Ворожий тандем: Росія та Угорщина намагатимуться не допустити, щоб закон про освіту в Україні набув чинності

Як заявила спікер Ради федерації РФ Валентина Матвієнко, "закон порушує базові принципи міжнародного права".

Валентина Матвієнко. Ілюстрація:eadaily.com

Росія і Угорщина мають намір не допустити, щоб закон про освіту в Україні набув чинності. Про це заявила спікер Ради федерації РФ Валентина Матвієнко на зустрічі з головою Держзборів Угорщини Ласло Кевером, передають Патріоти України з посиланням на УНІАН.

"Ми діятимемо, щоб спонукати Україну прибрати із закону всі дискримінаційні заходи. Ми не можемо допустити, щоб він набрав чинності", - заявила Матвієнко.

За її твердженнями, "закон порушує базові принципи міжнародного права". Вона нагадала, що Рада федерації одноголосно ухвалила заяву у зв'язку з "утиском прав російськомовних громадян, людей інших національностей" в Україні.

"Ми не можемо не звертати уваги на цей закон. Він грубо порушує європейські конвенції в сфері прав національних меншин, їхніх мов і культури. В Україні проживають мільйони російськомовних співвітчизників. З ухваленням закону про освіту політика витіснення російської мови і зовсім набуває "законних" форм", - зазначила Матвієнко.

Водночас Ласло Кевер заявив, що Україна потрібна Угорщині, як "стабільний і врівноважений сусід".

"Закон про освіту свідчить, що, на жаль, сьогодні ця країна є нестабільною. Питання зачіпає нас не меншою мірою, ніж Росію. В Україні проживає 170 тис. угорців. Цей закон унеможливлює навчання дітей угорською мовою. Ми не знайшли жодної здорової причини ухвалення даного документа, крім бажання посилити напругу всередині України", - сказав він.

Після довгої паузи Росія вивела ракетоносії в Чорне море

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:29

Російські війська вивели на бойове чергування у Чорне море два підводні ракетоносії із вісьмома ракетами Калібр. Про це повідомила пресслужба Сил оборони півдня в п'ятницю, 26 квітня. "Після доволі довгої паузи ворог вивів на бойове чергування в Чорне ...

План зробити це "якнайшвидше": Бельгія обіцяє прискорити передачу Україні своїх F-16

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:24

Раніше повідомлялося, що Бельгія передасть Україні F-16 до 2025 року. Влада Бельгії вирішила передати Україні винищувачі F-16 вже у 2024 році, хоча точні терміни поки що невідомі. Про це на спільній прес-конференції заявили прем'єр Бельгії Александер Д...