Відставка Яценюка: Як на Банковій вирішували долю прем'єра

У БПП запевняють, що новий уряд сформують з "чистого аркуша".

Арсеній Яценюк. Фото:www.unn.com.ua

Інтрига - чи будуть голоси за недовіру Кабміну Арсенія Яценюка - тяглася вчора до глибокого вечора. "За" готові були натиснути кнопки близько 190 депутатів, що недостатньо для відставки. Все залежало від рішення фракції Блоку Порошенка - і саме її депутати допізна спілкувалися з президентом. Про це пише Тарас Козуб у виданні Вести, зазначають Патріоти України.

Порошенко більше слухав

Рішення далося непросто. Бесіда в АП тривала майже чотири години. "Президент, в основному, слухав. Потім ми викликали прем'єр-міністра, - розповів нардеп Сергій Лещенко. - Але нових аргументів на свою користь Яценюк не навів: говорив про кризу і необхідність зберегти Кабмін".

Фракція прийняла два рішення: визнати роботу Кабміну незадовільною і запустити власний процес збору підписів за постанову про відставку (раніше підписні листи брали позафракційний Олег Барна і фракція "Самопоміч", але без участі БПП зібрати 150 необхідних підписів їм не вдалося).

"Думаю, встигнемо все зробити за день - підписи подадуть до комітету, в терміновому порядку розглянуть, - пояснив депутат від БПП Сергій Каплін. - А новий уряд будемо формувати з чистого аркуша".

Зрозуміло, прямо сьогодні відставки може і не бути: по процедурі Рада повинна спочатку прийняти або відхилити звіт Кабміну. Кількість голосів, відданих за кожен проект, буде "сигнальною" одночасно і щодо відставки. Чисто математично відставку Яценюка готові підтримати як малі фракції коаліції - "Батьківщина", "Самопоміч" та "радикали" (офіційно з коаліції не виходили), - так і некоаліційні "Відродження" та "Воля народу", а також позафракційні (близько 30 депутатів ).

Оппоблок готовий дати голоси, за даними видання, в повному обсязі. Є і дискусія всередині "Народного фронту": нардеп Ігор Лапін підтвердив, що група може голосувати на свій розсуд. А Тетяна Чорновол - депутат, близька до відомого "фронтовика" Сергію Пашинського, - сказала, що її фракція прем'єра підтримає.

Непублічна діяльність прем'єра

Останні два дні Арсеній Яценюк зробив чимало, щоб залишитися в кріслі: провів кілька ефірів в прайм-тайм, зробив гучну заяву (вустами глави фракції БПП) про 379 завдань для Ради від Кабміну.

Про непублічну активність розповів нардеп від "Батьківщини" Вадим Івченко: "Йдуть переговори як з групами всередині Ради, так і з окремими депутатами - і хто натисне кнопки "за" Яценюка, буде ясно тільки у вівторок".

З огляду на те, що, за словами того ж Капліна, депутатам пропонувалися мільйонні суми, зрозуміти, скільки подібних "консервів" приготував для себе прем'єр, складно.

"Питання не вирішене. На посаду три кандидати: Олександр Турчинов, Володимир Гройсман та Наталія Яресько - але все складніше: НФ дуже хоче зберегти Арсена Авакова в кріслі глави МВС," - сказав політолог Вадим Карасьов.

"У Яценюка є шанси зберегти крісло, погодившись на Віталія Ковальчука (зараз заступник голови АП) в ролі першого віце-прем'єра. Або перед таким же вибором поставлять Олександра Турчинова (за його кандидатуру знайдуться голоси в БПП, і саме його може висунути НФ, якому західні партнери віддають пріоритет у висуненні кандидатури - ред.)".

Окупанти вчергове "захопили" завод у Красногорівці, в ЗСУ відреагували

неділя, 5 травень 2024, 19:15

Російські окупанти вчергове заявили про нібито захоплення опорного пункту на заводі в центрі Красногорівки на Новопавлівському напрямку. Речник оперативно-стратегічного угрупування військ "Хортиця" Назар Волошин в коментарі Ліга спростував, що місто вз...

Окупанти вдарили по Слов'янській ТЕС (фото)

неділя, 5 травень 2024, 18:28

«Сьогодні 5 травня о 10:35 розпочався обстріл Слов'янської ТЕС Донбасенерго. Під час обстрілу було пошкоджено ряд об'єктів на території станції», – зазначив він. Він додав, що російські військові завдали удару чотирма касетними ракетами з РСЗВ «Смерч» ...