Вибори президента в Молдові: Переможець перегонів Ігор Додон заявив про федералізацію країни і зібрався до Москви

Додон заявив, що підписання Угоди про асоціацію з ЄС стало «помилкою» й потрібно вибудовувати стратегічне партнерство з РФ, а він як обраний народом президент має право вимагати дострокових виборів парламенту і змін до Конституції Молдови.

Ігор Додон. Фото: Радіо Свобода.

Лідер президентських виборів у Молдові, голова Партії соціалістів Молдавії Ігор Додон виступив за федералізацію країни, назвав виведення російських військ із Придністров'я «провокацією» й зібрався з першим візитом до Москви. Про це він сказав в ефірі російського держканалу «Росія 24», передають Патріоти України з посиланням на УНІАН.

Відповідаючи на запитання, як вибудовуватимуться відносини з Україною, Додон сказав: «Це наші сусіди, сусідів не вибирають, із ними потрібно мати дружні сусідські відносини, так само як і з Бухарестом».

«Мій перший офіційний візит до Москви, я сподіваюся, ми почнемо вирішувати ті проблеми, які є в нашому двосторонньому порядку денному», - сказав він.

Додон заявив, що домагатиметься дострокових парламентських виборів у Молдові, оскільки більшість становлять партії, які не згодні з його програмою. Коментуючи слова ведучого, що реальні повноваження зосереджені в уряду, Додон заявив, що президент обраний безпосередньо народом і має більше моральних прав вимагати змін до Конституції.

«Якщо парламентська більшість не погодиться з президентом, якого обрав народ, тоді президент може вийти на референдум, поміняти Конституцію, попросити більше повноважень або розпуску парламенту», - сказав він.

Додон заявив, що підписання Угоди про асоціацію з ЄС стало «помилкою» й потрібно вибудовувати стратегічне партнерство з РФ.

«Я думаю, що заяви деяких політиків і міністрів про коридори для військ із Придністров'я – це була явна провокація. Моя позиція залишається незмінною. Ми повинні надати особливий статус для придністровського регіону. Я відкрито виступав і підтримую ідею федералізації країни. Я вважаю - це єдиний вихід», - сказав Додон.

За його словами, щоб зробити конкретні кроки, потрібно дочекатися виборів у Придністров'ї в грудні, й на початку наступного року сісти за стіл переговорів і знайти політичне рішення врегулювання цієї проблеми.

Як повідомлялося, на виборах президента Молдови за результатами підрахунку більше 99% бюлетенів Додон отримав більшість голосів (52,5%). Суперниця Додона – голова Партії дій і солідарності Майя Санду – отримала близько 47%.

Перетворили на брухт: З’явилося відео першого ураження російської РЛС "Ястреб-АВ" на Донеччині

вівторок, 16 квітень 2024, 10:54

У мережі з’явилося відео, як українські військові вперше уразили новітній російський комплекс артилерійської розвідки 1К148 "Ястреб-АВ", передають Патріоти України. Це сталося у травні 2023 року на тимчасово окупованій території Донецької області. Віде...

У Кривому Розі чоловік помочився на портрети загиблих Героїв - його батько теж служить у ЗСУ

вівторок, 16 квітень 2024, 10:44

У Кривому Розі п'яний чоловік помочився на портрети загиблих захисників біля Меморіалу Героїв. Поліцейські повідомили чоловіку про підозру за фактом хуліганських дій. Про це повідомляє поліція Дніпропетровської області, передають Патріоти України. За д...