"Україною не торгуємо": В АП категорично відповіли на "мирні пропозиції" Віктора Пінчука (повний текст)

"Ні розвороту європейської та євроатлантичної інтеграції. Це було би здачею незалежності та суверенітету України", - наголосили в АП.

АП. Фото: Експрес

Wall Street Journal опублікував офіційну відповідь адміністрації Порошенка на скандальну статтю мільяардера Віктора Пінчука, в якій той пропонував Україні поступитися кримським питанням та прагненням до членства в ЄС та НАТО задля залагодження конфлікту на Донбасі. Колонка за підписом заступника глави адміністрації президента Костянтина Єлісєєва оприлюднена на сайті WSJ, повідомляють Патріоти України.

Позиція АП опублікована під заголовком "Повага до України вкрай важлива для досягнення стабільного миру" Єлісєєв категорично заперечив можливість компромісу за ключовими пунктами, запропонованими Пінчуком.

"Не можу погодитися із його закликом до компромісу, який базується на побоюваннях. Страх та слабкість – погані радники. Вони лише розігрівають апетити Росії", - заявив Єлісєєв. У статті перераховані три ключові позиції України.

"Ні розвороту європейської та євроатлантичної інтеграції. Це було би здачею незалежності та суверенітету України", - наголосили в АП. "Ні – торгвілі територією України, будь то Донбас чи Крим. Ці території не можуть бути предметом торгівлі за мир", - пише Єлісєєв, реагуючи на пропозицію Пінчука. "Ні виборам на Донбасі, доки російські сапоги (військові) лишаються на українській землі", - додав він. На думку АП, "домовленості на умовах Росії є неправильною політикою".

Далі наводимо повний текст заяви авторства Єлісєєва, в перекладі з англійської.

Повага до України вкрай важлива для стабільного миру

Компроміси на умовах Росії – неправильна політика світу щодо Україні.

Стосовно статті Віктора Пінчука "Україна має піти на болючі компроміси для миру з Росією", можу сказати наступне: Я згоден з його благородним закликом до миру на Донбасі, але не можу погодитися із закликом до поступок, який грунтується на побоюваннях.

Страх і слабкість – погані радники.

Вони підігрівають апетити Росії, підштовхуючи її до ще більшої агресії і до більших людських страждань.

Ось чому Україна завжди виступала за вирішення конфлікту, яке було б засноване на національних інтересах і волі українців, які хочуть, щоб їх країна була незалежною і процвітаючою, хочуть робити свій вибір незалежно від агресивного диктату.

Дозвольте мені чітко позначити "червоні лінії", які ніхто в Україні не насмілився би перетнути (у домовленостях з РФ –ред.) – ні зараз, ні у майбутньому:

– Не буде розвороту в питанні європейської і євроатлантичної інтеграції України.

Це означало би відмову від незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України. Це було би схожим на повернення України до радянського минулого – тобто те, чого не привітав би навіть пан Пінчук.

Відмова від європейської інтеграції стала би політичним самогубством для будь-якого політика в Україні, який наважився б закликати до такого різкого розвороту, особливо після Революції гідності, з її вимогами щодо реформування та модернізації України.

– Жодних поступок територією України, будь то Донбас чи Крим.

Ці території не можуть бути частиною компромісу навіть в інтересах миру. Вони належать України, і це підтверджено на міжнародному рівні – в тому числі резолюцією Генеральної Асамблеї ООН щодо Криму, схваленою у минулому місяці, а також офісом Прокурора Міжнародного кримінального суду в доповіді, оприлюдненій в листопаді.

Україна ніколи не відмовиться від українців, які потрапили за залізну завісу через російське військове вторгнення до Криму та Донбасу.

– Ні – виборам на Донбасі, доки російські (військові –ред.) чоботи лишаються на українській землі.

Україна виступає за місцеві вибори, але тільки на базі українського законодавства і за стандартами Організації з безпеки і співпраці в Європі. Немає сумніву у тому, що Кремль хотів би легітимізувати гібридну окупацію Донбасу та свої маріонеткові режими українськими руками. Та ніхто не повинен потрапити в цю пастку (бажань РФ –ред.).

Компроміси на умовах Росії є неправильною політикою.

Як сказав одного разу один із важковаговиків нової адміністрації США, "історія вчить, що слабкість лише розпалює зло" (це фраза Майка Пенса, майбутнього віце-президента США у адміністрації Дональда Трампа, сказана ним влітку 2016 року)

Це (такі поступки агресору –ред.) ніколи не призводило ані до стійкого миру, ані врятованих життів. Навпаки, це завжди підживлювало агресію і створювало більше людських страждань.

Автор: Костянтин Єлісєєв,

заступник глави адміністрації президента

"Наратив про націю ухилянтів": Нардепка від "ЄС" розкритикувала заборону на консульські послуги для чоловіків

середа, 24 квітень 2024, 20:32

Рішення МЗС щодо припинення надання консульських послуг українцям є "зухвалим та безпідставним". Про це заявила нардепка від "Євросолідарності" Ірина Фріз, передають Патріоти України. На її думку, це рішення "продовжує насаджувати наратив про українців...

Росія планує зірвати Глобальний саміт миру в Швейцарії – Зеленський

середа, 24 квітень 2024, 19:55

Росія має конкретний план для зриву Глобального саміту миру, який має відбутися у Швейцарії. Про це заявив президент Володимир Зеленський під час зустрічі з представниками держав-партнерів і міжнародних організацій, які працюють в Україні, передають Па...