За прикладом Криму: Румуни Буковини вимагають автономії від Порошенка

Шановні румуни, почекали б ви з автономією. Бо "зелені брати" першими прискочуть порядки наводити.

Асамблея румунів Буковини голосує за автономію. Фото: fakty.cv.uaКоординатор Ради Асамблеї румунів Буковини Доріна Кіртоаке повідомила, що асамблея румунів Буковини попросила президента України Петра Порошенка про надання території їхнього компактного проживання в Чернівецькій області статусу автономії, передають Патріоти України.

На думку Кіртоаке, права румунів та інших національних меншин в Україні серйозно порушуються, а автономія дозволить вибудувати захисні механізми.

У зверненні румунської діаспори йдеться, що рішення президента надати територіальну автономію кримським татарам "створило правовий і політичний прецедент, в рамках якого всі національні громади, які компактно проживають на території України, можуть претендувати на аналогічний статус".

У заяві румунська громада вказує на те, що до 1944 р територія, де вони проживають, входила до складу Румунії, а їхні предки сотні років проживали в Північній Буковині.

За даними Асамблеї, активістів румунського національного руху переслідують, їм не дають проводити заходи та форуми.

"На нашу думку, ми в не меншому ступені, ніж татари, заслуговуємо права на свою автономію, в якій нарешті знайдуть своє гідне місце культура, мова, освіта і таланти румунської нації", - йдеться у зверненні, яке Асамблея вирішила направити в ЄС, ПАРЄ та в інші міжнародні інстанції.

Хоча вибори все одно нелегітимні: США визнають Путіна "президентом" РФ

понеділок, 6 травень 2024, 22:15

Сполучені Штати не будуть направляти представника на так звану «інавгурацію» російського диктатора Володимира Путіна, яка відбудеться 7 травня. Про це на брифінгу повідомив речник Державного департаменту США Метью Міллер, передають Патріоти України. Зо...

Сі Цзіньпін дав гучну обіцянку Макрону щодо війни в Україні

понеділок, 6 травень 2024, 22:01

Керівник Китаю взяв на себе зобов'язання утриматися від продажу Росії будь-якої зброї і буде суворо контролювати експорт товарів подвійного призначення. Про це заявив президент Франції Еммануель Макрон, повідомляють Патріоти України з посиланням на Le ...