У Татарстані РФ вимагають суверенітету для республіки

Приводом для подібного рішення стала вимога російської влади відмовитися від посади "президент республіки".

Рустам Мінніханов. Фото: www.funlib.ru.

У Казані громадські активісти провели конференцію, на якій прийняли резолюцію з вимогою суверенітету для республіки Татарстан, одного з суб'єктів Російської федерації. Про це повідомляє "Новая газета", передають Патріоти України.

Організатором конференції "Проблеми державності Татарстану" виступив Всетатарський громадський центр (ВТОЦ). У розісланому запрошенні назва заходу формулювалася дещо інакше, і упор робився на питання: "Як зберегти посаду президента Татарстану". З нього й почалося обговорення, в якому взяли участь громадянські активісти, науковці, колишні і нинішні депутати різних рівнів. Раніше федеральний закон Росії скасував найменування "президент" для глав республік, і на сьогоднішній день його зберігає тільки керівник Татарстану Рустам Мінніханов. Закон вимагає до кінця 2015 року змінити це найменування на яке-небудь інше.

Промовці на конференції заявили, що республіка заслуговує на розширення своїх прав та підвищення самостійності у веденні своїх справ. Зокрема, сама може визначати, як має іменуватися її вища посадова особа. Оскільки у вересні населення Татарстану обрало Рустама Мінніханова саме президентом - отже, їм він і повинен залишатися. Також учасники конференції скаржилися на неможливість одержати освіту татарською мовою.

У підсумку учасники конференції прийняли резолюцію, в якій запропонували Держраді республіки відновити основоположні статті Конституції Татарстану 1992 року, в яких стверджувалося: Татарстан є суверенною державою і суб'єктом міжнародного права, закони Татарстану володіють верховенством на всій його території, земля і надра республіки є загальнонародним надбанням. Після відновлення цих статей пропонується ввести мораторій на зміну Конституції Республіки Татарстан строком на 5 років. Також прийнято пропозицію звернутися до Держдуми з "законодавчою ініціативою про внесення в Федеральний Закон № 406-ФЗ поправок, що дозволяють зберегти пост президента республікам, народ яких висловився за збереження поста президента".


Вибори недійсні. Х*ло - узурпатор: Європарламент не визнав легітимність Путіна

п’ятниця, 26 квітень 2024, 1:45

Країни-члени Євросоюзу та міжнародна спільнота не повинні визнавати результати "виборів" 15-17 березня у Росії, за результатами яких "переможцем" оголосили Володимира Путіна. Відповідну резолюцію прийняв Європарламент у четвер, 25 квітня. Документ підт...

Прем'єр-міністр Греції відповів, чи передаватиме його країна системи ППО для України

четвер, 25 квітень 2024, 23:06

Греція не передаватиме Україні системи протиповітряної оборони Patriot та С-300, незважаючи на тиск з боку ЄС і союзників по НАТО, які просили надати ці системи Києву. Про це заявив прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс, повідомляють Патріоти Украї...