Важливо: Рада підтримала законопроект про створення Антикорупційного суду в Україні

Скріншот

Депутати Верховної Ради прийняли у першому читанні президентський законопроект про Вищий антикорупційний суд. За відповідний законопроект №7440 на пленарному засіданні у четвер проголосувало 282 народних депутати, повідомляють Патріоти України.

Найбільше голосів за президентський законопроект дала фракція "Блок Петра Порошенка" - 101, з "Народного фронту" проголосувало 67 нардепів, з "Опоблоку" - двоє. Законопроект пропонує визначити Вищий антикорупційний суд як постійно діючий вищий спеціалізований суд у системі судоустрою України.

Цей суд мав би розглядати віднесені до йог відання справи як суд першої та апеляційної інстанції. "Пропонується створити при ВККС (Вища кваліфікаційна комісія суддів) рада міжнародних експертів з 7 членів на підставі пропозицій міжнародних організацій, з якими Україна співпрацює в сфері запобігання та протидії корупції", - пояснив заступник голови Адміністрації Президента Олексій Філатов, представляючи законодавчу ініціативу у парламенті.

На пленарному засіданні парламенту 1 березня до порядку денного засідання було включено 5 законопроектів про Вищий антикорупційний суд (№№7440, 7440-1, 7440-2, 7440-3, 7440-4).

Комітет з питань правової політики та правосуддя рекомендував Верховній Раді підтримати президентський законопроект № 7440 "Про Вищий антикорупційний суд". Проте чимало аналітиків та експертів розкритикували президентський законопроект.

Що таке Антикорупційний суд? Вищий антикорупційний суд має бути судом першої інстанції, який буде розглядати справи про корупцію у вищих ешелонах влади. Він має бути створений в рамках судової реформи і є однією з вимог міжнародних партнерів - Міжнародного валютного Фонду, Світового банку та Євросоюзу.

"Логістика запрацює саме в цей період": Коваленко розповів, як конкретно Україна може використати американську військову допомогу

середа, 24 квітень 2024, 8:30

Військовий експерт Олександр Коваленко заявив, що завдяки американській допомозі Київ зможе стабілізувати лінію оборони, а також почати формувати резерви для контрнаступальних дій. Хоча затримка її надання негативно позначилася на ситуації на фронті, н...

$260 млрд агресора на допомогу Україні: ЄС розробив план щодо використання доходів від заморожених активів РФ – Боррель

середа, 24 квітень 2024, 8:15

Євросоюз розробив план, який дозволить вилучити «надзвичайні доходи» від «заморожених» активів Росії та витратити їх на потреби України, каже Жозеп Боррель . Євросоюз розробив план, який дозволить вилучити «надзвичайні доходи» від заморожених актив...