В УПЦ-КП відреагували на декларацію Франциска та Кирила

Архієпископ Євстратій (Зоря) вважає, що про Україну на міжнародних зустрічах слід говорити в нашій присутності, "бо з часів Мюнхенської змови принцип "вирішувати про нас без нас" дурно пахне".

Архієпископ Євстратій (Зоря). Фото:ru.wikipedia.org

Українська Православна церква Київського патріархату згодна з тим, що подолання розколу в українському православ'ї має відбутися на основі "канонічних норм", як це сказано в спільній декларації, підписаній 12 лютого Папою Римським Франциском і Патріархом Московським і всієї Русі Кирилом. Питання тільки в тому, що саме вважати "канонічними нормами". Таку заяву на своїй сторінці в Facebook зробив речник УПЦ КП архієпископ Євстратій (Зоря), інформують Патріоти України.

Коментуючи декларацію, він сказав: "І за третім, тобто # 27 пунктом V&M декларації:

«Выражаем надежду на то, что раскол среди православных верующих Украины будет преодолен на основе существующих канонических норм, что все православные христиане Украины будут жить в мире и согласии, а католические общины страны будут этому способствовать, чтобы наше христианское братство было еще более очевидно.»

Ми справді вдячні католицьким громадам України, що вони, на відміну від залюблених у Матушку-Росію дипломатів.va та деяких професійних екуменістів.va, добре розуміють, хто і навіщо розділив та й далі ділить Православну Церкву в Україні. Чим сприяють справжньому, як напр. на Майдані, а не паперовому християнському братству." - написав він.

Спікер КП також нагадав про те, що православне і католицьке канонічне право різні.

"А щодо "існуючих канонічних норм", то:

1. Ми лише за. Достатньо Москві визнати підтверджений Вселенським Патріархом факт, що МП отримав владу над Київською митрополю "не за приписами канонічних правил", зректися цієї злочинно привласненої влади – і єднання Церкви в Україні настане дуже швидко.

2. "Існуючих" де? Адже православне і католицьке канонічне право – не одне й те ж.

Якщо у Ватикані справді хочуть допомогти єднанню ПЦ в Україні - з радістю готові запросити спостерігачами в діалозі. Щоб про нас говорили в нашій присутності, бо з часів Мюнхенської змови принцип "вирішувати про нас без нас" дурно пахне. А тим більше і в Законі Божому сказано, що не судять про людину, доки не вислухають її." - підсумував архієпископ.

Окупанти мають артилерійську перевагу 10 до 1: Аналітики оцінили ситуацію в районі Часового Яру

понеділок, 6 травень 2024, 10:48

Головною метою Росії на 2024 рік залишається захоплення Донецької та Луганської областей, оскільки війська РФ планують наступальну операцію цьогоріч влітку. Про це повідомив командувач Сухопутних військ Збройних Сил України генерал-лейтенант Олександр ...

"Захід поступово трансформує своє бачення": Жовтенко пояснив, чому союзники часто вагаються з допомогою Україні

понеділок, 6 травень 2024, 10:44

Лідери західних країн нерідко зволікають із рішеннями про надання Україні певних видів озброєння. Це пояснюється тим, що їм доводиться зважати на багато факторів, серед яких політична позиція союзників, політична позиція опонентів всередині країни, а т...