Втрати Кремля будуть величезними: Білорусь готова ліквідувати "зелених чоловічків", а також повноцінну армію вторгнення "братнього народу", - експерт

Навіть якщо підрахувати сили спеціальних операцій, які лояльні Олександру Лукашенку, – це близько 2500-3000 осіб, у яких на озброєнні є все, зокрема, вертольоти та легка бронетехніка.
"Зеленим чоловічкам" буде несолодко, якщо "заблукають" у Білорусі? Фото: УНІАН.

Білорусь готова ліквідувати "зелених чоловічків", якщо Росія спробує просувати ідеї "русского мира" в РБ. А в разі повномасштабної агресії втрати Росії будуть дуже великими. Таку думку висловив експерт з питань міжнародної і внутрішньої політики "Українського інституту майбутнього" Ігар Тишкевич, коментуючи заяву посла РФ в Білорусі Михайла Бабича, який заявив, що Росія готова начебто захистити РБ в разі агресії проти Мінська, передають Патріоти України та пропонують вам ознайомитися із його думкою.

Дивимося статус Організації договору про колективну безпеку – акт агресії проти одного з учасників договору є актом агресії проти всіх учасників договору. Білорусь є частиною ОДКБ. Крапка.

Це те ж саме питання, чому в консультаціях Мінська та Києва у 2014 році білоруси радили тодішньому в.о. президента Турчинову не оголошувати війни Росії. Тому що якщо немає акту агресії на чужу територію, в такому разі та ж Білорусь не несе ніяких обов’язків перед Росією щодо підтримки її у війні з Україною. Тому що акт агресії – це агресія на території самої держави. Це означає, що якщо хтось нападає на Білорусь, навіть якщо це чужі "зелені чоловічки" – в такому разі можна розраховувати на допомогу іншої держави.

Інша справа, що в самій Білорусі розуміють, що "зелені чоловічки" можуть з’явитися з Росії, оскільки нещодавно була затверджена нова концепція прикордонної безпеки РБ, де основною загрозою для прикордонної безпеки з’явилося стимулювання сепаратистських рухів або гібридної загрози з боку сусідніх держав. І при всій повазі до інших сусідів, поки що на таке спроможна тільки Росія, бо саме вона проводить таку політику.

Але чи може Росія зараз провести в Білорусі операцію з "зеленими чоловічками"? Тут ключове питання у можливості досягнути свого, тобто у результаті. По-перше, Білорусь – моноетнічна держава. По-друге, Росії буде дуже важко просунути там "русский мир". На відміну від України 2014 року в Білорусі немає не тільки прозахідної міцної позиції, але й потужної проросійської позиції. На кого опиратиметься Російська Федерація, якщо в Білорусь зайдуть "зелені чоловічки" - незрозуміло.

По-третє, боєздатність білоруських спецслужб. Мова йде не про війська, а сили спеціальних операцій – це спецпідрозділи Прикордонної служби, Служби охорони президента, Комітету державної безпеки, внутрішніх військ, МВС тощо. У Білорусі загалом біля десятка спецслужб, кожна з яких має своє бойове крило. І всі ці спецслужби підпорядковуються безпосередньо Віктору Лукашенку, сину президента Білорусі.

Наприклад, з’являться на території Білорусі "зелені чоловічки" у кількості 100-200 штук. І що далі? Навіть якщо підрахувати сили спеціальних операцій, які лояльні Олександру Лукашенку – це близько 2500-3000 осіб, у яких на озброєнні є все, зокрема, вертольоти та легка бронетехніка. Спецслужби без зусиль ліквідують цих "зелених чоловічків".

Однак захистити себе в разі повномасштабного вторгнення з боку Росії не в стані навіть Україна на сьогодні. Що вже казати про Білорусь. Але втрати Росії будуть дуже великими.

Джерело: Апостроф

"Мета цього саміту - об'єднати країни": Кулеба пояснив, чому Росію не кличуть на саміт миру

четвер, 2 травень 2024, 11:30

Голова МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що Росію не запрошено на Глобальний саміт миру, адже сідати за нею стіл переговорів немає сенсу. Від РФ неможливо буде домогтися сумлінних дій.Про це міністр сказав у інтерв'ю Foreign Policy, передають Патріоти ...

Ворога чекає лише смерть: Сирський показав відео знищення окупантів на фронті в Україні (відео)

четвер, 2 травень 2024, 11:27

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський показав відео знищення росіян на фронті в Україні, передають Патріоти України. Відео знищення ворога показав командувач Сухопутними військами Олександр Сирський. "Невпинна бойова робота Сил оборони України - вор...