"50 чоловік убив одним пострілом. Хлопчики по 18- 20 років" - родичі загиблих у катастрофі Іл-76 десантників прокляли генерала Назарова (відео)

Військові прокурори впевнені: Назаров винен у загибелі 49 військових, але сам обвинувачений винним себе не вважає. Більш того, від служби його не відсторонили, він й досі працює у Генштабі та роздає накази.

Генерал Назаров біля будівлі суду. Фото:скрін відео

У Павлоградському районному суді на Дніпропетровщині 22 лютого мали оголошувати вирок для генерал-майора збройних сил України Віктора Назарова. Це безпрецедентний для України процес, адже вперше на лаві підсудних опинився посадовець такого високого рівня. Про це пишуть Надзвичайні новини, передають Патріоти України.

Назарова, який на той час керував штабом АТО, звинувачують у недбалості, що призвела до загибелі в небі над Луганськом літака ІЛ-76 49 військових. У судний день родичі загиблих вигукували прокльони генералу і називали його вбивцею. Втім, вирок так і не оголосили.

Перед засіданням з самого ранку родичі загиблих на будівлі суду розвісили плакати зі світлинами військових. Вони вимагають найвищої міри покарання для генерала, котрий відправив військових на загибель.

"50 чоловік убив одним пострілом – хіба так можна? Хлопчики по 18- 20 років. А за скільки ж він грошей продав наших дітей, бандит оцей", - каже матір загиблого десантника Валентина Корінченко.

Військові прокурори впевнені: Назаров винен у загибелі 49 військових

Влітку 2014-го в небі над Луганськом терористи збили військовий літак ІЛ-76. 40 десантників та 9 членів екіпажу одномоментно загинули. Якби не службова недбалість тодішнього керівника штабу АТО – генерала Віктора Назарова – трагедії би не сталося, певні військові прокурори. Кажуть: розвідники попереджали про небезпеку, однак Назаров таки відправив людей на вірну смерть.

"Доказів, які нами були здобуті, достатньо для винесення обвинувального вироку і визнання Назарова винним", - переконаний військовий прокурор Олександр Свинар.

Безпрецедентний для України процес над генералом тривав близько двох років, але сам обвинувачений винним себе не вважає. Більш того, від служби його не відсторонили, він й досі працює у Генштабі та роздає накази.

На запитання журналіста про те, якого вироку очікує, Назаров відповідає: "Прийшов з відчуттям, що рішення буде правосудне – тобто виправдувальне".

На підтримку обвинуваченого генерала виступають його ж підлеглі. Офіцери кажуть: генерала судити не можна.

"Цивільний суд намагається дати оцінку діям військової людини, котра приймала рішення в бойовій обстановці. Я вважаю, що це нонсенс. Завтра ми доживемося до того, що командира роті судитимуть за те, що він послав у бій взвод", - каже заступник військового комісара Дніпропетровської області Сергій Полуциган.

Інший сторона – одностайна: з боку Міноборони це відвертий і цинічний тиск на суд.

Адвокат потерпілих Сергій Погосян зазначає: "Вони не були учасниками процесу, і вони дають оцінку експертизам і свідченням, які були дані в суді. Я вважаю, що це і є тиск сьогодні на суд, на вирок".

У залі суду у родичів здали нерви. Генерала з його групою підтримки зустріли прокльонами та вигуками "вбивця": "Що ті свої очі відводиш! Кого ти вбив?.. Щоб своїх 10 поколінь отримав у цинкових гробах, як ми отримали своїх дітей".

Але замість вироку генерал і родичі загиблих військових почули від судді про неточності в експертизах.

"У експертизах допущено ряд неточностей. Вони не дають постановити будь-який вирок", - заявила суддя Наталія Самоткан.

Вирок перенесено. Якщо генерала Назарова визнають винним, йому світить до восьми років тюрми.

Треба почекати: Синоптикиня повідомила, коли відступлять холоди і до України повернеться тепло

четвер, 25 квітень 2024, 8:48

В Україні посеред цього тижня розпочнеться поступове підвищення температури. Втім, швидкого повернення тепла очікувати не варто. Про це NV розповіла синоптикиня Укргідрометцентру Наталія Птуха, передають Патріоти України. За її словами, на погоду вплив...

"Захист України" стосується всіх: У Раді ухвалили законопроєкт, за яким хлопців і дівчат не розподілятимуть

четвер, 25 квітень 2024, 8:30

Депутати Верховної Ради більшістю голосів ухвалили в першому читанні законопроєкт №11092, яким пропонують скасувати розподіл у навчанні дисципліни "Захист України" для хлопців і дівчат. "За" проголосували 291 парламентар, передають Патріоти України. Пр...