Занепокоєння у Вільнюсі: У литовській розвідці повідомили, як швидко Путін може розпочати бойові дії проти країн Балтії

РФ прагне створити в регіоні військовий потенціал, з яким можна буде виконати військову операцію без тривалого підготовчого періоду, обмежуючи здатність противника ефективно реагувати, наголосили в розвідці.

Ілюстрація:https://www.ukrinform.ua/

Росія продовжує нарощувати військові сили на кордоні з країнами Балтії та на сьогоднішній день здатна протягом 24-48 годин почати бойові дії проти них. Про це йдеться в спільному звіті Державного департаменту безпеки Литви і департаменту військової розвідки Міноборони, повідомляють Патріоти України з посиланням на Delfi.

У звіті дається оцінка загроз національній безпеці, причому литовська розвідка висловила заклопотаність помітним зміцненням режиму Володимира Путіна. Головна мета Кремля в цьому році, на думку спецслужб, - забезпечити стабільність режиму і створити сприятливі умови для переобрання Путіна на новий термін.

"Посилення процесів внутрішнього контролю підвищує ймовірність того, що Росія буде проводити агресивну зовнішню політику, яка ефективно компенсує потенційне суспільне невдоволення соціально-економічною ситуацією", - йдеться в доповіді. Згідно з доповіддю, найбільш гострою проблемою Росії є навіть не фінансування переозброєння, а нестача кадрів - протягом декількох років Західний військовий округ РФ повинен сформувати три нових бригади, але їм не вистачає людей.

Поки Росія вирішує проблему шляхом формування батальйонних тактичних груп, кожна з яких складається з 700-800 військових з хорошою підготовкою. Число таких груп швидко зростає - в 2015 році їх було 66, в минулому році - 96, а в цьому році - 115. У наступному році це число планується збільшити до 125 батальйонних тактичних груп, які будуть мати підтримку артилерії і танкових військ.

Крім того, відбувається подальше зміцнення російського військового угрупування в Калінінградській області, де на постійній основі розгорнуті ракетні комплекси "Іскандер", корвети з крилатими ракетами "Калібр", берегові ракетні комплекси "Бал" і "Бастіон", частина з яких може атакувати цілі і на землі. Автори доповіді дійшли висновку, що проведення поруч з прибалтійськими межами великомасштабних "раптових" навчань означає, що Росія орієнтується на швидкі військові дії.

"Росія на даний момент здатна почати бойові дії проти країн Балтії протягом 24-48 годин. РФ прагне створити в регіоні військовий потенціал, з яким можна буде виконати військову операцію без тривалого підготовчого періоду, обмежуючи здатність противника ефективно реагувати", - йдеться в доповіді.

Литовська розвідка окремо підкреслює проведення білорусько-російських навчань "Захід-2017", які заплановані на вересень, і стверджує, що "цілком ймовірно, що кількість учасників навчань буде значно більша, а в сценарії буде закладений збройний конфлікт з НАТО".

СБУ вчасно затримала: Чиновник Київської ОВА шпигував за десантниками під виглядом капелана (фото)

четвер, 28 березень 2024, 23:54

Працівники Служби безпеки України виявили та затримали поплічника російської спецслужби, котрий під виглядом капелана намагався приєднатися до українських десантників, щоб слідкувати за пересуванням та базуванням – затриманим виявився спеціаліст одного...

Третя штурмова бригада ЗСУ заявила про прорив обороги противника під Авдіївкою не зважаючи на шалений опір окупантів

четвер, 28 березень 2024, 23:15

Третя окрема штурмова бригада зявила про прорив в Орлівку й інтенсивний бій у залишках селища. "Штурмова група прорвалася на вулиці селища та розпочала інтенсивний бій впритул до будинку, у якому засів противник. Ворог відстрілювався гранатами, випуска...