись помсти з боку всіх ущемлених в його каденцію. Це дозволило Фуксу діяти з небувалим розмахом, скуповуючи актив за активом.

За даними ЗМІ, у Бойка і його бізнес-партнерів Юлія Іоффе та Івана Фурсіна структури Фукса повністю викупили ТОВ "ДВ нафтогазовидобувна компанія" і 51% ПАТ "Девон". У Ставицького - 67% ТОВ "Голден Деррік" і 22,5% ПАТ "Видобувна компанія" Укрнафтобуріння ".

Вороги і союзники

Зрозуміло, що Фукс не єдиний гравець на цьому ринку. За даними видання, люди з команди Арсена Авакова, які втратили частину бізнесу за часів Януковича, тепер надолужують згаяне. Росіянину напевно довелося б туго, але він знав, в якій країні збирається робити бізнес і теж обзавівся могутніми покровителями.

У Києві він був помічений в компанії депутатів ВР і відомих бізнесменів, близьких до Ігоря Коломойського.

Крім того, Фукс не приховує, що його пов'язує тісна дружба з головою Харкова Геннадієм Кернесом, який також є найлютішим ворогом Арсена Авакова. Ось і ще один мотив для ворожнечі між групами.

Боротьба за головний приз

Як з'ясували журналісти, в останні два роки Фукс розвинув шалену активність, скуповуючи без розбору всі активи втікачів опозиціонерів. Так, російський мільярдер став власником теплоелектроцентралі "Есхар" в Харкові і шахти "Довжанська-Капітальна" в Луганській області. До війни на Донбасі вугілля з шахти поставлялося на родинне енергетичне підприємство, але в 2014 році терористи "ЛНР" захопили шахту і Фуксу довелося шукати постачальника вугілля на "Есхар".

Також відзначимо, що в травні 2016 року низка українських ЗМІ повідомили про те, що оголошені в розшук син екс-президента Олександр Янукович і донецький підприємець Ігор Гуменюк активно шукають покупця на "Донбасенерго". А згідно з інформацією з джерел в Департаменті контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБУ, придбати цей актив намагався саме Фукс. Однак відомостей про укладення угоди тоді так і не надійшло.

Незважаючи на гадану нерозбірливість, мільярдер знав, що робив, а в його діях простежується чітка послідовність. За відомостями журналістів, три з чотирьох придбаних ним компаній - "Укрнафтобуріння", "Голден Деррік" і "Девон" є учасницями одного проекту - розробки Сахалінського родовища. Як вже було сказано вище, найбільшого в Україні. Розвідані запаси - 15 млрд куб м газу, 1,7 млн тонн конденсату і приблизно стільки ж нафти. Однак за право доступу до них ведеться непримиренна війна, яка почалася ще в перші роки здобуття Україною Незалежності.

Дальше - більше

Фукс не збирається зупинятися на досягнутому. Незважаючи на протидію з боку людей Авакова, він і його соратники збираються ще більше розширити ліцензійну базу українських газодобувних компаній. За відомостями журналістів, в 2016 році компанія мільярдера "Голден Деррік" отримала дозволи на відновлення трьох площ: Ново-Диканської, Попаснянсько-Самарської і Північно-Перещепинської.

А попереду у компанії - судові суперечки за відновлення анульованих прав експлуатації ще трьох десятків ділянок, більшість з яких знаходиться в Полтавській області.

Багатообіцяючий початок: Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Джонсоном

п’ятниця, 29 березень 2024, 0:55

У четвер, 28 березня, Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Конгресу США Майком Джонсоном. Про це Зеленський розповів у своєму телеграм-каналі. За словами Президента, він першочергово подякував...

СБУ вчасно затримала: Чиновник Київської ОВА шпигував за десантниками під виглядом капелана (фото)

четвер, 28 березень 2024, 23:54

Працівники Служби безпеки України виявили та затримали поплічника російської спецслужби, котрий під виглядом капелана намагався приєднатися до українських десантників, щоб слідкувати за пересуванням та базуванням – затриманим виявився спеціаліст одного...