Влада в руках генералів: Військовий переворот в Росії вже почався, - The American Interest

Череда звільнень вищого російського керівництва та поступове підпорядування фінансових потоків силовикам і є ознаками військового перевороту, яким керує, ймовірно, генерал Віктор Золотов, який нещодавно очолив путінську Нацгвардію.

Віктор Золотов готує удар в спину Володимиру Путніу. Фото: ВВС.

У Росії вже почався військовий переворот, але він проходить не так видовищно, як провальна спроба в Туреччині. Про це пише видання The American Interest, передають Патріоти України.

Автор статті зазначає, що якщо в Анкарі та Стамбулі все почалося з танків і солдатів на вулицях, то в Москві єдине, що вказує на радикальні зміни, - це все більша кількість звільнень і арештів членів правлячої еліти.

У матеріалі наголошується, що російський тихий переворот почався в лютому 2014 року, за кілька днів до окупації Криму. Тоді офіцери ФСБ увірвалися в будівлю Комітету економічної безпеки і боротьби з корупцією МВС Росії. Через кілька днів голова цього відділу - генерал Денис Сугробов - пішов у відставку, а вже в травні його заарештували.

Після його арешту російські ЗМІ почали говорити про війну між спецслужбами Росії. І ця війна загострювалася до минулого тижня, коли Департамент внутрішньої безпеки ФСБ влаштував новий удар по комітету економічної безпеки МВС.

Заступник голови комітету Дмитро Захарченко був заарештований після того, як виявилося, що він відправив 120 мільйонів доларів готівкою на домашню адресу одного зі своїх родичів. Його начальник невдовзі подав у відставку.

У результаті, контроль за фінансовим і банківським сектором, включаючи прибуткові незаконні оборудки, був монополізований структурами ФСБ.

Але вже на початку цього року голови почали летіти і в структурі самої спецслужби. Спочатку пішов у відставку Віктор Воронін, який займався наглядом за банківським сектором. Він був дуже впливовим представником так званого блоку "силовиків". Його ім'я внесено до Списку Магнітського.

Воронін оголосив про відставку, як тільки зазвучали перші звинувачення у хабарництві. Незабаром його начальник - глава Служби економічної безпеки Юрій Яковлєв - теж пішов на пенсію. Його місце зайняв Сергій Корольов, який очолював саме Департамент внутрішньої безпеки. Це не всі звільнення й арешти за рік, пов'язані з Департаментом внутрішньої безпеки. Наприклад, губернатор Сахалінської області, глава Республіки Комі, мер Владивостока, губернатор Кіровської області чекають суду. А в травні у відставку відправили голову Федеральної служби охорони Євгенія Мурова.

Автор додає, про арешти і звільнення стало зрозуміло тоді, коли "Комерсант" опублікував статтю про намір влади Росії створити нове відомство. Міністерство державної безпеки має поглинути всі спецслужби, включаючи ФСБ, розвідку і Федеральну службу охорони.

Таким чином, відбудеться буквальне повернення КДБ. Крім того, Слідчий комітет РФ буде ліквідовано, а його повноваження перейдуть Генпрокуратурі. Міністерство надзвичайних ситуацій Росії також зникне, а його завданнями будуть займатися Міноборони і МВС.

У результаті весь фінансовий сектор буде контролювати ФСБ, а митницю вже очолює виходець із КДБ.

Крім того, ФСБ розшириться і буде займатися наглядом за правоохоронними органами всієї країни. Очевидно, що "силовики" поступово повністю захоплять контроль над усіма фінансовими потоками і при цьому самі вирішуватимуть, що законно, а що ні.

На думку автора, це можна прирівняти до військового перевороту. Питанням залишається, хто стоїть за всім цим.

Автор припускає, що це може бути генерал Віктор Золотов, який не так давно очолив Національну гвардію Володимира Путіна. Підтвердити це неможливо, але багато доказів вказують саме на нього.

Зокрема те, що він уже давно конфліктує з більшістю арештованих і звільнених чиновників із силового блоку. При цьому у Золотова завжди був прямий зв'язок із Путіним.

Автор припускає, що сам російський президент навряд чи почав таку перебудову еліти, хоча він сам "силовик".

Головним джерелом усіх змін була Служба внутрішньої безпеки ФСБ, яка на кілька рівнів нижче самого президента. Залишається питанням, чому він дозволяє демонтаж своєї владної структури, який відбувається у нього на очах.

Оглядач також передбачає, що відставка Дмитра Медведєва з поста прем'єр-міністра більше не неможлива. Одна з ознак, що такий сценарій готують, - це розмови про можливе призначення губернатора Санкт-Петербурга Георгія Полтавченка на посаду голови Слідчого комітету або "якоїсь іншої структури в Москві".

"Як це пов'язано з можливою відставкою Медведєва? З одного боку, є очевидна потреба підвищити Полтавченка і забрати його з Санкт-Петербурга. Якщо це станеться, очевидно, його місце має зайняти хтось інший. І єдина посада, яку Медведєв може отримати як винагороду - це губернаторство в Санкт-Петербурзі. Також якщо нинішнього прем'єра звільнять, найімовірніше, його наступником стане "силовик", обраний правильними друзями. А в такому разі і відставка Путіна може бути не за горами. Зрештою, конституція РФ передбачає, що саме прем'єр очолює країну, якщо президент звільняється", - йдеться в статті.

Нагадаємо, сьогодні в ЗМІ з'явилася інформація, що в Москві застрелений чиновник з оточення Путіна.

Небезпека необережних рухів у тумані

середа, 24 квітень 2024, 21:20

"Наратив про націю ухилянтів": Нардепка від "ЄС" розкритикувала заборону на консульські послуги для чоловіків

середа, 24 квітень 2024, 20:32

Рішення МЗС щодо припинення надання консульських послуг українцям є "зухвалим та безпідставним". Про це заявила нардепка від "Євросолідарності" Ірина Фріз, передають Патріоти України. На її думку, це рішення "продовжує насаджувати наратив про українців...