Закамуфльована капітуляція чи черговий підступ? Угорщина запропонувала Україні підписати угоду про захист нацменшин

Міністр МЗС Угорщини Петер Сійярто вже назвав переговори із главою МЗС України Павлом Клімкіним "конструктивним діалогом у дружній атмосфері".

Петер Сіярто. Фото:UZHGOROD.in

Угорщина запропонувала Україні підписати угоду про взаємний захист національних меншин. Про це заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто журналістам після зустрічі із главою МЗС України Павлом Клімкіним у Варшаві 24 жовтня, передають Патріоти України.

"Минулого разу в Люксембурзі ми домовилися невеликими кроками рухатися до того, щоб подолати виклики в наших двосторонніх відносинах. Сьогодні я передав Павлові проект угоди, оскільки я вважаю, що дві країни мають підписати нову угоду про взаємний захист національних меншин. Я сподіваюся, ми зможемо розпочати переговори щодо проекту наступного разу на початку грудня в Мілані, де пройде міністерське засідання ОБСЄ", – сказав Сіярто.

Він заявив про необхідність відновити довіру у двосторонніх відносинах між Україною та Угорщиною. "Після сьогоднішньої зустрічі можу сказати, що ми стали ближчими до цього", – сказав міністр. Сіярто назвав сьогоднішні переговори із Клімкіним "конструктивним діалогом у дружній атмосфері".

Як відомо, відносини України й Угорщини погіршилися після ухваленого у вересні 2017 року Верховною Радою закону "Про освіту", який розширив використання української мови в навчанні. Угорщина висловила занепокоєння щодо майбутнього угорської меншини в Україні.

Закон уже набув чинності, але для врегулювання ситуації Київ запропонував продовжити термін імплементації мовної статті до 2023 року (ухвалений закон передбачає, що вона набуде чинності у 2020-му). Переговори між країнами тривають, але українська влада заявила, що не буде переглядати закон.

До МЗС України 2 серпня 2018 року викликали тимчасового повіреного з питань Угорщини в Україні. Українські дипломати вимагали у нього роз'яснень щодо заснування в Угорщині посади уповноваженого, відповідального за розвиток Закарпатської області, а також стосовно заяв прем'єр-міністра країни Віктора Орбана – 28 липня він сказав, що не вірить у реалістичність прагнень України до членства в ЄС та НАТО.

У відповідь у МЗС Угорщини заявили, що не Угорщина веде недружню політику проти України, а навпаки. Новий виток погіршення відносин між країнами стався після того, як ЗМІ опублікували відео, зняте в консульстві Угорщини в Берегові, на якому зафіксовано приймання в угорське громадянство жителів Закарпаття.

Після скандалу Україна оголосила персоною нон ґрата консула Угорщини в Берегові. У відповідь Угорщина вислала українського консула. У МЗС Угорщини заявляли, що Будапешт буде блокувати будь-які євроінтеграційні та євроатлантичні прагнення України, поки Київ не піде на поступки.

Глава МЗС Угорщини Петер Сіярто називав політику Києва "темною диктатурою" і стверджував, що влада України хоче змінити етнічний склад Берегова, скоротивши кількість угорців, які там проживають.

Українські дипломати вважають, що Угорщина діє так, наче Закарпаття – її територія, тому Україна має продемонструвати, що на цей регіон поширюється її суверенітет.

"Від божевільних можна чекати чого завгодно": Черник пояснив, чому не варто боятися наступу Росії з Придністров'я

п’ятниця, 19 квітень 2024, 6:48

Алогічна поведінка Російської Федерації у контексті агресії проти України не дозволяє повністю виключити вірогідності, що загарбники спробують почати наступ на нашу державу з території тимчасово окупованого Придністров'я. Однак якщо це й станеться, осо...

"Завдання зробити так": В Україні розглядають можливість не всі ділянки фронту прикривати людьми, - експерт

п’ятниця, 19 квітень 2024, 6:44

Експерт розповів, які технологічні рішення можуть бути впроваджені, аби військові могли перебувати на відстані у бліндажах та керувати боєм за допомогою автоматизованих систем, передають Патріоти України. Керівник Центру військово-правових досліджень, ...