В.о. міністра охорони здоров'я пояснила, в чому різниця між індійськими і французькими вакцинами

В Україні епідемія коклюшу та дифтерії, а індійська вакцина дає кращу імунізацію, стверджує Уляна Супрун.

 Уляна Супрун. Фото: stoppolio.in.ua.

Вакцина, вироблена в Індії, відноситься до категорії цільноклітинних і дає кращий захист від найбільш небезпечних дитячих захворювань, в тому числі дифтерії, правця, кашлюку, поліомієліту. Про це в інтерв'ю LIGA.net повідомила виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун, передають Патріоти України.

Коментуючи сумніви батьків в якості вакцини з Індії, Супрун розповіла: "Є вакцина, вона зроблена у Франції. Її виробництво відновиться тільки в 2019 році. Зараз її немає у всьому світі. У нас залишилося те, що залишилося. Ця вакцина є в наявності у всіх областях. Стовідсотково. Зайдіть на сайт МОЗ, там є список, скільки вакцин в кожній області. якщо у вашій лікарні їх немає, зверніться до облради з питанням, куди вони поділися, якщо на сайті написано - три тисячі доз. Друга вакцина зроблена на заміну в Індії. І зараз це виробництво поширює свій препарат по всьому світу".

"У будь-якій країні, де є епідемія, користуються саме цією вакциною. Чому ми використовуємо її в Україні? Тому що у нас епідемія коклюшу та дифтерії. А епідемія - саме тому, що наші діти не вакциновані", - додала вона.

Супрун пояснила, що вакцини діляться на цільноклітинні і ацелюлярні. Цільноклітинні дають найкращу імунізацію, найбільший захист проти цих хвороб. Ацелюлярні такого ефекту не дають, і часто дітей знову доводиться вакцинувати.

"Так ось, Пентаксим - ацелюлярний препарат. Сильного імунітету немає, але і побічних ефектів дійсно менше", - говорить вона.

Від ацелюларної вакцини реакція незначна: може бути невелика температура, а може і не бути, але немає і захисту, пояснила Супрун. Цільноклітинні дають велику реакцію: можлива температура, біль у місці уколу, але і дитина отримує кращий захист. "Ми зараз повинні давати тільки цільноклітинні вакцини, тому що у нас епідемія цих хвороб. Настільки низький в Україні рівень вакцинації", - підкреслила вона.

"Ми не можемо закупити Пентаксим. Його немає. І цілий світ користується вакциною, виробленою в Індії. Франція, Італія, США, Канада. Всі купують. Це те ж саме виробництво. Плюс вони відкривають нові виробництва в європейських країнах", - додала Супрун .

В.о. міністра охорони здоров'я також стверджує, що платити за вакцини - не треба. "Вони є. І французького, і індійського виробництва. Їх достатньо. По всій Україні є запас на 6-8 місяців", - підсумувала вона.

Якщо завтра війна: У The Economist оцінили, чи готові молоді європейці захищати свої держави

п’ятниця, 19 квітень 2024, 11:22

На Заході вже багато років існувала тенденція відмови від строкової служби та зменшення особового складу в армії, передають Патріоти України. У більшості європейських країн наразі існує лише служба за контрактом, адже після завершення Другої світової...

Ситуація складна: Тривають бої за електричну підстанцію в Очеретиному, - Deep State

п’ятниця, 19 квітень 2024, 10:54

Мапу воєнних дій оновлено.Про це інформує Deep State, передають Патріоти України. Ворог просунувся в Новокалиновому. Тривають бої за електричну підстанцію в Очеретиному. . "Ми вдень писали, що ворога було відкинуто з підстанції, проте стало відомо, що...