Загострення на Світлодарській дузі: До чого можуть призвести обстріли ЗСУ (карта)

​Терористи посилили власне угруповання і активізувалися на Світлодарській дузі, де обстрілюють позиції 54-ї бригади​.

Терористи активізувалися на Світлодарській дузі. Фото: Депо.

Гаряча точка фронту - Світлодарська дуга, яка була найбільш обговорюваною до подій в Авдіївці, на певний час пішла з передовиць ЗМІ. І нібито ситуація на ній дещо заспокоїлася після того, як ЗСУ зайняли ряд важливих позицій, посунувши терористів. Проте, зупинка наступу ЗСУ, ротація, і різного роду перемир'я дали змогу бойовикам посилити угруповання військ, отримати підкріплення, провести навчання із відпрацюванням наступальних дій у Дебальцевому та знову розпочати провокації. Так пише для Депо Андрій Коваленко, передають Патріоти України.

Що взагалі відбувалося на Світлодарській дузі

В лютому 2016-го ЗСУ розпочали повзучий наступ, який увінчався захопленням великої частини "сірої зони" вже до кінця літа. Українськими військами були зайняті стратегічні висоти поблизу селища Луганське, що дозволило наблизитися до Вуглегірська і Дебальцевого, які за "Мінськом-1" повинні бути під українським прапором.

Після червневого прориву 1-го і 25-го батальйонів спільно із загоном добровольців "Правого сектора", які атакували й зайняли опорний пункт противника на висоті 223, загін отримав наказ залишити висоту після кількох годин бою й повернутися на вихідні позиції. У тому бою загинув відомий доброволець, співак Василь Сліпак, а також ще двоє українських військових.

Потім противник убезпечив панівні висоти 223 і 216, створивши передові позиції між ними у лісопосадці. Там було обладнано чотири опорники, які проглядалися частково з прилеглих висот і могли прикриватися вогнем. З позицій у лісочку противник створював загрозу для оборони 54-ї бригади. На певний час ситуація повернулася до позиційних боїв.

Але 18-го грудня противник провів обстріл наших позицій із лісу, а у відповідь командування 54-ї бригади дало завдання ударній групі атакувати той самий лісочок. Бойовики залишили всі чотири позиції в лісі й відкотилися назад, на панівні висоти. В результаті боїв наші захопили висоти "Зірка", "Хрест", п'ятий і четвертий блокпости. "Кікімору" терористи спочатку змогли відбити, але ЗСУ втримали позиції в лісі. Сьогодні навіть на картах бойовиків "Кікімора" значиться українською.

З 19-го по 20-те грудня бойовики намагалися вибити ЗСУ із зайнятих позицій, проте 23-го грудня зусиллями 46-го батальйону "Донбас-Україна" у "сірій зоні" було деокуповане село Новолуганське, де процвітала контрабанда, а волонтер Юрій Мисягін розповідав, що армія стоїть за 5-6 км від Дебальцевого. Спроби просування, за логыкою, були в районі Санжарівки.

Що відбувається зараз

Після майже місяця відносної тиші, яка переривалась безуспішними спробами бойовиків повернути собі втрачені позиції, бої поновлюються. Волонтер Юрій Мисягін 14-го лютого повідомляв, що бойовики готуються до нового загострення.

"Нехай нікого не заспокоює тимчасове затишшя на Світлодарській дузі. Курсує сепарська техніка. Підвозять б/к. Ротуються люди. Зміцнюються позиції. Спостерігачі сидять на позиціях. Є інформація, що гості з-за перебрика зайшли в чималій кількості, так як місцевих вже не вистачає і ті, що залишилися (не втекли), великого старання йти вмирати не показують. Чекаємо. Скоро почнеться з новою силою" – написав він на своїй сторінці у "Фейсбук".

16-го лютого, прес-центр штабу АТО знову повідомив про чергове загострення на цій ділянці фронту.

В останні дні на Горлівському напрямку бойовики з артилерії обстрілювали Новолуганське, а на Дебальцевському епізодичні обстріли з мінометів, кулеметів і гранатометів були зокрема північніше Калинівки і Нижнього Лозового.

Буквально вчора волонтер Юрій Мисягін вкотре повідомив, що терористи обстрілюють позиції 54-ї бригади, в якої є наказ не відкривати вогонь у відповідь.

Цілком можливо, що "1-й армійський корпус" армії "ДНР", який складається з п'яти мотострілкових бригад, які дислокуються в Кальміуському, Горлівці, Донецьку та Дебальцевому, отримав достатнє підсилення для поновлення війни. Через пункти пропуску Довжанський, Дмитрівка, Ізварине, Максимов на тимчасово окуповані території Донецької та Луганської областей було доставлено: більше 600 тонн боєприпасів; близько 2000 тонн паливно-мастильних матеріалів; не менше 80 ББМ (включаючи танки); 10 артилерійських систем (САУ і РСЗВ).

Якщо говорити про чисельність бойовиків - формально кожна бригада за штатом повинна налічувати 4500 осіб, але реально в залежності від підрозділу чисельність особового складу тут коливається в межах - від 2500 до 4000.

Про можливе поновлення боїв свідчить інформація "Інформаційного спротиву" про активізацію розвідки терористів у районі Світлодарської дуги.

Для терористів цей напрямок є важливим, оскільки прорив оборони ЗСУ дасть можливість вийти до Вуглегірської ТЕЦ, Світлодарська, а також на Бахмут і так далі.

Проте, на поновлення боїв дуже вплине погода. Промерзла, кам'яниста земля наразі ще остаточно не стала багнюкою. І наразі ще можна прогнозувати певні спроби прориву. Але весною, швидше за все, війна тут матиме позиційний характер з перестрілками. Тим більше, що для ЗСУ лобова атака на Калинівку, Логвинове і далі прорив до Дебальцевого суміжна із великими втратами. Терористам також нічого хорошого не світить наступ на "чарівний ліс".

Грабуть все: З Донеччини окупанти вивозять промислове обладнання під виглядом металобрухту

середа, 17 квітень 2024, 0:55

За даними національного спротиву, російські загарбники під виглядом металобрухту вивозять з окупованих територій Донецької області у Росію обладнання промислових підприємств, передають Патріоти України. Дослівно: "Чергова хвиля аудиту промислових підпр...

Президент Казахстану втер носа Путіну в ситуації з рекордним паводком

вівторок, 16 квітень 2024, 23:28

Глава Казахстану Касим-Жомарт Токаєв прибув з робочою поїздкою у Північно-Казахстанську область. Він здійснив обліт Кизилжарського району, околиць Петропавловська та Сергіївського водохранилища – територій, які потерпають від весняної повені. Натомість...