Уряд прийняв рішення: Молдовани в подальшому розмовлятимуть не молдовською мовою

Урядовці дали позитивний висновок щодо законопроекту про зміну назви державної мови в Конституції Молдови з молдовської на румунську.

Ілюстрація:Flagi.in.uaМолдовський уряд підтримав зміну назви державної мови у Конституції з молдовської на румунську. Про це повідомляє NewsMaker, зазначають Патріоти України.

Уряд дав позитивний висновок щодо законопроекту про зміну назви державної мови в Конституції з молдовської на румунську.

Уряд при цьому послався на Конституційний суд, який раніше визнав державною мовою румунську, як це записано в Декларації про незалежність, і визнав запропоновані поправки до Конституції "технічними".

У пояснювальній записці до висновку уряду зазначено, що в грудні 2013 року Конституційний суд визнав румунську мову державною з посиланням на те, що румунська фігурує в Декларації про незалежність, яка, на думку КС, превалює над Конституцією.

Крім того, в кінці жовтня цього року КС дав позитивний висновок на законопроект про зміну назви державної мови в Конституції, пославшись на свою ж постанову 2013 року. Конституційні судді вважають, що пропоновані поправки до Конституції мають "технічний характер".

З пропозицією про зміну в Конституції назви державної мови виступили ліберал-демократи.

Зараз законопроект обговорюють в парламентських комісіях: дві з них підтримали проект, дві - ні. Щоб узаконити в Конституції статус румунської мови, авторам законопроекту необхідно буде заручитися підтримкою 67 депутатів.

"Мене вражає, як багато дорослих українців починають вживати дитячу лексику, реагуючи на небажання Польщі бути втягнутою у війну", - Фурса

четвер, 28 березень 2024, 16:50

"Мене вражає, як багато дорослих українців починають вживати дитячу лексику, реагуючи на небажання Польщі бути втягнутою у війну", - пише у своєму блозі Сергій Фурса, передають Патріоти України, і продовжує:. "Абсолютно природне небажання. Яке розум...

"Вони володіють українською мовою або суржиком": У Раді резервістів ЗСУ назвали ймовірні завдання російських ДРГ у разі появи на Київщині

четвер, 28 березень 2024, 16:39

Проникнення розвідувально-диверсійних груп ворога в столицю може вплинути на рівень застосування Росією масованих атак, це надзвичайно серйозно. Про це повідомив військовослужбовець ЗСУ, голова Ради резервістів Сухопутних військ ЗСУ Іван Тимочко в етер...