У влади є всі шанси посадити Єфремова, спираючись на факти, зібрані в 2014 році, - Наливайченко

"Справа Єфремова. Дубль №2" не повинна перетворитися в чергове зрадництво українців.

Валентин Наливайченко. Фото: news.bigmir.net.

Генеральна прокуратура України повинна поставити крапку в залученні до відповідальності вищих чиновників режиму Віктора Януковича, які очолили і фінансували сепаратистські рухи на Донбасі, і не тільки Єфремов повинен опинитися за гратами. Про це "ГОРДОН" заявив колишній голова Служби безпеки (2006-2010, 2014-2015 рр.) і лідер суспільно-політичного руху "Справедливість" Валентин Наливайченко, коментуючи затримання екс-глави фракції Партії регіонів Олександра Єфремова, пишуть Патріоти України.

"Справа Єфремова. Дубль №2" не повинна перетворитися в чергове зрадництво надій українців, і не тільки він повинен опинитися за гратами. Генпрокуратура повинна поставити крапку в питанні притягнення до відповідальності керівників луганського сепаратизму. Обвинувальний висновок, а головне - публічний суд з викривальними доказовими вимогами українського прокурора потрібні тут і зараз. У влади є всі шанси це зробити, спираючись на фактаж, зібраний нами по гарячих слідах в березні-квітні 2014 року", - підкреслив Наливайченко.

Екс-глава СБУ нагадав, що ще в січні 2015 року очолюване ним відомство передало в Генпрокуратуру матеріали про можливу причетність Єфремова до фінансування сепаратизму в Луганській області і посягання на територіальну цілісність України.

"У Генпрокуратуру було передано матеріали про можливу причетність Олександра Єфремова до фінансування сепаратизму. Всі кримінальні провадження були сконцентровані саме в Генпрокуратурі, зокрема, матеріали, що стосуються службових підробок і службових зловживань колишнього народного депутата. Єфремов був затриманий нами 14 лютого 2015 го, але 17 лютого суд відпустив його з-під варти", - розповів Наливайченко.

Серед головних причин того, чому Єфремов не сів за грати ще рік тому, колишній глава СБУ називає "старий склад суддів, що виконував замовлення проти майданівців" і залишилися на своїх місцях після перемоги Революції гідності, а також "фікцію судової реформи" і "кругову поруку, яка до цього часу панує у вищих ешелонах влади ".

На думку Наливайченка, судова система, як і раніше, працює в ручному режимі, тільки тепер за цей ручний режим відповідає Олександр Грановський - народний депутат від фракції Блоку Петра Порошенка, якого українські журналісти-розслідувачі звинувачують в курируванні судової та прокурорської системи.

"Справедливість восторжествує, коли рішення, винен чи ні, будуть приймати не хабарники, а нові чесні судді, обрані на конкурсній основі після реальної, а не фіктивної судової реформи. І коли ці молоді фахівці будуть незалежні від телефонного права політиків. Ось тоді і з'являться справедливі вироки і чесне правосуддя. Поки ж українська судова система працює в ручному режимі, так само, як і за часів Партії регіонів. Тільки "ручки" ці тепер називаються "Грановський", - переконаний Наливайченко.

Екс-глава СБУ також додав, що в січні 2015 року було оголошено в розшук і соратників Єфремова по фракції - нардепів Миколу Левченка та Вадима Колесніченка. "Саме вони в парламенті України очманіло готували анексію Криму і марили "Донецької республікою" ще з 2004 року".

За попередніми даними, Печерський районний суд Києва обере запобіжний захід для Олександра Єфремова 1 серпня, поки ж затриманий знаходиться в слідчому ізоляторі СБУ. Екс-голові Партії регіонів висунуто підозри за статтею 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України), статті 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації), частиною 5 статті 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України.

30 липня 2016 року співробітники Генеральної прокуратури України спільно зі Службою безпеки України затримали Єфремова в аеропорту перед вильотом до Австрії. Генпрокурор Юрій Луценко стверджує, що політик, серед іншого, підозрюється в сприянні створенню терористичної організації "ЛНР". ГПУ проситиме суд заарештувати екс-нардепа на два місяці.

Єфремов в 1998-2005 роках був головою Луганської обласної державної адміністрації. Потім тричі обирався народним депутатом України від Партії регіонів. Після зміни влади в відношенні Єфремова було відкрито кілька кримінальних проваджень, в тому числі за розпалювання міжнаціональної ворожнечі. 1 квітня 2016 року ця справа була закрита.

Колишній народний депутат від Партії регіонів Володимир Ландик заявляв, що саме Єфремов привіз в Україну "перших росіян", які в березні 2014 року захоплювали Луганську обласну державну адміністрацію і регіональне управління СБУ.

Окупанти мають артилерійську перевагу 10 до 1: Аналітики оцінили ситуацію в районі Часового Яру

понеділок, 6 травень 2024, 10:48

Головною метою Росії на 2024 рік залишається захоплення Донецької та Луганської областей, оскільки війська РФ планують наступальну операцію цьогоріч влітку. Про це повідомив командувач Сухопутних військ Збройних Сил України генерал-лейтенант Олександр ...

"Захід поступово трансформує своє бачення": Жовтенко пояснив, чому союзники часто вагаються з допомогою Україні

понеділок, 6 травень 2024, 10:44

Лідери західних країн нерідко зволікають із рішеннями про надання Україні певних видів озброєння. Це пояснюється тим, що їм доводиться зважати на багато факторів, серед яких політична позиція союзників, політична позиція опонентів всередині країни, а т...