Затримання російського військового на кордоні з Придністров'ям: Що відомо про полковника Гратова (фото, відео)

​Прикордонники та контррозвідник розповіли про затримання Валерія Гратова, російського полковника та спільника бойовиків на Донбасі.

Валерій Гратов (на фото справа) поряд з ватажком бойовиків "Моторолою" (у центрі). Фото: ТСН.

У червні 2017 року на кордоні України з Придністров'ям було затримано російського полковника Валерія Гратова, який був інструктором бойовиків на Донбасі і сам брав участь у бойових діях від самого початку конфлікту, пишуть Патріоти України з посиланням на ТСН.

Гратов їхав за підробленим українським паспортом на ім'я Валерія Войтенка з полтавською пропискою.

Під час спілкування з прикордонником, який перевіряв документи, полковника РФ видало повне нерозуміння української мови, брехня про попутників та плутані пояснення про мету поїздки.

Інспектор Прикордонної служби, в якого виникли сумніви щодо особи "Валерія Войтенка" викликав старшого зміни. Той відвів підозрілого суб'єкта до службового приміщення для проведення більш детальної співбесіди, під час якої з'ясувалася справжня особа затриманого.

В інтерв'ю ТСН.Тиждень прикордонники, які побажали не називати свої імена, розповіли про затримання російського військового Валерія Гратова на пункті пропуску Кучурган в Одеській області.

Інспектор Прикордонної служби:

- Він підійшов, поклав документи. Не у розгорнутому виді. Просто поклав документи, розвернувся і пішов до машини. Я відкрив його документ, попросив підійти, звернувся до нього за ім'ям по батькові, він підійшов до мене і я почав ставити йому запитання.

- Він не намагався натиснути на жалість?

- Він просив, що мама тяжко хвора у "Придністровській молдовські республіці" (мав телеграму про погане самопочуття матері у "Придністровській Молдавській республіці", - ред.), і щоб я його пустив скоріше, і що він вже проїжджав. Каже: я тут вже заїжджав і виїжджав через цей пункт пропуску Кучургани, то я в нього запитав: "То ви заїжджали чи виїжджали?" Він одразу відповів, що він заїжджав туди. Потім через хвилину десь відповів, що він і виїжджав, і заїжджав. Це додало сумнівів. Я сказав йому, що зараз покличу старшого зміни і він з вами поспілкується.

- У нього був російський акцент?

- У нього був російський. Він спілкувався тільки російською мовою. На українські запитання він не зміг відповідати, тому що не розумів.

- На Одещині багато хто говорить російською, але російська вимова – її чутно. Як саме він говорив?

- Так, відрізняється. Він - чисто російською мовою. У нас проїжджають громадяни Росії, є акцент, можна сказати московський. У нього такий самий акцент був. І у нас жителі Одеської області розуміють українську мову. А він не розумів, хоча сам (згідно з пропискою у паспорті, - ред.) проживає у Полтаві.

- Може, у нього бігали очі чи руки видавали знервованість?

- У нього був стривожений вигляд і тремтіння голосу було. Не відповідав правильно на всі запитання. Плутався.

- Скільки тривало ваше спілкування?

- Спілкування з ним тривало від 5 до 10 хвилин.

- А зазвичай скільки ви спілкуєтесь з людиною, якщо не виникає жодних підозр?

- У нас оформлення особи триває близько 2-3 хвилин. А з ним, оскільки була невідповідна прописка, так як він не відповідав на запитання достовірно, то трохи більше тривало. Я викликав старшого зміни. Він підійшов, також з ним поспілкувався і відвів до службового приміщення для подальшої співбесіди.

Старший зміни:

- Цей чоловік заїхав на автомобілі молдавської реєстрації на виїзд з України. Пункт пропуску Кучурган-Первомайськ.

- На якій машині він приїхав? Що це були за люди?

- Люди, які їхали в цьому автомобілі, були йому незнайомі. Вони просто його підвозили. Так як ми не мали права їх затримувати, вони прослідували далі на виїзд з України.

- Ці люди вам так сказали? А що сказав Гратов?

- Зі слів громадянина, це слідували його рідні. Але поспілкувавшись з пасажирами транспортного засобу, було встановлено, що вони незнайомі.

- А як він потрапив до їхньої машини?

- Він їхав з Одеси, а він їхав у тому ж напрямку. І вони його взяли, щоб підвезти до "Придністровсько-Молдавської республіки". Він стояв на перехресті та зупинив цей транспортний засіб.

- Ви запросили його до приміщення?

- Так, запросив.

- Він охоче пішов з вами?

- Він пішов охоче, але під час спілкування він дуже нервував, розмовляв нечітко і також під час спілкування він симулював погане самопочуття. Отруєння. Він багато разів просився вийти, але при цьому навіть руки не мочив, тобто не користувався жодними послугами вбиральні.

- Що знайшли у його речах під час обшуку?

- У нього не було з собою жодних речей. Тільки куртка, верхній одяг. Під час огляду було виявлено квиток на потяг (використаний квиток на потяг, на якому він заїхав в Україну з території Російської Федерації, - ред.). Також було виявлено кошти та особистий мобільний телефон, на якому знаходилися фотографії з сепаратистських мітингів. Також у куртці було виявлено потайну кишеню, в якій знаходився флеш-носій інформації, на якому були фото з ватажками терористів Гіві, Моторолою та Захарченком. Також було відео обстрілів території України та багато іншої компрометуючої інформації. Під час співбесіди було встановлено, що паспорт громадянина України було видано на інші установчі дані. Вдалося установити особу затриманого, ним виявився полковник Російської Федерації Гратов Валерій 1952 року народження.

Після розкриття справжньої особи Гратова прикордонники передали його представникам СБУ для подальших слідчих дій.

Контррозвідці було відомо про те, що під псевдонімом "Валерій Войтенко" ховається кадровий військовий РФ Гратов Валерій Олександрович, відомий під позивним "Санич".

За даними, отриманими кореспондентом ТСН.Тиждень Андрієм Цаплієнком, Гратов - десантник, який ще 1992 року воював у Придністров'ї, після чого протягом семи років охороняв лідера Придністров'я Ігоря Смирнова.

"Із закінченням "ери Смирнова" його головний охоронець перебрався в Москву. А з чотирнадцятого року призначенець Москви "полковник Санич" - на Донбасі. Офіційно - глава "Союзу десантників Донбасу", - йдеться у блозі Цаплієнка "Ще один в колекцію".

Нещодавно контррозвідка отримала дані про намір ФСБ РФ призначити заступником "міністра держбезпеки Придністров'я" свою людину, яка має бути кадровим військовим з досвідом бойових дій на Донбасі. А Гратов якнайкраще підходив під цю характеристику.

Фото і документи, виявлені на флеш-носії Гратова, свідчать про те, що він був близько знайомий з кількома ватажками терористів, зокрема із самим керівником "ДНР" Захарченком.

Крім того, серед документів було виявлено лист командира одного з незаконних збройних формувань, адресований Держдумі Російської Федерації, а якому йдеться про те, що Гратов брав участь у бойових діях у Луганську, Алчевську, Макієвці, Донецьку, Сніжному, Іловайську, Єнакієвому, Вуглегірську і Дебальцевому, під час яких навіть отримав поранення середньої важкості.

Сам Гратов під час розмови зі слідчим відкидає будь-які звинувачення. Він наполягає, що прибув на Донбас лише, щоб супроводжувати гуманітарні товари та видавати нагороди різноманітним ветеранам.

Уривок з бесіди слідчого із Гратовим:

Слідчий: З якого часу та з якою метою ви перебували у "ДНР" і "ЛНР"?

Гратов: Більшою частиною це з питань нагородження ветеранів афганскої війни, ветеранів десантних військ, спецпідрозділів, тих, хто у радянські часи служили в цих підрозділах. Ну і такі ж нагородження ветеранів Великої вітчизняної війни. Ось це була моя остання поїздка туди. Ну і пов'язано з гуманітаркою. Це і будинки для людей похилого віку, і школа-інтернат, які там є.

Слідчий (тримає згаданий вище лист до Держдуми): Ось пишуть "за виконання конкретних бойових задач. Ви просто виїжджали з кимось?

Гратов: У мене є фотоапарат, з яким я їздив і знімав всі ці події, тобто руйнування - там і школи, і лікарні, і дитсадки, і церкви навіть. Я їздив з хлопцями, звісно, що під конвоєм. І знімав все це діло. Ми були практично в усіх таких гарячих точках.

Слідчий: Враховуючи ваш великий бойовий досвід, вас не залучали до того, щоб бути інструктором?

Гратов: Я скажу так одразу. По-перше, як воєнний я розумію, щоб бути командиром якогось підрозділу, я повинен добре знати місцевість, щоб не завести людей Бог знає куди. До того ж потрібно знати людей, з ким ти, тому що десь підеш з ними і невідомо, що станеться. Я в цьому плані обережний, тому я від усіх цих речей одразу (показує, що відсторонюється, - ред). Мене більше влаштовувало, скажімо, супроводжувати гуманітарний вантаж, який був, скажімо, адресний. Не просто той, що Росія там продукти (рис, макарони) сотнями машин [передавала]. А адресний - це у будинки для людей похилого віку, в інтернати, для лікарень, тобто це і ліки, і памперси для дорослих тощо. Тобто такі речі я супроводжував особисто.

Слідчий: У вашій папочці (на флешці, - ред.) знайшли методички "Сан Санич для Сомалі" із протидії снайперам і для підготовки снайперів. Це ви самі готували?

Гратов: Та ні, це ще 45-91 рік, це загальна інформація. Вона є в інтернеті, якщо захочети набрати, це все вам видадуть. Це не для кого не секрет. Причому це рівень молодшого офіцерського і сержантського складу - оце все, що тут ( в документі – ред.) написано. Там є в тій розвідці нашій, російській мається на увазі, там є крутіші речі.

Слідчий: Розумієте, це вже точно не 95-й рік точно. Тут було перероблено, тому що тут, як бачите, пишеться: "Терміново всі з пляшками бензину і хустинкою у кишені, на даху будинків, вони повинні просто кидати і кидати коктейлі Молотова"...

Гратов: А ось це я взагалі не знаю, як з'явилося в мене, скажу вам чесно. Хто це зробив і надрукував? У мене такого не може бути, воно мені не потрібно.

Незважаючи на те, що Гратов не зізнається у своїй терористичній діяльності на території України, правоохоронці мають достатньо доказів цьому.

Так, представник контррозвідки СБУ розповів, що під час допиту Гратова вдалося отримати його свідчення, де він особисто вказує на те, що брав участь у бойових діях, зокрема, захоплював у полон українських військових та допитував їх.

Контррозвідник СБУ:

- Під час проведення контррозвідувальних заходів по лінії протидії розвідувальній діяльності російських спецслужб ми отримали дані про те, що ФСБ РФ було призначено на посаду заступника міністра державної безпеки так званої "ПМР" одного з бойовиків, який бере активну участь (на той час) на боці незаконних військових формувань "ЛНР/ДНР" та має позивний "Санич". Ми почали перевірку цієї інформації та встановили, що під позивним "Санич" діє полковник Збройних сил РФ, який проходив службу у повітряно-десантних військах, Гратов Валерій Олександрович - глава "Союзу десантників ПМР", активний учасник антиукраїнських громадських рухів.

- Чи брав він участь у бойових діях?

- Так. Гратов прибув на територію України ще 2014 року за завданням ФСБ РФ під прикриттям діяльності своєї громадської організації. Однак поряд з громадською діяльністю він брав активну участь у транспортуванні зброї на територію України під видом гуманітарних вантажів. Безпосередньо здійснював підготовку розвідувально-диверсійний груп, підрозділів "Сомалі" та "Спарта".

- І мав справу і з Моторолою, і з Гіві?

- Так. Він є особистим другом лідера "ДНР" Олександра Захарченка. Безпосередньо знав, спілкувався і був особистим другом Гіві, Мотороли, керівника підрозділу "Призрак" Мозгового. Ми чітко усвідомлювали, що після його невдалої спроби 2014 року потрапити на територію "ПМР" та депортацію з Молдови, він намагатиметься терміново та приховано виїхати з території "ДНР". У зв'язку з цим ми організували комплекс оперативних пошукових заходів, в результаті якого на пункті пропуску Кучурган Гратова було затримано. Він слідував з використанням підроблених документів.

- Це був український паспорт?

- Так. Паспорт громадянина України.

- Уточнення: цей паспорт був підроблений чи для його виготовлення було використано справжній бланк?

- Зараз тривають слідчі дії, де перевіряється вказаний факт і висновок буде зроблений експертом.

- Чи був цей паспорт зроблений за сприяння ФСБ?

- Ми перевіряємо цю інформацію. Сам Гратов наразі категорично заперечує свою участь у діяльності збройних формувань. Однак у знайдених у нього довідках, виданих з військових частин "ДНР", чітко вказується, що він брав участь у бойових діях на території України в містах Дебальцево, Авдіївка, Горлівка, у Донецькому аеропорті. При цьому отримав поранення. А також є його фотографії зі зброєю разом з бойовиками на передовій.

- У спілкуванні з ним чи вдалося зрозуміти, що він не просто бродив там з автоматом, а насправді брав участь у бойових діях?

- Так. Є його свідчення, де він особисто вказує на те, що він брав участь у бойових діях, як він захоплював українських військових у полон, проводив їхні допити.

- Який термін йому світить за ґратами?

- Наразі зареєстровано кримінальне провадження за статтею 258 Кримінального кодексу України.

- Це від 8 до 15 років?

- Так. Це буде обирати суд.

- Чи можна говорити про те, що спецслужби РФ зараз роблять все можливе, щоб звільнити Гратова? Наскільки він цінний для них?

- Наразі спецслужби РФ опрацьовують питання, яким чином можна було б домовитися про його звільнення. Однак ми відстежуємо ці дії, відстежуємо осіб, які будуть до цього причетні, які намагатимуться лобіювати його інтереси і будуть вирішувати його питання.

- Стовідсотково відомо, що його відправляли у Придністров'я на посаду заступника міністра держбезпеки. Розкажіть про це детальніше.

- Міністерство державної безпеки так званої "ПМР" підконтрольне Російській Федерації і ФСБ намагається призначати туди своїх осіб. А однією з таких осіб був Гратов, який себе зарекомендував на території України, тому він і був обраний туди. У 90-х роках він тривалий час очолював службу безпеки президента "ПМР", тому він має відповідний досвід і це призначення було логічним.

- А якби йому все ж таки вдалося проникнути у "ПМР", в чому би тоді полягали його обов'язки, функції?

- З території "ПМР", яка, як я вже сказав, є підконтрольною російським спецслужбам, також проводиться розвідувальна діяльність стосовно Україна. І фактично з його (Гратова, - ред.) допомогою російська сторона отримала б додаткові важелі, як можна проводити розвідувальну діяльність, як впливати на обстановку у південних регіонах [України], як можна дестабілізувати цю обстановку в першу чергу в Одеській області, де російські спецслужби мають особливий інтерес.

- Він свого часу писав про "Гіві", що той намагається евакуювати своїх близьких до Придністров'я, та критикував події у Дебальцевому. А зараз, я так розумію, він від цього дистанціюється. Чи вдалося довести його причетність до тих коментарів, від яких він відмовляється?

- Він зараз категорично відмовляється від всього. Він намагається показати, що займався виключно гуманітарною діяльністю, роздавав заохочення, медалі. Однак ми знаємо, що це було не так. У нас є дані, які свідчать про інше.

- Чи єдиний це випадок, коли людей (агентів ГРУ, ФСБ) з Придністров'я відправляли на Схід України або навпаки? Чи є чіткі зв'язки між цими двома анклавами?

- Як я казав, є чіткий зв'язок між МДБ "ПМР" і російськими спецслужбами. У зв'язку з цим, те, про що ви кажете, дійсно існує.

Закон про "іноагентів" не наближає Грузію до ЄС, - ​президент Європейської Ради

субота, 20 квітень 2024, 19:05

Президент Європейської Ради Шарль Мішель розкритикував грузинський закон про "іноагентів", заявивши, що його прийняття вплине на рішення про вступ Грузії до ЄС. Про це повідомляє Euronews, передають Патріоти України. "Я хочу чітко заявити: цей законопр...

Верещук прокоментувала чутки про своє нове "призначення"

субота, 20 квітень 2024, 18:41

Віцепрем'єр-міністерка Ірина Верещук відреагувала на інформацію у ЗМІ про "призначення" головою Тернопільської обласної військової адміністрації. Про це вона повідомила у своєму Телеграм-каналі, передають Патріоти України. "Сьогодні деякі ЗМІ написали,...