Відповість за "хрюкання і блювоту": СБУ порушила справу проти екс-мера Ужгорода за висловлювання про українську мову

Ратушняк на Facebook назвав українську мову "хрюканням і блювотою".

Сергій Ратушняк. Фото: ФБ

Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження щодо екс-мера Ужгорода Сергія Ратушняка за його зневажливе ставлення до української мови, що він поширював на Facebook. Про це повідомила у Facebook нардеп Ірина Подоляк, яка направила відповідний запит до СБУ, передають Патріоти України.

"У результаті мого звернення СБУ відкрила кримінальне провадження стосовно Ратушняка за зневажливі висловлювання про українську мову", - написала вона.

У відповіді СБУ, фото якого розміщено на сторінці депутата, говориться, що перевірка фактів поширення Сергієм Ратушняком матеріалів, зазначених у депутатському зверненні, буде здійснюватися слідчим відділом Управління СБУ в Закарпатській області.

Ратушняку інкримінують ч. 2 ст. 109 (публічні заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або до захоплення державної влади, а також розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій) і ч. 1 ст. 110 (умисні дії, вчинені з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого конституцією україни, а також публічні заклики чи розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій) Кримінального кодексу.

За словами Подоляк, 30 січня Ратушняк на своїй сторінці в соцмережі опублікував повідомлення, в якому закликав будувати стіни кримські, донбаські, чернівецькі, одеські, львівські та відгородитися від ненависної київської влади". Також екс-чиновник, на сторінці якого скандальний пост зник, ніби як називав українську мову "хрюканням і блювотою".

МЗС обмежило надання консульських послуг: У "Слузі народу" виступили з заявою

п’ятниця, 26 квітень 2024, 14:23

Дії Міністерства закордонних справ щодо призупинення надання консульських послуг чоловікам призовного віку за кордоном є надзвичайним заходом, поки закон про мобілізацію не набрав чинності. Адже можуть виникати кризові ситуації, зокрема, в оновленні до...

Естонія передала Україні патрульні катери

п’ятниця, 26 квітень 2024, 13:02

Естонія в координації з Данією надала Україні два патрульні катери. Про це інформує 26 квітня в Х естонське міністерство оборони, передають Патріоти України. "Така допомога допомагає Україні підтримувати безпеку життєво важливих морських ліній і захист...