Вашингтон розширив санкції проти РФ в той же день, коли Трамп приймав Порошенка в Білому домі - The Guardian

США додали нову групу російських фізичних осіб і компаній в свій список санкцій, в тому числі пов'язаних з темним бізнесменом, відомим як "кухар Путіна".

"Кухар Путіна" Євген Пригожин і Володимир Путін. Ілюстрація:Главком

Особи, пов'язані з бізнесменом, якого називають "кухарем Путіна", включені в список санкцій Вашингтона разом з новими людьми і компаніями. Про це пишуть Шон Уокер і Джуліан Боргер в статті "США розширили санкції проти Росії під час візиту президента України", опублікованій на сайті газети The Guardian, передають Патріоти України.

Вашингтон розширив свої санкції проти російських компаній і офіційних осіб, в той же день, коли Дональд Трамп приймав президента України Петра Порошенка в Білому домі. США додали нову групу російських фізичних осіб і компаній в свій список санкцій, в тому числі пов'язаних з темним бізнесменом, відомим як "кухар Путіна".

Євген Пригожин, петербурзький шеф-кухар, завоював прихильність після того, як готував для Путіна більше десяти років тому, і з тих пір він побудував ресторанну імперію, яка обслуговує державні та військові контракти. У список санкцій була включена його компанія "Concord", і "Вагнер", приватний військовий підрядник, який, як вважають, відправляв російських найманців для боротьби в Сирії.

Російські ЗМІ пов'язували Пригожина як з "Вагнером", так і з "фабриками тролів", які тиражують фальшиві новини на користь Росії. В даний час США включили в список санкцій 160 осіб і більше 400 компаній. "Я можу тільки висловити свої співчуття з приводу русофобської одержимості наших [американських] колег", - сказав з цього приводу міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров у відповідь на нові санкції.

Оголошення про нові санкції з'явилося за кілька годин до того, як Трамп з'явився перед камерами разом з Петром Порошенком. Трамп сказав, що Україна - це "країна, з якою ми всі пов'язані, і ми спостерігаємо за нею, всі читають про події там", але він не засуджував агресію Росії проти України, і раніше він також цього не робив.

Порошенко, здавалося, нервував, він говорив тихим голосом, склавши руки. "Ми дуже захоплюємося вашим керівництвом", - сказав він Трампу. Зустріч була підтверджена в останню хвилину і була запланована як швидкий "візит" до Трампа після зустрічі Порошенка з віце-президентом Майком Пенесом.

Позиція Трампа щодо України виявилася під пильною увагою через постійні припущення про зв'язки його команди з Росією і його власного захоплення президентом Росії Володимиром Путіним. Українського лідера набагато радісніше приймали в Пентагоні, де його вітав з усіма почестями міністр оборони Джеймс Меттіс.

"Сполучені Штати з вами. Ми підтримуємо вас перед лицем загрози суверенітету, міжнародному праву або міжнародному порядку", - сказав Меттіс. США відправляють інструкторів і спорядження для українських військ, але не постачають смертоносну зброю. Однак, прес-секретар Пентагону капітан Джефф Девіс сказав: "Ми не виключаємо можливість таких поставок в майбутньому".

"Україна має право захищатися від агресивних дій Росії, і ми глибоко стурбовані насильством на сході України і будемо продовжувати залучати Росію до відповідальності, згідно з Мінськими домовленостями, і санкції США будуть діяти до тих пір, поки Москва не припинить дії, що стали їх причиною", - сказав Девіс.

Тон коментарів різко контрастував з короткими офіційними заявами, зробленими офісами президента і віце-президента, в яких не згадувалося про російську агресію. Білий дім спробував скасувати санкції щодо Росії в перші дні після того, як Трамп зайняв свій пост, але їх спроби були зірвані опором з боку державного департаменту і Конгресу.

У Пентагоні Меттіс також сильно пручався будь-якому послабленню тиску на Москву. Заступник міністра закордонних справ України в грудні сказав The Guardian, що "всі рвали на собі волосся і бігали як божевільні", після перемоги Трампа, побоюючись того, що його потенційна симпатія до Росії може означати для країни.

Як відомо, Трамп і Путін мають зустрітися вперше в кулуарах саміту G20 в Гамбурзі на початку наступного місяця.

"Слів багато, але мало дій": Французька армія не готова до такої війни, як в Україні, - європейський генерал

неділя, 5 травень 2024, 6:39

Французька армія не здатна потягнути війну, яку ведуть зараз ЗСУ. А заяви президента Франції Еммануеля Макрона про готовність відправити війська в Україну, є порожніми балачками. Про це в інтерв’ю виданню Boulevard Voltaire заявив відставний французьки...

Сумні цифри: Скільки території Україна втратила за останні півроку

неділя, 5 травень 2024, 6:30

Від початку жовтня 2023 року Україна поступилася Росії понад 300 квадратними кілометрами своєї території. За квітень було втрачено понад 80 км2. Такий підрахунок зробили аналітики. "Станом на кінець квітня 2024 року Росія окупувала загалом 17,53% (+0,0...