Звільнений з полону терористів полковник Без’язиков підозрюється в роботі на російські спецслужби, - СБУ

В СБУ зазначають, що вже мають достатньо свідчень осіб, які безпосередньо бачили Без’язикова на окупованій території і докази свідчать про те, що він співпрацював з російськими спецслужбам.

Полковник ЗСУ Іван Без'язиков звільнений з полону бойовиків через 23 місяці. Фото: umoloda.kiev.ua.

У Службі безпеки України підтверджують, що нещодавно звільнений з полону бойовиків полковник Іван Без’язиков співпрацював з терористами так званої "ДНР". Про це під час брифінгу у Києві повідомив керівник апарату СБУ Олександр Ткачук, повідомляють Патріоти України.

Він підтвердив, що члени сім’ї цієї особи вже повідомили, що мова йде про полковника ЗСУ Без’язикова.

"Після звільнення з полону ми завжди спілкуємось з нашими хлопцями та дівчатами і багато з них почали вказувати, що поведінка Без’язикова у полоні була доволі підозрілою, а саме він був одягнений у військову форму збройних сил Російської Федерації, мав при собі зброю, що є доволі дивним, як для осіб, що перебувають в полоні, він вільно пересувався і спокійно спілкувався з представниками спецслужб на окупованій території", – уточнив Ткачук.

В СБУ зазначають, що вже мають достатньо свідчень осіб, які безпосередньо бачили Без’язикова на окупованій території і докази свідчать про те, що він співпрацював з російськими спецслужбам.

Промовистим фактом є те, що він мав у користуванні посвідчення, видане та підписане ватажком так званої "ДНР" Олександром Захарченком.

"На сьогодні можна сказати, що Без’язиков дійсно працював і виконував завдання російських спецслужб. Йому вже вчора оголошено про підозру, сьогодні буде обрано запобіжний захід", – зазначив Олександр Ткачук.

Нагадаємо, раніше у вівторок стало відомо, що звільненого з полону полковника ЗСУ Івана Без'язикова затримали за підозрою у зв'язках з так званою "ДНР". Про це журналістам розповіла дружина полковника. Зокрема, про самі обшуки родина дізналася від сусідки.

- Це сталося вчора в Житомирі, вони його чекали. Мій чоловік був на вулиці Героїв Десантників – у нас там квартира, яку він отримав від Міністерства оборони ще до війни. Ми там робили ремонт. Я була на роботі. Чоловік завів дитину до садочка і поїхав туди. Близько 12:00 мені зателефонувала моя мама і сказала, що наша сусідка їй повідомила про те, що до нас через паркан лізе багато кремезних чоловіків, які під’їхали на великій машині. Пройти через хвіртку вони не змогли, бо в ній замерз замок, тому пробиралися до нашого помешкання таким чином, – розповіла дружина Без'язикова.

Маргарита Кушнірова та Іван Без'язиков.

Відтак, жінка відпросилася з роботи та поїхала додому. Кушнірова постійно телефонувала чоловікові, проте він не відповідав на дзвінки. Коли вона прибула додому, то двері виявилися зачиненими. Згодо їх таки відчинили люди, що перебували всередині.

- Мені з порогу тицьнули посвідчення. Здається, то були представники Генеральної прокуратури. Я була настільки шокована, що, відверто кажучи, не надала особливого значення тому документу. Коли я пройшла далі до нашої оселі, то побачила там 8 чоловіків, а в самій квартирі все було перевернуто догори дригом, – розповіла дружина полковника ЗСУ.

За її словами, з квартири вилучили вінчестер зі старого комп’ютера, дитячий планшет, ноутбук, нетбук, усі флешки, які були в будинку, телефони, навіть старі, а також карту пам’яті з фотоапарату.

"Також забрали записники, блокноти чоловіка, зокрема й той зошит, в якому він, перебуваючи у полоні, малював наше місто Житомир. Сьогодні я також помітила, що зникло посвідчення УБД чоловіка", – розповіла Кушнірова.

Вона додала: "Поняті були з числа тих же слідчих, які приїхали з Києва. Про це вони мені самі проговорилися".

Зі слів дружини полковника, в ордері на обшук значилося, що Іван Без'язиков підозрюється в співпраці з бойовиками "ДНР".

- Івана затримали за підозрою в тому, що він, перебуваючи у полоні, був на посаді заступника "начальника першого відділу агентурної розвідки "ДНР". Я не знаю, що це означає. Скоріше за все, він нібито є сам агентом, або когось хотів ним зробити. Також з’ясувалося, що 13 березня 2015 року було навіть відкрите таке кримінальне провадження. Але, оскільки не було жодних доказів, то справу закрили. А зараз, за півроку після Ваніного повернення, вони чомусь вирішили його відновити, – каже дружина.

На запитання жінки, чи є у справі свідки, їй відповіли, що поки що їх немає.

"Тобто я так розумію, що вони їх скоро знайдуть. Потім вони сказали, що докази вони будуть шукати на флешках і техніці, яку у нас вилучили. Я боюсь, аби на цих флешках часом не з’явилося якихось матеріалів, яких досі там не могло й бути. Тому що адвоката під час обшуку не було. Більше того, я підозрюю, що мого чоловіка могли просто відвезти, і мені навіть про це не повідомити, бо в нього відразу відібрали телефон. І якби я не приїхала вчасно, то чоловіка просто забрали б", – уточнила Кушнірова.

Щодо обрання судом Без’язикову запобіжного заходу, яке має відбутися сьогодні, то Кушнірова зазначила: "Він або буде перебувати у СІЗО під слідством, доки воно триватиме, або ж його відпустять під підписку про невиїзд. Хоча, скоріше за все, про те, що буде підписка про невиїзд, мови йти не може".

Добровільно став поліцаєм в окупантів: Судитимуть жителя Харківщини, який затримував колишніх військових (фото)

вівторок, 16 квітень 2024, 11:59

До Чугуївського міського суду Харківської області передали обвинувальний акт щодо 32-річного жителя міста Вовчанськ, який під час окупації добровільно пішов працювати у "поліцію" загарбників. Слідчі встановили, що чоловік став так званим "помічником оп...

Війна не завада: У Міноборони під час аудитів виявили порушень на понад 10 мільярдів

вівторок, 16 квітень 2024, 11:28

За підсумками внутрішнього аудиту, яке проводило Міністерство оборони України, виявлено порушення на загальну суму більше ніж 10 млрд грн. Про це в інтерв’ю "Укрінформу" повідомив заступник міністра оборони України Юрій Джигир, передають Патріоти Украї...