В МЗС України пояснили, чому питання російської окупації не піднімалося в Гаазі

За словами Олени Зеркаль, Міжнародний Суд ООН – дуже консервативна інстанція. В той же час, Росія намагається послабити українську позицію саме питаннями юрисдикції.

Міжнародний суд ООН в Гаазі. Ілюстрація:http://www.expres.ua/

Українська сторона свідомо не поставила перед Міжнародним судом ООН питань російської агресії та окупації української території, аби зміцнити свою юридичну позицію, а також уникнути звинувачень в політизації судового процесу. Про це заявила глава української делегації в МС ООН, заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль у коментарі Дзеркалу тижня, зазначають Патріоти України.

"Насправді ми не хочемо, щоб Україну звинуватили в маніпулюванні судом і політизації судового процесу. Це Росія намагається подати процес як політичний. Мовляв, Україна подала до суду, щоб замінити інші формати пошуку врегулювання конфлікту", – зазначила заступник міністра, відповідаючи на питання про критику з приводу її виступу на судових слуханнях у Гаазі.

За словами Зеркаль, Міжнародний Суд ООН – дуже консервативна інстанція. В той же час, Росія намагається послабити українську позицію саме питаннями юрисдикції.

"Тому ми вирішили діяти в надійних юридичних рамках, встановлених двома конвенціями, за якими ми ініціювали цю справу проти Росії. Для нас важливо отримати результат, а не схвальну оцінку Facebook-спільноти. Тому ми свідомо не ставимо перед Судом питань окупації української території, територіальної належності Криму, наявності чи відсутності російських військ у Донбасі. Ми говоримо про спір як про виключно юридичну справу, в якій шукаємо правового захисту для громадян України", – уклала вона.

Як уточнює видання, поданий Києвом позов до МС ООН не стосується ані окупації Криму Росією, ані російської агресії в Україні, хоча судова справа і має відношення до наслідків дій Кремля.

В даному випадку, Міжнародний суд не має повноважень розглядати дані питання. В Міжнародному суді ООН Україна може відстоювати свої права лише за окремими міжнародними договорами, в яких і Київ, і Москва раніше визнали його юрисдикцію.

Подібних договорів всього три: Конвенція ООН з морського права, Конвенція про боротьбу з фінансуванням тероризму та Конвенція про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Хоча вибори все одно нелегітимні: США визнають Путіна "президентом" РФ

понеділок, 6 травень 2024, 22:15

Сполучені Штати не будуть направляти представника на так звану «інавгурацію» російського диктатора Володимира Путіна, яка відбудеться 7 травня. Про це на брифінгу повідомив речник Державного департаменту США Метью Міллер, передають Патріоти України. Зо...

Сі Цзіньпін дав гучну обіцянку Макрону щодо війни в Україні

понеділок, 6 травень 2024, 22:01

Влада Китаю взяла на себе зобов'язання утриматися від продажу Росії будь-якої зброї і буде суворо контролювати експорт товарів подвійного призначення. Про це заявив президент Франції Еммануель Макрон, повідомляють Патріоти України з посиланням на Le Fi...