Вогневі рубежі: Де ЗСУ можуть здійснити наступ в 2017 році (карта)

ЗСУ, використовуючи тактику повзучочго наступу та "жаб'ячих стибків", можуть просунутися вперед окупованими територіями, певна частина яких Мінськими домовленостями позначена як українська.

Українські позиції в зоні АТО. Фото: Фокус.

Існує ряд причин вважати, що ЗСУ можуть піти в наступ після Нового року, пишуть Патріоти України з посиланням на Депо.

Ось кілька діялянок фронту, де може відбутися наступ.

Світлодарська дуга

Повзучий наступ ЗСУ у районі Світлодарської дуги, який розпочався ще з лютого 2016-го, увінчався певними успіхами, хоча наша армія і понесла значні втрати. Після червневого прориву 1-го і 25-го батальйонів спільно із загоном добровольців "Правого сектора", які атакували й зайняли опорний пункт противника на висоті 223, загін отримав наказ залишити висоту після кількох годин бою й повернутися на вихідні позиції. У тому бою загинув відомий доброволець, співак Василь Сліпак, а також ще двоє українських військових.

Потім противник убезпечив панівні висоти 223 і 216, створивши передові позиції між ними у лісопосадці перед висотами. Там було обладнано чотири укріплені позиції, які, своєю чергою, проглядалися частково з прилеглих висот і могли прикриватися вогнем. З позицій у лісочку противник створював загрозу для оборони 54-ї бригади.

18 грудня противник провів обстріл наших позицій із лісу, а у відповідь командування 54-ї бригади дало завдання ударній групі атакувати той самий лісочок. Бойовики залишили всі чотири позиції в лісі й відкотилися назад, на панівні висоти. В результаті боїв наші захопили висоти "Зірка", "Хрест", п'ятий і четвертий блокпости. "Кікімору" терористи змогли відбити, але ЗСУ втримали позиції в лісі.

В 2017 році, цілком можливо, що ЗСУ спробують відбити "Кікімору" і висоту 223, а також просунутися вперед і спробувати відрізати Вуглегірськ від Дебальцевого по лінії Лозове-Калинівка, взяти під вогневий контроль сполучення Горлівка-Єнакієве. Також можливий прорив на Булавинське, Камишатку та Ольховатку - це найбільш оптимістичний варіант.

Докучаєвськ

За "Мінськом-1" від 19 вересня 2014-го року Докучаєвськ має бути під українським прапором, але проросійські сили домовленостей не дотримуються.

У березні 72-га бригада, яка взяла під контроль висоти під Докучаєвськом, просунулася ще далі вперед і взяла місто у напівкільце. А у квітні 14-та бригада просунулася в напрямку Оленівки, де майже впритул підійшла до селища Ясне.

31 жовтня українські війська помітно активізувались у цьому районі і станом на сьогодні, за підсумками боїв 7 листопада, терористи втратили контроль над територією міської промзони, яка розташованою на західній його околиці У зоні контролю опинилася ділянка траси Маріуполь-Донецьк.

Плацдарм до наступу на місто створений. Цілком можливо, що Докучаєвськ стане першим звільненим містом після того, як політики почали гратися у "Мінськ". Якщо надійде наказ. Наступ на місто можна почати з промзони, зайнявши мікрорайон - їх розділяє виключно пустир.

Червоний Партизан

Зайнявши Авдіївську промзону, яка в 2016 стала головною гарячою точкою на лінії Авдіївка-Ясинувата наші війська взяли під вогневий контроль ділянку траси між Горлівкою та Донецьком. Окрім цього, наприкінці листопада-початку грудня наші війська зайшли у Круту Балку в сірій зоні, наблизившись до Ясинуватої, розширивши плацдарм, який колись може знадобитися для штурму чи оточення міста, а також переходу в наступ. Окрім цього наші сили посилили свій контроль над трасою. Втім, щоб остаточно перекрити сполучення донецького угруповання військ, потрібно зробити ще кілька кроків. У терористів є маршрут через Макіївку до Землянки і Ясинуватої, а далі на Червоний Партизан і Горлівку. Через вогневий контроль над ділянкою траси Донецьк-Горлівка вони користуються ним. Для того, щоб остаточно заблокувати сполучення, наші сили мають вибити терористів з Червоного Партизана. Цілком можливо, що дана операція стане реальною в 2017 році.

Маріупольський напрямок

Тут вже давно тривають позиційні бої на лінії Водяне-Комінтерново, в районі Павлополя, Гнутового. В уомвах так званого перемир'я тут можлива активізація малих груп. Головне завдання українських морпіхів - втримати позиції і не пустити вперед ворога, який намагається під прикриттям артилерії пройти вперед і заритися в землю.

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...

На Бахмутський напрямок окупанти перекинули армійську авіацію, ЗСУ не вистачає ППО: У Нацгвардії розповіли про ситуацію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:30

На Бахмутському напрямку ЗСУ зараз дуже важко. Після Авдіївки, противник перекинув туди основні зусилля, зокрема бронетехніку, живу силу та армійську авіацію. Про це розповів Офіцер секції планування бригади "Рубіж", Майор НГУ Дмитро Кожубенко в етері ...