"И нашим, и вашим": Ізраїль визнає, що Крим має бути українським, але дотримується нейтралітету, - посол України

Ізраїль допомагає Україні, але змушений не втрачати зв'язку з Кремлем

Посол України розповів про складне ставлення Ізраїлю до війни на Донбасі. Фото: apostrophe.com.ua

Надзвичайний і Повноважний посол України в Ізраїлі Геннадій Надоленко в інтерв'ю "Апострофу" заявив, що Ізраїль дотримується нейтралітету - у лікуванні майданівців та бійців АТО він допомагав, але військово-технічну допомогу не надавав. Про це інформують Патріоти України.

"Ізраїль допомагав, коли ми разом з групою волонтерів повезли наших перших десятьох поранених на Майдані. Чотирьох поставили на ноги з фактично повністю лежачого стану", - зауважив Надоленко.

Однак військово-технічну допомогу, не дивлячись на прохання Києва, Ізраїль не надав. Країна не може собі дозволити рішучі кроки у цьому питанні. Єрусалім визнає, що Крим має бути українським, але офіційно не осуджує Росію за анексію.

"- Пане посол, чи можна сьогодні говорити про розвиток ізраїльсько-українського співробітництва у військовій сфері?

- Військово-технічне співробітництво – це те, що ми в посольстві разом з Міноборони реально намагаємося розвивати, враховуючи, що Ізраїль є одним зі світових лідерів у сфері військових технологій. Є багато спільних моментів – автомобільні, військово-технічні бази. На нашу авіатехніку можна було б ставити ізраїльську авіоніку, і її вже почали встановлювати на наш Ан-124, на вертольоти. Ізраїльтяни також уважно стежать за нашою військовою галуззю. Багато чого ми могли б робити разом, в тому числі - для третіх країн. В України зараз досить велика необхідність в модернізації, отже, це перспективно.

- За час останніх подій надавав Ізраїль Україні якусь допомогу?

- Ізраїль допомагав, коли ми разом з групою волонтерів повезли туди наших перших десятьох поранених на Майдані. Чотирьох фактично поставили на ноги з повністю лежачого стану. Кілька людей тоді були в дуже складному стані, тому везли, власне, їх, а інших підхопили, оскільки було місце в літаку, потрібен був лише паспорт. Тоді Ізраїль допоміг дуже сильно. Також Міністерство закордонних справ Ізраїлю виділило понад $100 тис. для наших військових, постійно надавалася якась фінансова підтримка Україні.

- Військово-технічної допомоги не було?

- Ні, військово-технічної не було. І це для нас було серйозним питанням – ми відразу звернулися з проханням про таку допомогу. Але, на жаль, Ізраїль сам перебуває у непростій ситуації, яка не дозволяє виконувати певні дії у військовій сфері. Вони змушені дуже чітко контролювати себе і те, що вони роблять. На сьогодні Ізраїль визнає, що Крим повинен бути українським. Це не раз чітко зазначалося в ході наших офіційних переговорів. Тобто вони чітко говорять про територіальну цілісність України. Це говорилося під час візиту Порошенка в Ізраїль (візит відбувся в грудні 2015 року, – "Апостроф") і прем'єром, і головою Кнесету. Але публічно, на жаль, вони не засуджують дії Росії. Немає публічного і чіткої заяви Міністерства закордонних справ про це. Вони намагаються тримати нейтралітет, і вся військово-технічна допомога зводиться до надання допомоги в лікуванні поранених, в наданні військових психологів.

- Серед бойовиків на Донбасі є громадяни Ізраїлю?

- З преси ми чули про парочку, але прямих підтверджень немає. Чесно кажучи, дуже складно відстежити. Бо є такі, хто просто забагато дивився російської пропаганди. Її в Ізраїлі теж вистачає. І російські канали транслюються відкрито, тому що Росія платить, а у нас немає таких грошей. Надивившись цього, вони збираються і їдуть. Я чув про тих, хто воює на боці бойовиків. На жаль, це наші реалії — багато українців воюють на тій стороні.

- Чому Ізраїль публічно не висловлює невдоволення діями Росії на території України?

- Дуже просто: Росія — надзвичайно потужний гравець у регіоні Близького Сходу. Коли в Сирії перебувають російські літаки і військові, коли російські літаки час від часу залітають на ізраїльську територію – там дуже обережно до цього ставляться. Йорданія теж досить активно спілкується з Росією, і це створює додатковий фактор небезпеки. Тому вони намагаються просто публічно зайвий раз не чіпати Росію.

Однак Ізраїль нас підтримав на Радбезі ООН, і в рамках цієї організації ми досить активно співпрацюємо. В принципі, у нас досить тісне співробітництво по всім напрямкам, проводяться візити президента, міністрів, заступників міністрів. В цьому році Юрій Луценко був, групу з 60 депутатів Верховної ради приймали на всіх найвищих рівнях. У нас чудові стосунки!

- На вересень — до 75-ої річниці трагедії в Бабиному Яру — запланований візит президента Ізраїлю Реувена Рівліна в Україну. Як в Ізраїлі взагалі реагують на російські пропагандистські міфи про бандерівців-антисемітів?

- Ізраїль останнім часом досить ясно зрозумів, хто, де і як подає інформацію. Особливо у Facebook дуже чітко видно, як люди добре розпізнають всі ці фейки. І розуміють навіть всі ці провокації на кшталт тієї, коли спалили прапор в Бабиному Яру (в травні, в національний день пам'яті і скорботи єврейського народу в Бабиному Яру, спалили прапор Ізраїлю, – "Апостроф"). Так, на офіційному рівні вони на таке реагують, але розуміють, що все це могло бути організовано аж ніяк не українцями.

Рівень антисемітизму в Україні — і про це свідчать чіткі дослідження — є одним з найнижчих взагалі в світі. По Європі він так взагалі, по-моєму, найнижчий. Якщо взяти Великобританію, Францію, Німеччину та інші країни, там рівень антисемітизму зашкалює. Не кажучи вже про Росію, де існує приблизно 43 фашистсько-націоналістичні організації, там взагалі ходять зі всякою свастикою".

Побажав "миру" Україні та Росії: Словацький депутат у Європарламенті дістав із сумки та випустив голуба (відео)

середа, 24 квітень 2024, 23:41

Під час засідання Європарламенту 24 квітня депутат від ультраправої партії «Словацькі патріоти» Мирослав Радачовський випустив білого голуба, заявивши, що таким чином бажає миру «усьому світу, росіянам і українцям». Про це пише The Guardian, передають ...

"Будь-яка підтримка можлива": Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку

середа, 24 квітень 2024, 23:30

Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що його країна готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку. Про це пише Reuters, передають Патріоти України. Він нагадав, що Польща раніше пропонувала допомогти Україні з тим, щоб ...