Взялись серйозно чи так? Чи зможе НАБУ перетворити Яценюка на Мосійчука, - експерт

Галас, спричинений нардепом Сергієм Лещенком навколо історії з хабаром нібито переданим екс-нардепом Ігорем Скосарем Арсенію Яценюку у 2012 році, поки виглядає звичайнісіньким політичним піаром.

Арсеній Яценюк. Фото: ЖЖ

Скандал, спричинений Ігорем Скосарем щодо подій чотирирічної давнини з купівлею місця у списку "Батьківщини", яку на той момент фактично очолювали Арсеній Яценюк та Олександр Турчинов, давно вже забувся б, якби не політична доцільність, пише depo.ua, повідомляють Патріоти України.

Власне, появу заяви Скосаря напередодні позачергових виборів у жовтні 2014 року дехто пов’язував з намаганнями Банкової понизити тодішній рейтинг «Народного фронту», який тоді набирав силу. Саме тому і знадобився "тушка" Скосар, який ще у 2013 році втік з "Батьківщини" та пізніше голосував синхронно з Партією регіонів. Втім, реноме Скосара в даному випадку, схоже, не було серед пріоритетів.

Зараз цю тему знову вирішили підхопити для розгойдування крісла під Яценюком. Так, нардеп від БПП Сергій Лещенко, який позиціонує себе як послідовний борець з корупцією, повідомив про те, що Скосар особисто надіслав йому листа з вимогою домогтися розслідування щодо цієї справи про хабар у розмірі 6 мільйонів доларів тодішньому нардепу і соратнику Яценюка Миколі Мартиненку за узгодженням з самим Яценюком і Олександром Турчиновим. В результаті, за словами Лещенка, Генеральна прокуратура, яка ще в червні минулого року відкрила справу, передала її в Національне антикорупційне бюро.

Чи варто розраховувати, що ця історія закінчиться результатом? Напевно, ні. По-перше, ця справа виглядає абсолютно політичною, і якби там існували реальні докази, її б почали качати ще в 2013 році за часів Януковича, коли Скосар втік з "Батьківщини" – тоді б Пшонка точно скористався можливістю вдарити по опозиції. Тому окрім "голих" слів жодних доказів Скосар може й не мати – інакше він би їх виклав ще кілька років тому. По-друге, основна причина появи даної теми варто шукати в контексті намагання сил, які зараз концентруються навколо губернатора Одещини Михайла Саакашвілі, посунути Яценюка з посади прем’єра. Тому головне в цій історії – якомога ширше розігнати саму новину про підозру в корупції очільника уряду та його оточення. А саме розслідування – справа тривала та за великим рахунком непотрібна…

З огляду на це, чи зможе при цьому НАБУ отримати хоч якийсь результат – не так важливо. Інша справа, що такими політизованими "висяками" фактично дискредитуються нові правоохоронні органи. Що ж до Яценюка, то купівля місць у списках – це річ загальновідома. І стосується не лише "Батьківщини" часів Яценюка, і не лише парламентських виборів 2012 року. Але довести ці випадки майже нереально. Тому окрім репету Сергія Лещенка на виході вся ця історія може завершитися повним пшиком.

Москва заскочена зненацька. Стратегія ППО РФ не розрахована на українські технології, — Newsweek

субота, 27 квітень 2024, 5:58

Найгірше щодо загрози з неба для держави-агресора тільки починається. Росії терміново треба переглядати концепцію протиповітряної оборони. Однак швидко це не вийде, навіть якщо вдасться намацати правильні рішення. За словами аналітика RAND Маттіаса Еке...

У окупантів проблеми: Російська перевага у війні проти України зменшується, - FT

субота, 27 квітень 2024, 4:15

Завдяки американській допомозі Україна може виявити недоліки, притаманні армії РФ, яка намагається знищити Україну за допомогою неякісних боєприпасів і великої, але погано навченої армії. Про це пише Financial Times, передають Патріоти України. «Допом...