Замах намагалися приховати: Як новозеландський школяр мало не вбив королеву Єлизавету II

17-річний Крістофер Льюїс з вікна п'ятого поверху прицілився зі своєї гвинтівки в королеву і зробив постріл.

Королеву Єлизавету ледь не вбив школяр. Ілюстрація: Рейтерс.

Розсекречені в четвер документи розвідки підтверджують повідомлення про те, що під час візиту королеви Єлизавети II до Нової Зеландії в 1981 році на її життя було скоєно замах, передають Патріоти України.

Тоді в зв'язку з цим був заарештований місцевий підліток, але сам інцидент досі зберігався в таємниці. У 1981 році королева відвідала новозеландське місто Дандін. Тоді 17-річний Крістофер Льюїс з вікна п'ятого поверху прицілився зі своєї гвинтівки в королеву і зробив постріл.

Льюїс промахнувся, але дехто в натовпі, який зібрався, щоб побачити королеву, почув незвичайний звук. Тоді влада «пояснила» їм, що неподалік зламалася неонова вивіска. Згідно з розсекреченими 37 років по тому архівів розвідки, з'ясувалося, що мова йшла про справжню спробу замаху на життя монарха.

Крістоферу Льюїсу не було пред'явлено звинувачень у замаху на вбивство, а лише в незаконному володінні вогнепальною зброєю. В результаті багато хто зараз стверджує, що влада Нової Зеландії намагалася приховати можливий злочин.

Глава новозеландської поліції вже розпорядився провести ретельне розслідування розсекречених документів з архівів розвідки. «Льюїс і справді хотів вбити королеву, але йому не вдалося знайти підходяще місце, щоб добре прицілитися, до того ж його гвинтівка була недостатньо потужною», - йдеться в доповіді новозеландської розвідки за 1997 рік.

Текст доповіді був розсекречений в лютому, а в четвер його отримало агентство Рейтер. Поліція уважно стежила за діями Льюїса після цього інциденту, наприклад, під час візиту королеви в Нову Зеландію в 1986 році, оскільки правоохоронці вважали, що ця молода людина здатна на небезпечні дії.

Наскільки відомо, Крістофер Льюіс страждав від психічного розладу і був переконаний в необхідності вбити всю королівську сім'ю. Він стверджував, що є членом праворадикальної угруповання під назвою Національна імперська партизанська армія. Згідно з даними поліції, в цій організації було рівно три людини.

У заяві новозеландської поліції йдеться, що, з огляду на давність події, на розслідування цієї старої справи піде багато часу, але при цьому «поліція оприлюднить результати розслідування, коли воно буде завершене».


"Епідемію абортів має бути припинено": Кирило обіцяє розплодити росіян до 600 млн осіб

четвер, 28 березень 2024, 19:15

За сто років сталого демографічного зростання Росія має довести чисельність населення до 600 млн осіб. Для реалізації такої мети потрібно заборонити аборти, вести пропаганду багатодітної родини та повернути «традиційні для російського народу цнотливіст...

"Зрозумійте, що вони стали насправді жертвами своєї ж пропаганди": Буданов пояснив, що зміниться для України в разі зникнення Путіна

четвер, 28 березень 2024, 18:50

Зникнення Володимира Путіна навряд чи змінить ситуацію з війною. Російське суспільство вже стало жертвою пропаганди і ненавидить Україну та колективний Захід. Про це заявив начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов, пер...