Вперше в історії постпред Ради безпеки ООН визначається країною-агресором: Вже 35 країн приєдналися до співавторства спецрезолюції ООН щодо окупованого Криму

Подібного не було жодного разу до сьогодні, навіть після війни в Грузії.
Еміне Джапарова. Фото: Укрінформ.

Вже 35 країн приєдналися до співавторства спеціальної резолюції Організації Об'єднаних Націй щодо окупованого Криму. 15 листопада резолюція буде ухвалюватися в третьому комітеті, а потім у грудні в Генеральній асамблеї ООН. Про це в ефірі "Прямого" розповіла перший заступник міністра інформаційної політики, член української делегації в ООН Еміне Джапарова, передають Патріоти України.

"Що стосується цієї третьої резолюції ( стосовно окупованого Криму - ред.), яка 15 листопада буде в третьому комітеті, а потім в грудні в Генеральній асамблеї ООН. Вона фактично спирається на обвинувачувану частину, де РФ знову називається окупантом і країною-агресором", - розповіла Джапарова.

Вона зазначила, що це вперше в історії ООН, коли країна, постійний член Ради безпеки ООН, в резолюціях визначається країною - окупантом і агресором. "Подібного не було жодного разу до сьогодні, навіть після війни в Грузії. І фактично вона також визначає як репресії відбуваються, примусове і насильницьке отримання громадянства РФ, неправильне застосування антиекстримістського і антитерористичного законодавства", - додала Джапарова.

За її словами, в резолюції є навіть вимога до РФ відновити роботу меджлісу кримськотатарського народу і виконати рішення міжнародного суду ООН від квітня 2017 року. "Тобто це все є в резолюції, але головне в ній те, що вона правозахисна і чутлива для багатьох країн. Вже 35 країн приєдналися до співавторства цієї резолюції. І голосуванням за попередні резолюції 60 країн підтримали ті резолюції. Приблизно така сама картина очікується і цього року", - сказала Джапарова.

Джапарова особливо звернула увагу на те, що шанси на те, що Генасамблея ООН підтримає резолюцію вже в грудні є тому, що таке вже відбувалося, а очікувань, що буде протилежне - немає.

Вона також зазначила, що є й інші резолюції. Готується до подачі проект по мілітаризації регіону. Але ці резолюції будуть подаватися напряму в Генасамблею в обхід комітетів.

"Я думаю, що це найактуальніше питання бо це фактично військова база. І резолюції по відношенню до людей це наслідок окупації, який можна відокремити від мілітаризації. Тобто гуманітарний вимір від військового. Інше питання в тому, скільки країн її підтримає", - завершила Джапарова.

Якраз проводив дорозвідку: СБУ затримала зрадника, який допомагав скоригувати ракетний удар по ТЕС та військовому шпиталю у Дніпрі (фото)

четвер, 28 березень 2024, 11:44

Служба безпеки України затримала мешканця Дніпра, за підозрою у роботі на російські спецслужби. Його звинувачують у зборі інформації для коригування ракетного удару армії РФ по військовому шпиталю та ТЕС у Дніпрі. Про це СБУ повідомила у четвер, 28 бер...

"Як голова уряду я повинен": Шольц заявив, що не передає Україні Taurus, бо боїться війни Росія-НАТО

четвер, 28 березень 2024, 11:28

Канцлер Німеччини Олаф Шольц вкотре відмовився надати далекобійні ракети Taurus Україні. Він пояснив це тим, що важливим для нього лишається "не ескалювати" війну до зіткнення Росії та НАТО. Водночас на сьогодні Німеччина витратила на допомогу Україні ...