Візит Путіна в Токіо: РФ і Японія вестимуть "спільну господарську діяльність" на Курильських островах

Путін заявив, що питання укладення мирного договору обговорюється вже більш як 70 років, і було б наївно вважати, щоб можна одразу його врегулювати, але шукати рішення, яке відповідало б стратегічним інтересам і Росії, і Японії, необхідно.

Сіндзо Абе і Володимир Путін. Фото:Главком

Росія і Японія домовилися про "спільну господарську діяльність" на спірних Курильських островах. Про це прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе сказав на спільній прес-конференції з президентом РФ Володимиром Путіним, передають Патріоти України з посиланням на УНІАН.

"Я домовився з президентом Росії про те, щоб створити особливий режим для налагодження спільної господарської діяльності на цих островах. Ми про це домовилися. Ця спільна господарська діяльність здійснюватиметься не на шкоду позиціям обох сторін з проблеми мирного договору. Цей особливий режим буде спрямований на те, щоб створити умови для майбутнього вирішення проблеми мирного договору", - сказав Абе.

"Те, що ми не могли вирішити це питання протягом 71 року, означає, що це дуже непроста проблема. На цих островах японці не живуть, а живе багато росіян", - додав він. За словами Абе, потрібно сприяти взаємодії між колишніми і нинішніми жителями, щоб будувати довіру і розвивати співпрацю.

"Мені хотілося зробити так, щоб ті, хто раніше жив на островах, і ті, хто зараз живе на островах, змогли на основі довіри розвивати зв'язки і співпрацю, і створити умови, за яких вони могли б жити разом, працювати і думати про майбутнє цих островів", - сказав він.

Абе також зазначив, що РФ і Японія негайно розпочнуть переговори щодо вільного доступу жителів Японії до могил родичів на Курилах. "Ми домовилися про те, щоб колишні жителі могли вільно відвідувати ті місця, де вони раніше проживали і поховали своїх предків. Ми домовилися, виходячи з гуманітарних міркувань, негайно розпочати переговори щодо того, як забезпечити цей вільний доступ. Тим самим ми хоча б трохи зможемо задовольнити побажання колишніх жителів островів", - сказав він.

У свою чергу Путін заявив, що питання укладення мирного договору обговорюється вже більш як 70 років, і було б наївно вважати, щоб можна одразу його врегулювати, але шукати рішення, яке відповідало б стратегічним інтересам і Росії, і Японії, і було б прийнято народами обох країн, необхідно.

Також він підтвердив згоду РФ на "спільне налагодження господарської діяльності на Південних Курилах". "Ми з паном прем'єр-міністром вчора говорили, я читав ці дуже зворушливі листи колишніх жителів Південних Курил. На наш погляд, потрібно припинити цей історичний пінг-понг щодо цих територій. Потрібно, врешті-решт, зрозуміти, що фундаментальні інтереси і Японії, і Росії вимагають остаточного довгострокового врегулювання", - сказав Путін.

За його словами, ці острови "можуть стати не яблуком розбрату між Росією і Японією, а, навпаки, чимось, що об'єднує Росію і Японію". "Якщо ми зробимо правильні кроки у напрямку плану, запропонованого прем'єр-міністром, а він запропонував створити окрему структуру з господарської діяльності на островах, укласти міжнародну правову угоду, відпрацювати механізм взаємодії, і на цій базі сформувати такі умови, які дозволили б нам досягти остаточного вирішення проблеми мирного договору", - додав Путін.

Як відомо, японські острови Ітуруп, Кунашир, Шикотан і Хабомая відійшли до СРСР у результаті Другої світової війни.

Кілька російських регіонів атакували безпілотники: Пошкоджена енергетична інфраструктура

субота, 20 квітень 2024, 5:00

У Калузькій області РФ у ніч проти суботи, 20 квітня, внаслідок вибуху БПЛА була пошкоджена енергетична інфраструктура. Про це повідомляють росЗМІ із посиланням на губернатора області Владислава Шапшу . За його словами, в Малоярославецькому районі внас...

У Дніпрі знайшли тіло загиблого чоловіка, кількість жертв в області зросла, - очільник ОВА

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:53

Голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак повідомив, що в Дніпрі знайшли тіло ще одного загиблого чоловіка. Таким чином кількість жертв російської атаки в області зросла до восьми, інформують Патріоти України. «Третій загиблий у Дніпрі. Рятувальники ви...