"Увірвалися в будинок, почали бити ногами, зав'язали очі скотчем. Обличчя було все в крові" - депортований з України Шавшишвілі

Грузинський оператор розповів про обставини його викрадення і депортації в Грузію. За його словами, керував операцією з депортації начальник управління держохорони Валерій Гелетей.

Тамаз Шавшишвілі. Фото: Публічні люди

Депортованому в Грузію оператору Тамазу Шавшишвілі на три роки заборонили в'їзд в Україну. Про це він розповів під час включення за допомогою скайпу з Грузії, яке транслював у Facebook народний депутат, один із лідерів партії "Рух нових сил" Юрій Дерев'янко, передають Патріоти України.

"Вони увірвалися всередину будинку, вдарили в обличчя. Я впав на підлогу, вони мене почали бити ногами. Зав'язали очі скотчем. Я вже нічого не бачив. Єдине, що зауважив, накидка була "СБУ". Після цього я вже нічого не бачив. У мене з носа йшла кров", – розповів оператор.

Він додав, що після побиття його вивели з будинку і кинули в багажник "якоїсь маршрутки".

"Обличчя було все в крові. Я просив водички, щоб її змити, але нічого не дали. Хвилин через 20–30 поміняли машину. Я нічого не бачив. На запитання не відповідали. Потім довезли, звук гелікоптера був, довезли в аеропорт. В аеропорту підійшла людина, я її не бачив, і сказала, що у мене є заборона на в'їзд в Україну на три роки", – продовжив Шавшишвілі.

Він зазначив, що причини заборони на в'їзд в Україну йому не назвали. Потім, за словами оператора, його дві години кудись везли у вертольоті, потім у машині, а потім він потрапив на пором.

"Обличчя в крові. Очі зав'язані скотчем. Руки і ноги зав'язані пластмасовими зав'язками. Я не знав, куди мене везуть. Я в каюту потрапив і десь через 15 хвилин із мене зняли скотч", – завершив він.

Журналіст запевнив, що не порушував законів України і мав право перебувати в країні до 24 листопада. До цього щороку йому протягом трьох років продовжували дозвіл на роботу.

За словами Шавшишвілі, керував операцією з його депортації з країни начальник управління держохорони Валерій Гелетей.

"Мені так сказали ті, у кого очі не були зв'язані скотчем. Вони мені сказали, що це Гелетей", – підкреслив він.

Депортований поскаржився, що після побиття в нього болить обличчя та руки, і підкреслив, що його було викрадено.

Як відомо, 17 листопада в Києві затримали чотирьох громадян Грузії – колишнього бійця АТО Вано Надірадзе, оператора Тамаза Шавшишвілі, інструктора Нацгвардії Мамуку Абашидзе і колишнього охоронця Саакашвілі Зураба Цинцадзе.

Того самого дня у СБУ заявили, що "примусово повернули на батьківщину" вісьмох грузинів, діяльність яких "суперечила інтересам національної безпеки України". Соратники Саакашвілі припускали, що затриманих відправлять до Грузії на літаку Нацгвардії, але 19 листопада вони прибули на поромі в порт грузинського міста Поті. За словами Шавшишвілі, їх били.

"Процес має йти": Кремль погрожує вбивати українців, навіть якщо настане перемир'я

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:53

Міністр закордонних справ країни-агресорки Сергій Лавров заявив, що Росія не збирається переривати бойові дії в Україні в разі початку переговорів щодо війни, яку розв'язала. Про це Лавров заявив в інтерв'ю росЗМІ, коментуючи домовленості, які нібито о...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...