У Раді розгорівся новий скандал навколо електронних декларацій

Законопроект був прийнятий з численними "шахрайськими порушеннями", які дозволять корупціонерам ще мінімум два роки безкарно приховувати від суспільства інформацію про своє майно.

Навколо закону про електронне декларування доходів розгорівся скандал. Ілюстрація:focus.ua

Закон, що передбачає електронне декларування та входить в пакет законів, які необхідні для скасування візового режиму України з країнами ЄС, був прийнятий 16 лютого Верховною Радою. За дане рішення проголосували 238 із 337 народних депутатів, зареєстрованих в сесійній залі, передають Патріоти України з посиланням на УНІАН.

Повідомляється, що документом передбачено вже в 2016 році почати роботу електронної системи подачі і оприлюднення декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування відповідно до вимог Закону України "Про запобігання корупції".

Однак, за словами народного депутата Єгора Соболєва, законопроект був прийнятий з численними "шахрайськими порушеннями", які дозволять корупціонерам ще мінімум два роки безкарно приховувати від суспільства інформацію про своє майно.

"Тільки що парламент зробив крок назад в антикорупційному законодавстві. Ті, хто збреше в деклараціях, ще мінімум два роки не будуть відповідати перед законом. І отримали ще безліч можливостей приховувати майно. Тексту цього шахрайства ніхто не бачив.

Все прямо з трибуни зачитав депутат від "Блоку Петра Порошенка" Вадим Денисенко. Готуємо протест про порушення регламенту. Потрібна мобілізація громадськості і європейських партнерів для того, щоб домогтися ветування у президента", - написав Соболєв на своїй сторінці в Facebook.

У свою чергу журналіст Денис Бігус назвав перелік "шахрайських" правок, які були внесені перед голосуванням в Раді. Далі наводимо текст поста Бігуса:

Обращаю ваше внимание, что этот перечень я сделал на основе черновых заметок другого депутата, так что могут быть мелкие неточности. Однако же:

1. Декларирование финансовых обязательств теперь начинается с цифры или в 2 (по бумажной версии) или в 3 (по версии с голоса) раза выше. Со 100 или 150 минимумов соответственно.

2. Декларирование расходов подняли с 20 до 100 минимумов.

3. Декларирование наличных и банковских средств подняли с 50 до 100 минимумов.

4. Членов семьи переформулировали так, что остались только мужья/жены и дети. Астрологи объявляют год переписывания домов на тестей и тещ.

5. В декларации больше не указывается место фактического проживания, только регистрация.

6. Можно не указывать стоимость имущества, если оно не приносит дохода.

7. Ответственность — с 2017 года.

8. Декларируется только то движимое имущество, которое приобретено после введения новой системы декларирования. Сейчас начнется месячник продаж у Lexus — круче рождественского.

Самыми критичными являются правки 2, 4, 5, 7. Сейчас сделают расшифровку выступления Денисенко (там же всё с голоса) и будет более ясно по деталям, но уже сейчас понятно, что публичная кастрация прошла успешно.

Окупанти вдарили по Слов'янській ТЕС (фото)

неділя, 5 травень 2024, 18:28

«Сьогодні 5 травня о 10:35 розпочався обстріл Слов'янської ТЕС Донбасенерго. Під час обстрілу було пошкоджено ряд об'єктів на території станції», – зазначив він. Він додав, що російські військові завдали удару чотирма касетними ракетами з РСЗВ «Смерч» ...

Москва намагається тиснути на "всіх напрямках": Росія готує диверсії по всій Європі, - FT

неділя, 5 травень 2024, 17:48

Росія активно готується до проведення диверсій, зокрема, вибухів та підпалів на території Європи. При цьому, її не бентежать можливі жертви серед цивільних. Про це пише FT, передають Патріоти України. Акти саболтажу уже відбувається. Розвідки країн Євр...