"Вейшнорія" відбивається від східних орд Муриніуса: В Естонії завершились наймасштабніші військові навчання за всю історію держави

Активний член Кайтселійту Ігор Таро вважає, що навчання Siil-2018 пройшли з користю: ​​«На особистому рівні вони якось додали впевненості, що якась колона бронетехніки не зможе пройти крізь Естонію безкарно».
Військові навчання в Естонії. Фото: ВВС.

За легендою навчань яких ополчення і армія Естонії разом з союзниками по НАТО відбивали вторгнення розташованої на схід держави під назвою Мурініус і її сателітів, повідомляють Патріоти України із посиланням на ВВС.

Заключна фаза 12-денних навчань Siil-2018 ( «Їжак-2018») проходила на південному сході Естонії, поблизу кордону з Росією. «Згідно зі сценарієм, на схід від нас знаходиться держава Мурініус, яка схотіла політично, економічно, а також військовим шляхом утвердитися на території Естонії і Латвії, Естонія і Латвія об'єднують сили, і до них на допомогу приходять союзники, щоб протистояти цьому», - так в телеінтерв'ю описав легенду навчань перед їх початком начальник оперативного управління Сил оборони Естонії полковник Арон Кальмус, додавши, що легенда була розроблена союзниками Естонії по НАТО.
У перші кілька днів естонське добровільне ополчення Кайтселійт (Союз оборони) і армія відпрацьовували, зокрема, мобілізацію і розгортання частин за участю резервістів. «Здатність Сил оборони відповідати на неконвенціональні загрози і розв'язання проти нас гібридної війни повинна йти в ногу з часом», - написала прес-служба естонської армії на свій сторінці в Facebook, підбиваючи підсумки навчань.

Всього в навчаннях, як повідомляють естонські військові, взяли участь 13 тисяч осіб. У Siil-2018 брали участь дислокований в Естонії британський батальйон, підрозділи зі США, Німеччини, Канади, Бельгії та інших країн НАТО, авіація Польщі, Британії, США і Франції, а також дві роти і військові медики із Швеції і Фінляндії.

Посткримські зміни
Учасник навчань, колишній кореспондент однієї з естонських газет в Москві, а нині житель південного сходу Естонії і активний член Кайтселійту Ігор Таро вважає, що вчення Siil-2018 пройшли з користю: «На особистому рівні вони якось додали впевненості, що якась колона бронетехніки не зможе пройти крізь Естонію безкарно».
«Якщо порівняти з тим, що було ще чотири роки тому, то зміни величезні. У нас - навіть у Кайтселійту, а не тільки у армії - тепер є сучасні системи озброєнь. І ще додалися такі можливості союзників, які Естонія сама не змогла б забезпечити. Навчання ж були дуже важливі в тому сенсі, що ми отримали уявлення про своє вміння все це разом використовувати», - сказав Таро.

«Подивившись на дії союзників, можу сказати, що розповіді про Європу, яка "розучилась воювати", не зовсім відповідають дійсності», - додав Таро. Інший член Кайтселійту, голова комісії закордонних справ парламенту Естонії Марко Міхкельсон, запевняє, що Siil-2018 та інші подібні навчання проводяться виключно заради збереження миру.

Договір Росії і Естонії про кордон, підписаний в 2005 році, до цих пір не ратифікований парламентами обох країн. Глава МЗС Росії Сергій Лавров заявив в січні 2018 року, що не дивлячись на те, що договір поки так і не вступив в силу, «ніхто цю межу не ставить під сумнів».
Гібридна холодна
«Росія вже давно веде гібридну холодну війну проти західних країн, і це з неминучістю приводить до того, що НАТО постійно призводить свій творчий хист до стримування у відповідність до вимог часу», - сказав Міхкельсон Бі-бі-сі, пояснивши, що в цьому була і головна мета навчань - відпрацювання спільних оборонних дій союзників, естонської армії і естонського ополчення.
Імовірність так званої гібридної агресії, тобто ворожих дій з використанням полуанонімних військових підрозділів одночасно з іншими методами впливу, проти країн Балтії в НАТО стали активно обговорювати чотири роки тому, після того як Росія застосувала ці методи при анексії Криму та на південному сході України.
Для протидії цій потенційній загрозі союзники по НАТО, зокрема, розмістили в Естонії, Латвії, Литві та Польщі чотири батальйону з бронетехнікою. Ці батальйони і інші постійно гостюють в країнах Балтії. Підрозділи союзників не є серйозною військовою силою, але служать, на думку військових і політиків, свого роду запобіжником і нагадуванням про те, що напад на одного члена НАТО вважається нападом на всі країни альянсу.


Скільки ще Путін продовжуватиме війну і від чого це залежить: Політолог дав пояснення

субота, 20 квітень 2024, 10:22

Повна залежність України від допомоги Заходу дає можливості Путіну продовжувати війну. Про це розповів політолог, експерт “Бюро аналізу і політики” Віктор Бобиренко в ефірі телеканалу “Еспресо”, передають Патріоти України. “Ми маємо розуміти, наскільк...

Що означає знищення Ту-22М3 та чи поменшає атак на Україну: Експерт дав пояснення

субота, 20 квітень 2024, 9:55

Збиття російського бомбардувальника Ту-22М3 свідчить про розширення можливостей українських Сил оборони, які можуть діставати все далі й загрожувати ворожій стратегічній авіації, передають Патріоти України. Детальніше про те, що означає збиття літака ...