В Кремлі незадоволені рішенням суду Амстердама щодо "скіфського золота"

Міністерство культури РФ назвало рішення суду "прикладом порушення прав установ культури і грубим порушенням принципів міжнародного міжмузейного обміну".

"Скіфське золото" повертається в Україну. Фото: golos.ua.

У міністерстві культури РФ назвали рішення суду Амстердама про передачу колекції "скіфського золота" Україні "прикладом порушення прав установ культури і грубим порушенням принципів міжнародного міжмузейного обміну", повідомляють Патріоти України з посиланням на Інформатор.

Згідно з повідомленням, після двох років розгляду судді вирішили задовольнити позов України про передачу експонатів до Києва і відмовили повернути музейні експонати кримським музеям.

"На жаль, це рішення є прикладом порушення прав установ культури і руйнування єдності музейних колекцій. Воно суперечить не тільки положенням контрактів, а й грубо порушує принципи міжнародного міжмузейного обміну і право народу Криму на доступ до власної культурної спадщини", - прокоментували в Мінкульті РФ.

Крім того, в міністерстві зазначили, що суд "проігнорував принцип збереження археологічних знахідок в нерозривному зв'язку з історією і культурою тієї місцевості, звідки вони походять".

"Музейні предмети повинні повернутися до Криму, де були виявлені і де десятиліттями зберігалися і вивчалися вченими-археологами. Міністерство культури Російської Федерації вважає, що це рішення є вкрай негативним прецедентом, яке прийнято всупереч нормам міжнародного права про захист культурних цінностей", - пояснили в російському відомстві.

Нагадаємо, окружний суд Амстердама сьогодні вирішив повернути в Україну колекцію скіфського золота, вивезеного на виставку до анексії Криму Росією.

З цього приводу Президент України Петро Порошенко зробив важливу заяву.

Патріоти України раніше писали про історію повернення артефактів.

Розгром ворога під Новомихайлівкою був феєричним: Як БТРи окупантів злітали в повітря (відео)

вівторок, 16 квітень 2024, 7:56

Десантники 79-ї окремої десантно-штурмової бригади ЗСУ показали чергове відображення російського штурму в районі Новомихайлівки, передають Патріоти України. На кадрах показано невдалу спробу росіян здійснити швидкий штурм позицій українських захисників...

Готують наступ? Росія створила нове угруповання військ - де воно діє

вівторок, 16 квітень 2024, 7:49

Окупаційні війська Росії створили нове угруповання "Сєвєр", яке вже виконує бойові завдання на Бєлгородському напрямку. Вперше про "Сєвєр" згадали у зведенні Міноборони РФ 14 квітня, передають Патріоти України. "Інформаційний спротив" повідомив, що угр...