16 років безвиході: Звільнена з трудового рабства жінка поділилася історією багаторічних страждань (відео)

За словами звільненої, її в певний момент практично ізолювали від решти світу і погрожували "здати в психушку", якщо вона вийде за периметр, а її мучителька Ірина "отримувала задоволення від того, що робила".

Олена Ширякіна 16 років провела у рабстві. Фото:https://gazeta.uaЗвільнена з рабства 52-річна Олена Ширякіна, яку 16 років утримували на дачі в селі Черевки Згурівського району Київської області, розповіла про пережите. Своєю історією вона поділилася в інтерв'ю Gazeta.ua, передають Патріоти України.

Ширякіна переїхала до Києва з російського Волгограда в 1996 році, отримала громадянство і вийшла заміж за військового, від якого народила сина Дмитра. Кілька років по тому подружжя розійшлося.

Тодішні сусіди жінки Віталій та Ірина Ємчук запропонували їй відправитися на заробітки за кордон.

"Десь у 2002 році Іра Ємчук запропонувала мені поїхати на заробітки в Іспанію. Говорила, що там я швидко зароблю на квартиру в Києві. Але сказала, що для цього потрібно 9 тисяч доларів. Я була перекладачем на будівництві німецького посольства, тому гроші за рік на документи набрала. Відправила до мами Дімку, а сам жила у подруги. Чекала, поки зроблять документи. Процес затягнувся. Іра запропонувала цей час пожити у неї на дачі", - розповіла вона.

Ширякіна пояснила, що вірила Ємчукам, що вони відправлять її на заробітки. "Все ж колишня сусідка. Я коли приїхала до них в Черевки, то там був рай. Яблуневий сад, свіжі овочі", - розповіла вона.

Спершу жінка допомагала Ємчукам на городі за власною ініціативою, оскільки їй не було чим зайнятися.

"Але з часом обсяг робіт все збільшувався і збільшувався з різних причин. Там більше перців посадили, там помідорів і огірків. А мені кажуть, ніби все вирішується питання, щоб я могла виїхати на заробітки ... А мамі правди сказати не можу. Тому що знаю, що у неї буде серцевий напад. їй кажу, що працюю в Іспанії. Допомагати їй грошима не можу, тому що тут роблю внесок на квартиру, яку я в Києві ніби будую. Маму обманюю, Дімку обманюю", - продовжила Ширякіна.

Як зізналася звільнена, насильно її не утримували - у неї просто не було грошей на дорогу. Також їй не давало спокою почуття сорому перед рідними, і повертатися в Волгоград вона не хотіла.

"Я просто не могла виїхати. У мене в гаманці навіть грошей не було. Не було можливості навіть вийти на дорогу і сісти на автобус. Куди я поїду? Брату сказати, що я не в Іспанії, а у Ємчуків на дачі? Я зараз розумію, що якби я з ним зв'язалася, він би зрозумів, що це афера", - пояснила вона.

За словами Ширякіної, в 2013 році Ємчук запропонувала їй купити будинок і з'їхатися з мамою і сином в Україні. Мати продала квартиру в Волгограді і передала 30 тисяч доларів через Ірину, яка нібито купила будинок в Полтавській області.

"Але виникли проблеми, тому що будинок був як би під заставою і на мене наклали штраф в 15 тисяч доларів. І Ємчук як би заплатили його. За це повинна була відпрацювати їм на городі", - розповіла жінка.

"Після мого звільнення брат розповів: 18 травня 2014 року був дзвінок о 20:30 мамі. Нібито я дзвонила з Іспанії. І було сказано - ми не можемо поки разом жити. Це стало останньою краплею. О 20:45 мама вже була мертва від розриву серця. Але я не дзвонила. я навіть не знала, що вона померла", - додала вона.

За словами звільненої, її в певний момент практично ізолювали від решти світу і погрожували "здати в психушку", якщо вийде за периметр, а її мучителька Ірина "отримувала задоволення від того, що робила".

Ширякіна також пояснила, що в сарай, де її знайшли, її помістили незадовго до звільнення.

"У будинку, де я раніше жила, не було печі. Обігрівали електричним каміном. Мені стали говорити, що це дорого. В сарай переселили, бо не виконувала норми на городі. Я себе там почувала рабинею", - заявила вона.

Чи бути депортації? Як вплине рішення з припиненням видачі паспортів на біженців у Німеччині - влада дала категоричну відповідь

п’ятниця, 26 квітень 2024, 9:05

У Німеччині відреагували на рішення про припинення видачі паспортів українським чоловікам призовного віку за кордоном та призупинення надання їм консульських послуг. Там зазначили, що у ФРН українці чоловічої статі мають однаковий з жінками статус захи...

"Сірий" паспорт: Стало відомо, як українці за кордоном намагаються обійти обмеження щодо консульських послуг

п’ятниця, 26 квітень 2024, 8:57

У деяких країнах Європи українці можуть отримати так званий паспорт іноземця, який дозволяє тимчасово не оформлювати українські документи, що посвідчують особу, передають Патріоти України. Намагаючись повернути на Батьківщину ухилянтів, влада обмежила ...