Відпочинок у Туреччині може знову подешевшати: У Ердогана великі проблеми через загострення зі США

1 серпня США оголосили про введення санкцій проти міністра юстиції Туреччини і глави МВС у відповідь на арешт громадянина США, пастора Ендрю Брансона, звинуваченого в терористичній діяльності і шпигунстві, за які йому загрожує до 35 років в'язниці.

Реджеп Ердоган. Фото:korrespondent.net

Валютний ринок Туреччини продовжує обвал на тлі відтоку капіталу, новий виток якого спровокували санкції США. Туреьцка ліра, яка втратила майже третину вартості з початку року, на торгах в понеділок обвалилася до нового історичного мінімуму в 5,1733 ліри за долар, передають Патріоти України.

З початку липня курс долара в Туреччині підскочив на 14%, а прибутковість державних облігацій наблизилася до позначки 20% на тлі прискорення інфляції і втрати незалежності ЦБ, який після позачергових президентських виборів в червні де-факто виявився під контролем правлячого 18 років Реджепа Ердогана.

«Це жахливо, враховуючи наскільки економіка і ринки Туреччини схильні до ризиків негативних новин, які можуть вплинути на іноземні інвестиції», - нарікає портфельний керуючий Vedra Partners Міхел Данечі.

1 серпня адміністрація США оголосила про введення санкцій проти міністра юстиції Туреччини Абдулхаміта Гюля і глави МВС Сулеймана Солу у відповідь на арешт громадянина США, 56-річного протестантського пастора Ендрю Брансона, звинуваченого в терористичній діяльності і шпигунстві, за які йому загрожує до 35 років в'язниці.

Санкційний пакет - перший в історії проти члена НАТО - був підготовлений в рамках Глобального акту Магнітського, який має на увазі блокування активів, заборону на ведення бізнесу і візові обмеження для осіб і компаній, залучених в корупцію і порушення прав людини. У США і Туреччини накопичилося багато проблем дипломатичного характеру, а «ситуація з пастором Брансоном - лише видима частина айсберга», відзначає Анастасія Левашова, що управляє активами в Blackfriars Asset Management в Лондоні.

Хоча турецьке керівництво продовжує демонструвати непримиренність, «економічні та фінансові наслідки, швидше за все, будуть відчутними», говорить головний стратег TD Securities по ринках, що розвиваються Крістіан Маджо: "Дипломатія вже багато років не була настільки поганою; економіка сповільнюється, і існує велика ймовірність "жорсткої посадки".

«Ринок отримує удар за ударом: прискорення інфляції, бездіяльність центробанку, невизначеність після виборів і тепер ще санкції США, а в кінцевому результаті - зниження апетиту інвесторів до турецьких активів і слабшаюча ліра», перераховує старший аналітик Medley Global Advisors Найджел Ренделл.

Туреччина живе в умовах дефіциту платіжного балансу, який покривався припливом іноземних інвестицій - щоб їх повернути, ЦБ необхідно підняти ключову ставку, продовжує він, але після червневих виборів Ердоган наділив себе повноваженнями директивно призначати главу центробанку і членів комітету з монетарної політики.

На липневому засіданні ЦБ всупереч очікуванням ринку зберіг ключову ставку без змін. Інвестори ж отримали чіткий сигнал, що регулятор втратив незалежність, говорить стратег Aberdeen Standard в Лондоні Віктор Сабо.

В середині липня міжнародне рейтингове агентство Fitch знизило суверенний рейтинг Туреччини до "BB" з "BB +» (в іноземній валюті) і залишило в силі «негативний» прогноз по ньому.

Джерело: finanz.ru

Масований удар 29 березня: У Повітряних силах розповіли, скільки дронів і ракет вдалося збити

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:57

Протиповітряна оборона в ніч на 29 березня знищила 84 повітряні цілі противника з 99, якими Росія атакувала Україну,, заявив командувач Повітряних сил Микола Олещук, передають Патріоти України. Пряма мова: "В ніч на 29 березня 2024 року противник зав...

Було кілька причин: Сирський пояснив відхід українських сил з Авдіївки

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:52

Для відходу українських сил із Авдіївки Донецької області було декілька причин. При цьому під час боїв за місто російські війська зазнали колосальних втрат, зокрема понад 47 тисяч військових. Про це розповів головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський, пе...