Підозрюють у зв'язках з ІДІЛ: Влада Туреччини взяла під особливий контроль мусульман з РФ, - Reuters

Офіційна Анкара поклала відповідальність за низку недавніх атак "Ісламської держави" в Туреччині на вихідців з колишнього СРСР.

Президент Туреччини Р.Ердоган. Фото: Штрих-code.

За останні кілька місяців Туреччина за допомогою Росії посилила контроль над російськомовними мусульманами, які переїхали в країну після серії атак, в яких Анкара звинуватила ультраджихадистське угруповання "Ісламська держава". Турецька поліція провела рейди у домівках російськомовних іммігрантів у Стамбулі, затримала багатьох з них, а деяких - вислала. Деякі з тих, хто потрапив в поле зору турецької влади, відомі як прихильники радикальних ісламістських рухів, повідомляють Патріоти України із посиланням на Reuters.

Дії силових структур вказують на те, що Росія і Туреччина діляться розвідданими в рамках нещодавно сформованого союзу, який також залучений в мирні переговори щодо Сирії.

Співпраця розвивається на тлі наполегливих дій Москви, яка активна на Україні й прагне посилити свій дипломатичний вплив на Близькому Сході, граючи все важливішу роль у Сирії в умовах вакууму, залишеного США під час президентства Барака Обами.

Посилення перевірок вказує на зміну в підході Туреччини, яка завжди радо приймала мусульман, що тікають, за їхніми словами, від утисків з боку влади інших країн, зокрема Росії. Серед цих людей були ті, хто воював проти Москви на Північному Кавказі.

"З моїх знайомих людей десять сидить зараз", - сказав Магомед-Саїд Ісаєв, який переїхав до Стамбула з Північного Кавказу три роки тому.

Він сказав, що за своє перебування в Туреччині не мав будь-яких проблем з владою. Однак тепер, за його словами, у зв'язку з облавами він не відчуває себе в безпеці, хоча і не зробив нічого такого, за що йому довелося б червоніти перед турецькими громадянами.

Туреччина піддається критиці з боку деяких західних союзників за те, що не поспішала зупинити потік іноземних бойовиків, які перетинали її територію по дорозі на території "Ісламської держави" в Сирії й Іраку в ті роки, коли джихадистське угруповання набирало сили.

Анкара відкидає ці припущення, заявляючи, що їй не вистачало існуючого обміну розвідданими, щоб перехопити майбутніх джихадистів. Вона посилила прикордонний контроль і в серпні минулого року розгорнула військову кампанію в Сирії, щоб витіснити бойовиків "Ісламського держави" з прилеглих до Туреччини районів.

Відповідальність за низку недавніх атак "Ісламської держави" в Туреччині була покладена на вихідців з колишнього СРСР.

Після атаки смертників на стамбульський аеропорт імені Ататюрка, яка в червні забрала життя 45 людей, поліція затримала двох підозрюваних з Північного Кавказу.

Туреччина давала притулок мусульманам з Росії з XIX століття, коли Російська Імперія завоювала переважно мусульманський Північний Кавказ. Новий приплив мігрантів був викликаний двома війнами в Чечні, в 1990-х і 2000-х роках, а також тиском на ісламістів на півдні Росії, яке триває донині.

Джерело в турецьких силових структурах сказало, що кількість рейдів зросла після недавніх атак і що за допомогою цих операцій в районах, де проживають іноземці, вдалося встановити, що серед них ховалися бойовики."Наші операції не обмежувалися конкретними районами Стамбула, а зачіпали все місто. Йдеться про іноземців, у яких немає необхідних документів, паспорта або іншого посвідчення особи. Ми боремося зі злочинністю усюди, де потрібно", - сказав представник турецької поліції

Співробітник російської служби безпеки сказав, що Москва ділилася з Анкарою списками підозрюваних ісламістів протягом двох або трьох років, але Туреччина почала використовувати цю інформацію тільки в світлі недавніх атак, коли стала явною мішенню джихадистів.

Російські МЗС і ФСБ не відповіли на питання Reuters про обмін розвідданими з Туреччиною. Джерело в турецькій розвідці сказало про посилення співпраці з Росією, але відмовилося розкрити деталі.

Масований наліт ударних БПЛА на Кубань: Атаковано два НПЗ, бітумний завод і військовий аеродром (відео)

субота, 27 квітень 2024, 7:59

У ніч на суботу за повідомленням російських джерел БПЛА атакували два нафтопереробні заводи, бітумний завод, військовий аеродром на Кубані та ряд інших об'єктів. . За повідомленням губернатора Краснодарського краю РФ Веніаміна Кондратьєва, було придуш...

Окуповані території мали залишитися за Росією: Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку слуги Зеленського та представники Путіна узгодили 15 квітня 2022 року

субота, 27 квітень 2024, 7:38

Через кілька тижнів після російського вторгнення в Україну могла бути укладена мирна угода, стверджує німецьке видання Die Welt з посиланням на документ, який є у їхньому розпорядженні. Умови припинення війни були прописані у проєкті договору на 17 сто...